Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η χώρα χρειάζεται ένα ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μιλά ρεαλιστικά και προοδευτικά”

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να μπορέσουμε να αποτελέσουμε αυτό το κόμμα,

Published

on

«Συνεχή Βατερλώ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και «αντιπολιτευτική αδυναμία» στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ξεκαθαρίζει δε ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μιλά ρεαλιστικά και προοδευτικά και όχι με λαϊκισμούς και όρους του πελατειακού κράτους. Χαρακτηρίζει επίσης «αμήχανη» την μέχρι τώρα στάση των κρατών-μελών της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης του Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι «ούτε η χώρα μας, ούτε η Ευρώπη αντέχει άλλη μια επανάληψη του 2015». Ως προς τα εξωτερικά θέματα επιρρίπτει στην κυβέρνηση ότι εκτίμησε λανθασμένα τις διαβεβαιώσεις για «πάγωμα προκλήσεων» Ερντογάν και σημειώνει κριτικά ότι «δεν αρκούν» οι ευρωπαϊκές ανησυχίες και οι εκκλήσεις για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στην κυπριακή πόλη της Αμμοχώστου.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου και την εφημερίδα “Ναυτεμπορική”

Πώς θα σχολιάζατε τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τη φιλοξενία προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν εκτός των ευρωπαϊκών τειχών;

Η δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών της περασμένης εβδομάδας καταδεικνύει την αμηχανία των κρατών – μελών ως προς τη διαχείριση της επικείμενης προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ. Περιορίζεται σε εκτεταμένες αναφορές στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στα γειτονικά κράτη για τη φιλοξενία των προσφύγων που έχουν ήδη εκτοπισθεί από τις εστίες τους, χωρίς όμως να θίγει την ουσία του ζητήματος, την μεταρρύθμιση του Κανονισμού Δουβλίνου που το ίδιο κρατάει παγωμένο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ούτε η χώρα μας ούτε η Ευρώπη αντέχει άλλη μια επανάληψη του 2015. Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για να προχωρήσει επιπλέον η αλλαγή του Ευρωπαϊκού Συστήματος για το Άσυλο με την κατάργηση του κανόνα πρώτης εισόδου που ρίχνει το βάρος στις χώρες της περιφέρειας, όπως είναι η χώρα μας και τη δημιουργία ενός μόνιμου προγράμματος μετεγκατάστασης ανάλογα με τον πληθυσμό, την ανεργία και το ΑΕΠ κάθε χώρας. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η αγωνία των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν δε θα γίνει εργαλείο πολιτικής στα χέρια των ακροδεξιών.

Την επαύριο των καταστροφικών πυρκαγιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αναπροσανατολισμό του οικονομικού μοντέλου με γνώμονα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αισιοδοξείτε ότι οι διακηρύξεις θα μετατραπούν σε πράξεις;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κλιματική αλλαγή δεν ξεκίνησε ούτε με τις φετινές καταστροφικές φωτιές, ούτε πριν από τρία χρόνια όπως λανθασμένα ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Είναι εδώ παρούσα και βλέπουμε τις συνέπειές της όλο και πιο συχνά. Μία μακροπρόθεσμη κλιματική πολιτική χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική αντιμετώπιση. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προανήγγειλε τον αναπροσανατολισμό του οικονομικού μοντέλου, αλλά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από πολιτικές, όπως για παράδειγμα η μεροληπτική της στάση υπέρ των μεγάλων εταιρείων όσων αφορά τις ΑΠΕ αποτρέπουν τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Η χώρα μας έχει πικρή πείρα από υποσχέσεις για πράσινες πολιτικές. Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 32 δισ. ευρώ καθώς και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και υποδομές που θα επιτρέψουν τον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ανθρώπινη διάσταση.  Μόνο οι υποδομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται ότι αυτή θα γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο που θα διασφαλίζει ότι κανείς δε θα μείνει πίσω.

Advertisement

Πώς αξιολογείτε τη στάση της ΕΕ απέναντι στις αλλεπάλληλες προκλήσεις Ερντογάν και πώς τους κυβερνητικούς χειρισμούς;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η προώθηση της απαράδεκτης λύσης των δύο κρατών ανήμερα τις επετείου της εισβολής στην Κύπρο από τον Ερντογάν και οι ανακοινώσεις για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου πριν από μερικές εβδομάδες, ανέδειξαν το πόσο κακή ήταν η εκτίμηση της κατάστασης από την Ελληνική κυβέρνηση, για «πάγωμα των προκλήσεων» από μέρους της Τουρκίας. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δηλώσεις ανησυχίας του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης Μπορέλ, όπως και οι εκκλήσεις για τον πλήρη σεβασμό του status quo των Βαρωσίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αρκούν. Η περίφημη θετική ατζέντα συνοδευόταν με την δέσμευση για χρήση όλων των μέσων για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών. Τώρα ήρθε η ώρα η δέσμευση αυτή να γίνει πράξη και να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία. Με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να είναι πλέον μία χίμαιρα, η Ελληνική διπλωματία πρέπει να διασφαλίσει ότι η όποια πρόοδος  στις οικονομικές σχέσεις που προκρίνει η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας όπως είναι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, θα πρέπει να συνδέονται με αυτόματες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει η δέσμευση για διαπραγματεύσεις βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την  επίλυση του μοναδικού προς διευθέτησης ζητήματος αυτό της χάραξης των θαλασσίων ζωνών βάση του Διεθνούς Δικαίου, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, όπως ακριβώς προβλεπόταν και στο Ελσίνκι.

Οι γερμανικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν πρωτιά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Που οφείλεται η ανάκαμψη του SPD και τι διδάγματα δίνει για τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα;

Νίκος Ανδρουλάκης: Το SPD όπως και όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη που συμμετείχαν σε συγκυβερνήσεις με κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, υπέστησαν εκτεταμένες απώλειες, πληρώνοντας έναν βαρύ φόρο «αίματος» στις κάλπες. Η μακρά συμπόρευση του SPD με το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, ακόμη και σε μια χώρα όπου ο σχηματισμός κυβέρνησης προκύπτει μετά από σκληρές προγραμματικές διαπραγματεύσεις, δεν του επέτρεψε να καρπωθεί τα θετικά, ακόμα και όταν αυτά αποτελούσαν δικές του προτάσεις. Η αποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, έδωσε τον απαραίτητο χώρο στο SPD να εκφράσει το δικό του πολιτικό στίγμα ανοίγοντας τον δρόμο. Επιπλέον, η ανάδειξη του Olaf Scholz ως υποψηφίου Καγκελάριου και η πρωτοφανής ενότητα και στήριξη που απολαμβάνει εντός του κόμματος καθώς και τα λάθη των συνυποψηφίων του από τη Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, έδρασαν καταλυτικά στην αντιστροφή της κοινής γνώμης. Κάθε χώρα έχει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, όμως αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από τη Γερμανική περίπτωση είναι ότι αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την πολιτική συγκυρία, με τις σωστές κινήσεις τίποτα δεν είναι αδύνατο. Στην περίπτωσή μας, τα συνεχή Βατερλώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως ήταν ο ανασχηματισμός,  οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση δημιουργεί ένα πολύ θετικό πολιτικό περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε.

Καταθέσατε υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ. Ποιό είναι το βασικό διακύβευμα για το μέλλον του κόμματος;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται ένα ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μιλά ρεαλιστικά και προοδευτικά και όχι με λαϊκισμούς και όρους του πελατειακού κράτους, ένα  κόμμα που θα δώσει, απάντηση στα προβλήματα και προοπτική στον ελληνικό λαό. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να μπορέσουμε να αποτελέσουμε αυτό το κόμμα, με ένα σύγχρονο προγραμματικό λόγο για μία ανταγωνιστική οικονομία, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα, θα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση και θα έχει μία στιβαρή εξωτερική πολιτική. Μαζί με την εμπειρία του χθες, και με νέους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός των κομμάτων αλλά ενδιαφέρονται για τα κοινά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το νέο πολιτικό προσωπικό που έχει ανάγκη χώρα. Ο συνδυασμός μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, πλαισιωμένης με αξιόπιστα και νέα πρόσωπα να δώσει εκ νέου την ευκαιρία στη Δημοκρατική Παράταξη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

πηγή άρθρου: https://www.naftemporiki.gr

Advertisement
Advertisement