Νίκος Ανδρουλάκης – Ο απολογισμός του έργου του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το 2020! -Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη

Νίκος Ανδρουλάκης – Ο απολογισμός του έργου του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το 2020! -Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη για το “The Socialist”

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής χρονιάς, κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει τις προκλήσεις που η κοινωνία μας θα είχε να αντιμετωπίσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με αποκορύφωμα την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού,.

 Ωστόσο, η χρονιά ήταν εξίσου απαιτητική και σε εθνικό επίπεδο καθώς η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει εγχώρια ζητήματα αύξουσας σημασίας, την εξωφρενική τουρκική προκλητικότητα καθώς και έναν πρωτόγνωρο «υγειονομικό πόλεμο» οι επιπτώσεις του οποίου καθρεφτίστηκαν σε υγειονομικό, ψυχολογικό, διοικητικό, οικονομικό και φυσικά περιβαλλοντολογικό πλαίσιο. Έτσι, η διαχείριση κρίσεων αποτέλεσε καθημερινή ρουτίνα για όλους τους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έναν αγώνα δρόμου με εμπόδια, τα οποία όφειλαν να ξεπερνούν καθώς αν έπεφταν τότε οι επιπτώσεις θα ήταν ανεπιθύμητες για όλους…

Ένα από τα πολιτικά πρόσωπα, το οποίο μπήκε αμέσως στην κούρσα αυτή ήταν ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μέλος της  ομάδας  της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και αναπληρωτής σε επιτροπές όπως την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Ουκ ολίγες πρωτοβουλίες και δράσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του κ. Ανδρουλάκη ενώ με την ενεργητική του παρουσία στον ευρωπαϊκό και εθνικό πολιτικό χώρο, κατάφερε να φέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος της χώρας μας. 

Μία από τις βασικότερες δράσεις του αποτελεί η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπου κατέχει την θέση του εισηγητή, μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος rescEU.

Η ΕΕ σύστησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το 2013 για να συνδράμει τα κράτη μέλη που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές. Μέχρι το 2019, αποτελούσε εξ ολοκλήρου εθελοντικό σύστημα, μέσω του οποίου η ΕΕ συντόνιζε τις εθελούσιες συνδρομές των συμμετεχόντων κρατών μελών προς όποια χώρα ζητούσε βοήθεια. Μόνο το 2017, ο Μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε 18 φορές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσον αφορά δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Γαλλία και η Αλβανία έλαβαν βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.

Μετά το 2019, όταν δημιουργήθηκε το RescEU, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει απευθείας τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν καταστροφές όταν δεν επαρκούν τα υφιστάμενα μέσα. Το πρόγραμμα θέσπισε μια πανευρωπαϊκή «εφεδρεία» πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, εξειδικευμένων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς και άλλων σχετικών πόρων. Ο Μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για τον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ από την Wuhan στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19.

« Όπως ανέφερε και ο ίδιος σε συνέντευξη του «Το rescEU είναι ακριβώς μία δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία θα αγοραστούν από τα Κράτη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα αγγίζει το 90% της αξίας τους και όταν μία χώρα τα έχει ανάγκη θα στέλνονται ως βοήθεια». 

  • Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, άνω από 75.000 ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός χορηγήθηκε δωρεάν σε Κράτη Μέλη που το είχαν ανάγκη, μέσω του ιατρικού αποθέματος του rescEU που δημιουργήθηκε. Η χώρα μας πλήττεται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως από πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και επομένως αυτό το πρόγραμμα θα μπορεί να στηρίξει  περιοχές οι οποίες χρήζουν βοηθείας.
  • Όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέχει μια εξίσου ενεργητική παρουσία καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις και ερωτήσεις στην Ευρωβουλή με στόχο την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα πλαίσιο όπου οι Τουρκικές προκλήσεις γίνονται όλο πιο συχνές και αλόγιστες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρά σε εμφανείς κυρώσεις, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει τα διπλωματικά του όπλα και βγαίνει κερδισμένος. Η πρόταση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021, με την οποία ζητούσε να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκική κυβέρνηση, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περίοδο 2014 – 2018 η Τουρκία είχε λάβει συνολικά περίπου 3,6 δις, το 2019 τα χρήματα αυτά μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το 2020 περιορίστηκαν μόλις στα 160 εκατομμύρια, ποσό που ισχύει και για το 2021. Η ρήτρα που εισήγαγε ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπει για πρώτη φορά, τα χρήματα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται από την Τουρκική κυβέρνηση, καθώς το 2019 είχαν χρησιμοποιηθεί και για την αγορά σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, κάτι που πλέον δεν θα είναι δυνατό.

  • Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να πείσει τους Ευρωπαίους ομόλογους να περιορίσουν την τουρκική προκλητικότητα στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ανδρουλάκης μαζί με άλλους 52 Ευρωβουλευτές υπέγραψαν επιστολή προς την Άγκελα Μέρκελ ώστε να σταματήσει η εξαγωγή υποβρυχίων και όπλων στην Τουρκία. 

Άλλες εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν τις πάντα επίκαιρες επιστολές προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, όπως η επιστολή για την απαγόρευση συμμετοχής του Ι. Λαγού στο ΕΚ καθώς έπειτα από μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, υπεύθυνη για δολοφονίες και για επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος Ευρωβουλευτής που ανέλαβε τέτοια πρωτοβουλία και κίνησε τις διαδικασίες για την αποπομπή του Λαγού από ένα άκρως Δημοκρατικό Όργανο όπως το ΕΚ. 

  • Επιπλέον, την ημέρα συμπλήρωσης 101 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να ασκήσουν πίεση στο Βρετανικό μουσείο ώστε να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021. Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή συνυπογράφουν την επιστολή η οποία αναφέρει ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία της Βρετανικής Κυβέρνησης, θα δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την ΕΕ, και θα επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις Ευρώπης – ΗΒ, ενόψει των καταληκτικών συνομιλιών για το Brexit.

Άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Ανδρουλάκη. Την εκμετάλλευση της τραγωδίας της Συρίας και του πόνου προσφύγων και μεταναστών ως μέσου διαπραγμάτευσης από τον Ερντογάν, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην Ολομέλεια ότι για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτή την πίεση, είναι απαραίτητη η βοήθεια της Frontex και της ειδικής ομάδας ταχείας επέμβασης RABIT, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά.

  • Άπραγος δεν στάθηκε ούτε μπροστά σε θέματα όπως  η κλιματική αλλαγή την οποία η ίδια η ΕΕ προσπαθεί να αμβλύνει με προγράμματα και στόχους όπως να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκος Ανδρουλάκης, Μαρία Σπυράκη, και Πέτρος Κόκκαλης, διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Για το κλίμα δεν υπάρχει σχέδιο Β γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Πέρα από τις παραπάνω δράσεις του , οι οποίες ευδοκίμησαν επιτυχώς, πάμπολλες είναι και οι λυσιτελείς  ερωτήσεις του όπως η πρόσφατη ερώτηση του για μέτρα στήριξης μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη καθώς και ερώτηση για το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας Ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας της απροθυμίας του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Είναι εμφανές, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας από τους πιο ενεργούς Ευρωβουλευτές που έχουμε, φέρνει προτάσεις στο τραπέζι και λαμβάνει πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές. Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα παραθέσω τα λόγια του ως τροφή για σκέψη.

 «Η αλλαγή δεν θα έρθει αν περιμένουμε κάποιους άλλους να την φέρουν»…!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ