Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Προάγγελος” συνεργασιών με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ η πρόσφατη συνέντευξή του

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Το σύνθημα πριν από δύο χρόνια, περίπου τέτοιο καιρό, ήταν “αυτόνομη πορεία” μια πορεία επικυρωμένη από το τελευταίο συνέδριο στον απόηχο τότε της εκλογής Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από τότε μεσολάβησαν πολλά, εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, τέθηκε ως στόχος – και δεν το έχει πάρει κανείς πίσω – η 2η θέση στις Ευρωεκλογές και φυσικά, επιλέχθηκε η μικρή ομάδα ανθρώπων που αποτελούν τον ηγετικό πυρήνα της παράταξης.

Εδώ και καιρό τονίζουμε σε κάθε μας δημοσίευμα και σε κάθε κείμενο που υπογράφει η συντακτική ομάδα του “THE SOCIALIST” πως η σύγκριση των ποσοστών που θα λάβει ΚΑΘΕ κόμμα, πρέπει να γίνει με γνώμονα τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και ΟΧΙ τις Ευρωεκλογές του 2019. Αυτό θα αποτελούσε “χάδι” για τυχόν αποτυχία. Και αν μιλάμε για τη ΝΔ, η πτώση σχεδόν 7 και πλέον μονάδων αποτελεί είδηση. Από την άλλη, αν το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, θα κινηθεί πέριξ του 13% ήτοι μια μικρή αύξηση 1 και κάτι μονάδας σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16% με μικρή πτώση από το 17 και κάτι τοις εκατό. Αυτά όμως θα τα κρίνουμε όπως πρέπει μετά την κάλπη γιατί μέχρι τότε, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι θα συμβεί. Ιδανικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι 2ο κόμμα με ισχυρό ποσοστό.

Επίσης, ΠΡΩΤΟ το “THE SOCIALIST” εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μιλά ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς στο πλαίσιο των Democrats των ΗΠΑ, που θα αγκαλίασει το Κέντρο και την κεντροαριστερά, με επίκεντρο και βασικό πυρήνα των εξελίξεων το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις, διαβουλεύσεις και με “υγιή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ” και με σημαντικό μέρος της “Νέας Αριστεράς” και με νέα κόμματα όπως ο “ΚΟΣΜΟΣ” του Πέτρου Κόκκαλη για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου με γνώμονα τις εθνικές εκλογές που μπορεί και να έρθουν αρκετά νωρίτερα από όσο τις περιμένουμε…

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει σχετικά: “Ο κόσμος έχει καταλάβει τα όρια και τα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκει στο ΠΑΣΟΚ την εναλλακτική πρόταση που αναζητά. Δεν πείθεται πια από το άλλοθι του 41%.Είμαστε το μόνο αξιόπιστο κόμμα που μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες που θα επιτύχουν την αναγέννηση της κεντροαριστεράς με όρους πολιτικούς και όχι με τους όρους της showbiz.”

Ενώ πρόσφατα, Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ «Future of Retail» και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πρώτο επίδικο των ευρωεκλογών είναι ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει την πρωτοβουλία να φτιαχτεί το μέτωπο απέναντι στη συντηρητική παράταξη και να έχουμε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, κεντροαριστερά – κεντροδεξιά όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που θα εναλλάσσονται με δημοκρατικούς όρους στην εξουσία και δεν θα έχει κανείς το μονοπώλιο άρα και την αλαζονεία της εξουσίας. 

Γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πολιτική σκηνή της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, με τη μακρά ιστορία και τη σημαντική προσφορά του στον εκσυγχρονισμό και την κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας, καλείται να ηγηθεί μιας νέας εποχής.

Οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η ενότητα, η ανανέωση και η επιστροφή στις αξίες που έκαναν το ΠΑΣΟΚ ισχυρό είναι τα κλειδιά για μια νέα πολιτική δυναμική που θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες.

Advertisement

Με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η συνένωση δυνάμεων, η ανοιχτή πολιτική διαβούλευση και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων είναι απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού, προοδευτικού μετώπου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αναζωπυρώνοντας την ελπίδα και το όραμα για μια Ελλάδα που προοδεύει και ευημερεί. Τώρα είναι η στιγμή για αποφασιστικές κινήσεις, γενναίες αποφάσεις και δημιουργικές συνεργασίες που θα καθορίσουν το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα μας.

Y.Γ: Το ερώτημα είναι ποιός θα ηγηθεί και θα πείσει για το “άνοιγμα” , την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ “ημών” και “υμών”. Θα φανεί, μετά τις ευρωεκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ πιάσει τον στόχο του άλλωστε, αυτός που θα ηγηθεί της προσπάθειας, φαίνεται πως θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε διαφορετική περίπτωση, το ιδρυτικό συνέδριο δεν είναι “επιστημονική φαντασία”.