Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παπανδρέου: “Η Ινδία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο αλλά χρειάζονται βήματα προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.”

Published

on

Τα παραπάνω τόνισε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Παπανδρέου, στη συζήτηση της έκθεσης με θέμα: «Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «η Ινδία αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό εταίρο. Γι αυτό και όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ευρωβουλή συμφώνησαν στη συγκεκριμένη έκθεση. Δείχνει πόσο σημαντική θεωρούμε στη νέα εποχή, που ξεκινάει σήμερα, τις σχέσεις μας με την Ινδία»

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για μια νέα εποχή «διότι υπάρχουν τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές. Σήμερα, δεν βλέπουμε την Κίνα και την Ρωσία με τον ίδιο τρόπο όπως τις βλέπαμε πριν από δέκα χρόνια. Η Ινδία θεωρείται τώρα όχι μόνο εμπορικός και πολιτιστικός εταίρος, αλλά για πρώτη φορά στρατηγικός εταίρος που ίσως πάρει τη θέση των παλιών και σημερινών εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα. Η Ινδία φέρνει σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Διατηρεί ανοικτές τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές και πέραν των εμπορικών στόλων παρέχει και ασφάλεια στην περιοχή συνολικά».

«Την καλούμε» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου «να συνεχίσει την πολιτική της μη-διάδοσης πυρηνικών όπλων και, σε μια χώρα που δεν έχει δικές της πηγές ενέργειας, την καλούμε ακόμα να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Πρέπει ωστόσο να προτείνουμε την εναλλακτική ενέργεια ως αντικατάσταση».

«Η Ινδία αποτελεί φυσικό εταίρο για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί είναι προφανές πεδίο για αμοιβαία συνεργασία. Τα φωτοβολταϊκά, η αντλιο-αποταμίευση, το φθηνό υδρογόνο και η ψηφιακή οικονομία  αποτελούν μια ισχυρή βάση για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης και μιας πιο ανταγωνιστικής Ινδίας» υποστήριξε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που η Ευρώπη δίνει τώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα κάτι που δεν έκανε πριν από 20 ή 30 χρόνια στις εμπορικές της συμφωνίες και θα ήταν αμελητέο αν δεν έπαιρνε θέση και σε αυτά. Η έκθεση τονίζει επισημαίνει σημαντικές αποκλίσεις από τα αυστηρά πρότυπα μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από μια χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία και παράδοση να μετακινηθεί ξαφνικά στον παράδεισο ενός δημοκρατικού κόσμου. Ωστόσο, περιμένουμε από τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να προχωράει με σταθερά βήματα προόδου και όχι να κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Χρόνο με τον χρόνο ελπίζουμε ότι θα πλησιάζει όλο και περισσότερο στις αξίες που κρατάμε ψηλά. Ότι από υποσημείωση η Δημοκρατία θα μπει στην καρδιά των σχέσεών μας με την Ινδία.»

Advertisement
Advertisement