ΔΙΕΘΝΗ
Νταβίντ Σασόλι: Την Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τα κράτη- μέλη, αποχαιρέτησαν τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 65 ετών. Την Παρασκευή πρόκειται να τελεστεί η κηδεία του.
Από σήμερα στις 10.30 το πρωί, μέχρι και τις 6 το απόγευμα, η σορός του Νταβίντ Σασόλι πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στην αίθουσα «Ντέλλα Προτομοτέκα» του δημαρχιακού μεγάρου της Ρώμης. Πρόκειται για την ίδια αίθουσα στην οποία οι Ρωμαίοι αφήνουν ένα λουλούδι ή λένε μια προσευχή για αγαπημένα τους πρόσωπα που «έφυγαν», για το «μεγάλο ταξίδι». Όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, και με την Ραφαέλα Καρά.
Η κηδεία
Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να τελεσθεί η κηδεία, με δημόσια δαπάνη. Το αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς του Σασόλι, τόσο στον χώρο της δημοσιογραφίας, όσο και της πολιτικής.
Σε δηλώσεις τους στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, και σήμερα, στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη κοινωνική τους ευαισθησία: όπως τόνισαν, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Σασόλι, το Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχε τόσο έντονα στην στήριξη πολλών ανθρώπων που βρέθηκαν σε δυσκολία -ακόμη και χωρίς φαγητό- λόγω των συνεπειών της πανδημίας κορονοϊού.
Στην κηδεία του Ιταλού δημοσιογράφου και πολιτικού, την Παρασκευή, θα είναι παρόντες, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαλ Μισέλ, Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι.
Τα πεπραγμένα της θητείας του ως Πρόεδρος του ΕΚ
Τη θητεία του, που κράτησε δυόμισι χρόνια, βάρυνε η υγειονομική κρίση. Πάντως η προσοχή που έδινε στις ομάδες του, που φρόντισε να τηλεργάζονται, το πώς οργάνωσε τα πράγματα, με σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, καθώς και το ότι μπόρεσε να αντισταθεί στις γαλλικές πιέσεις για να επιστρέψουν οι ευρωπαίοι αιρετοί στο Στρασβούργο, είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στον θεσμό.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, εν μέσω πανδημίας, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του ΕΚ, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις κέντρα εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό.