Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Δούκας μας θύμισε ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Θύμησες και αριθμοί

Published

on

2007. Η τότε κυβέρνηση πασχίζει να δει γιατί έχει απωλέσει τη δυναμική της εκλογικής νίκης του ’04 (λες και δεν υπάρχει φθορά…) και, για να τα λέμε όλα, χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον δήμαρχο της Σπάρτης. Διότι ο Πέτρος Δούκας μας θύμισε πράγματα και καταστάσεις που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε – καθότι επαναλαμβάνονται. Σήμερα.

Καλοκαίρι το 2007 λοιπόν, πρώτα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εμφανή τα σημάδια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Αλογοσκούφη, αποφάσισε πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός του 2008 θα ήταν δύσκολος και ήθελε «νωπή» εντολή.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν και σε λίγο ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία, που κόστισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και παραλίγο να κάψουν και την αρχαία Ολυμπία. Και τότε λοιπόν είδαμε, πολιτικά, δύο πράγματα που ουδέποτε είχαμε αντικρύσει πάλι σε τέτοια έκταση.

Πρώτο, μια τρομερή (και τρομερά γελοία) προσπάθεια αποποίησης ευθυνών (π.χ. στρατηγός άνεμος) για την κακή διαχείριση της πυρκαγιάς και την ανυπαρξία της πολιτικής προστασίας. Ως και για… πράκτορες της CIA ακούσαμε και διαβάσαμε, πράκτορες που είχαν σχέδιο να ανατρέψουν τη λατρεμένη κυβέρνηση καίγοντας την Πελοπόννησο ή Τούρκοι εμπρηστές, που όλοι τους ξέρουν και κανείς δεν τους έχει δει, που ήθελα να πλήξουν το ίματζ του Κώστα Καραμανλή.

Και δεύτερο, αυτό που περιέγραψε ο Δούκας. Αφού η κυβέρνηση πήγαινε για μαλλί (πρόωρες) και θα έβγαινε κουρεμένη (ήττα), οι άνθρωποι κατέβηκαν στην Ηλεία και μοίραζαν επιδόματα και σακούλες με χρήματα χωρίς να ρωτούν ποιος είσαι και αν είχες όντως πάθει ζημιά.

Οι εκλογές κερδήθηκαν, οριακά, με μικρή κυβερνητική πλειοψηφία, εμφανώς η ΝΔ ήταν μια κυβέρνηση με προδιαγραμμένο τέλος και ο αστικός μύθος, αλλά και το ρεπορτάζ, λέει πως όταν ήρθε η ώρα του προϋπολογισμού, ο Κώστας είπε στον Γιώργο «άστο καλύτερα, τώρα ξοδεύουμε».

Το 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, τα κρατικά έσοδα υστέρησαν κατά 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ, οι κρατικές δαπάνες ξεπέρασαν την πρόβλεψη κατά 47 δισεκατομμύρια ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμα «έτρεχε» με 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον μήνα!

Advertisement

«Με μια πολιτική ανεξέλεγκτων δαπανών, ο μάλλον ανίδεος σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα νομικός επισφράγισε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του την πορεία της χώρας του στην καταστροφή του χρέους. Μεταξύ 2005 και 2009 αύξησε τις κρατικές δαπάνες από το 44,6% στο 53,9% επί του ΑΕΠ. Τα έσοδα αντίθετα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα από το 39% στο 38%. Η ΕΕ παραπλανήθηκε συστηματικά με λάθος δημοσιονομικά στοιχεία: τον Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διατείνετο ότι το έλλειμμα ήταν 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%» έγραψε μερικά χρόνια αργότερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες: εκλογές, παράδοση άνευ όρων από Καραμανλή, αλλαγή κυβέρνησης, ψεύτικα / ψευδή στοιχεία από τον (διάδοχο του Αλογοσκούφη) Παπαθανασίου προς τη νεόκοπη κυβέρνηση Παπανδρέου, έλλειμα στον… Θεό, χρεοκοπία και σωσίβιο από ΕΚΤ και ΔΝΤ (διότι, ειδάλλως, σήμερα θα αγοράζαμε τσιγάρα με δραχμούλες).  Όχι πως η κυβέρνηση ΓΑΠ τα έκανε όλα σωστά: πανικοβλήθηκε, δεν έλεγξε και δεν εξέτασε άλλες εναλλακτικές. Αν υπήρχαν. And the rest is history.

Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ –που αρνήθηκε να ερευνήσει την περίοδο 2004-09 για το έλλειμμα–, τις συνεχείς εφέσεις του εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, τους κουκουλοφόρους της Novartis (σ.σ.: «ο Αβραμόπουλος παρέσυρε τον Καραμανλή για τα εμβόλια»), το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έριξε επίσης το βάρος των ελλειμμάτων στον πρώην πρωθυπουργό. Ο οποίος Γεωργίου αθωώθηκε για κακούργημα επειδή δεν στοιχειοθετήθηκε αδίκημα για τον τρόπο που είχε υπολογιστεί το έλλειμμα του 2009.

Με βάση το τελευταίο απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Γεωργίου, οι ευθύνες πλέον για το εξωφρενικό έλλειμμα του 15,5% του 2009 βαρύνουν την τότε κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε ενημερώσει τότε το ΠΑΣΟΚ για έλλειμα… 4,7%.

Και θυμηθείτε και τον άκομψο τρόπο με τον οποίο άδειασε τον Καραμανλή ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ένας άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί στις Βρυξέλλες ότι έκανε τα στραβά μάτια για τις αλχημείες Καραμανλή σε συνεργασία με τον τότε Επίτροπο Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια.

Τα τελευταία χρόνια οι πρωταγωνιστές της πενταετίας 2004-09 έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να «αθωώσουν» τον Καραμανλή (σ.σ. ο ίδιος φυσικά δεν έχει μιλήσει) για τις ευθύνες που είχε, τόσο για τα τεράστια ελλείμματα, όσο και για την αύξηση των δαπανών. Βέβαια, ναι μεν ο Καραμανλής είχε να αποπληρώσει τα εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση Σημίτη (όπως τις… μίζες του Τσοχατζόπουλου), αλλά και τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά υπάρχουν κι άλλα: η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, ας πούμε. Και η αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών και φυσικά η διόγκωση του δημόσιου τομέα, με πρωταγωνιστή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κόντεψε να διορίσει ακόμη και νεκρούς στο δημόσιο…

Η «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ, ακόμη και σήμερα, δίνει μάχη για να δικαιωθεί ο Καραμανλής, ο οποίος λες και έχει πιει το αμίλητο νερό. Και το εντυπωσιακό είναι ότι οι καταγγελίες κατά του Γεωργίου αποτέλεσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, όμως έμπαζαν από παντού. Κι αυτό διότι Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, όταν η χώρα είχε εισέλθει στο καθεστώς μνημονίων και ήδη η ΕΛΣΤΑΤ είχε χάσει την αυτονομία της και είχε αναλάβει την εξυγίανσή της η Eurostat. Μάλιστα, στο πρώτο μνημόνιο αναγνωρίστηκε ότι το έλλειμμα του 2009 ανερχόταν σε 13,5% και επί Γεωργίου, όταν πλέον η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επέβαλε τον τρόπο για τα εγγραφέντα έσοδα κι έξοδα, το έλλειμμα έφτασε στο 15,5%.

Advertisement

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το 15,5% του ελλείμματος του 2009 έχει αναγνωριστεί τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και από την κυβέρνηση Τσίπρα, και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία έγιναν οι αξιολογήσεις.

Και όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν ο Αλογοσκούφης αποφάσισε να προχωρήσει στη λεγόμενη απογραφή. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αποφασίσει να εγγράψει τα έξοδα για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της παραλαβής τους, και όχι όταν τα παρήγγειλε. Η κυβέρνηση Καραμανλή και ειδικά ο Αλογοσκούφης επέμενε ότι αυτό ήταν απάτη και προχώρησε στην απογραφή. Το 2006 η Eurostat έκρινε ότι η ορθή μέθοδος καταγραφής της δαπάνης των αμυντικών εξοπλισμών ήταν αυτή της παραλαβής του υλικού, η μέθοδος δηλαδή που ακολουθούσε η κυβέρνηση Σημίτη. Δικαίωση του ΠΑΣΟΚ.

Κοντολογίς, η πολιτική Καραμανλή στηρίχθηκε σε μια διπλή πλαστογράφηση, πρώτα του ελλείμματος και μετά του ΑΕΠ. Παρουσίασαν έτσι μια νέα φουσκωμένη εικόνα για τους προϋπολογισμούς των ετών 1999-03. Στη συνέχεια άρχισαν να δανείζονται (πάνω από 10 δισ. ευρώ έως το 2008) για να πληρώνουν τα όπλα που παρελάμβαναν. Σε αυτό το νέο χρέος από τα εξοπλιστικά και τις παροχές προστέθηκε νέος δανεισμός πάνω από 50 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2009 για να αποπληρωθούν οι τόκοι που παρήγαγε ένα δημόσιο χρέος το οποίο στις 31/12/2003 βρισκόταν ήδη στα 182 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια, δε, της πενταετίας 2004-09 οι καθαρές ετήσιες δαπάνες μισθών και συντάξεων είχαν σχεδόν διπλασιαστεί. Πρόκειται για το περίφημο διάγραμμα που ανέμιζε σε ημιέξαλλη  κατάσταση ο τότε διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις διασκέψεις κορυφής και στα Eurogroup την περίοδο 2009-11. Και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η επανίδρυση του κράτους, που είχε υποσχεθεί το 2004, πήγε περίπατο.

Προ ετών ο αξιόλογο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Προκοπάκης, κατηγόρησε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι είπε ψέματα στο Φόρουμ των Δελφών, ότι η Κομισιόν δεν γνώριζε το έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή και γι’ αυτό δεν πήρε μέτρα. Ο καθηγητής έλεγε ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση Καραμανλή έκρυψε τα νούμερα και έλεγε ψέματα για το ύψος του ελλείμματος, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, αφού όλοι έβλεπαν τα ποσά μαμούθ που δανειζόταν η χώρα: στον προϋπολογισμό του 2009 ο δανεισμός ήταν 37 δισ., αργότερα έγινε 43 δισ. και στο τέλος δανειστήκαμε 64 δισ. Όποιος άνοιγε εφημερίδα και έκοβε τη σχετική είδηση το ήξερε. Ο Μπαρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι».

Για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 2009, δύο ημέρες μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ μια έκφραση που μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα, ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο». Καταγράφεται στην έκθεση ότι υπήρξαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις για την περικοπή δαπανών, όμως συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο. Επί της ουσίας, η εσωτερική έκθεση της ΤτΕ καταγράφει την πορεία προς τη χρεοκοπία από το 2007, επιρρίπτοντας καθαρά τις ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά «κάρφωνε» την κυβέρνηση ότι έστελνε ψεύτικα στοιχεία στην  Eurostat: «Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικότητας».

Κι ενώ η χώρα βυθιζόταν και χρεοκοπούσε από την ανικανότητα της καραμανλικής κυβέρνησης, ο Δούκας μοίραζε τσάντες με τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους…

Advertisement

ΥΓ1. Αν αναρωτιέστε τι κάνει ο Καραμανλής, χαίρει άκρας υγείας, συνεχίζει τους περίπατούς του μεταξύ Ραφήνας και Λούτσας, πάντα με μαγκούρα στο χέρι, είναι φιτ και, αν πρόσεξα καλά, δεν υπάρχει πλέον συνοδεία στις βόλτες του – παρά μόνο στην οικία του.

ΥΓ2. Τον ζηλεύω τον Κώστα. Εδώ και 13 χρόνια είναι ο πιο ξένοιαστος Ελληνας – και πληρώνεται και αδρά, ως βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός.

ΥΓ3. Διεγράφη, λέει, ο Πέτρος Δούκας από τη ΝΔ. Σοβαρά, θέλετε να μιλήσουμε για διαγραφές δεξιών δημάρχων; Εχω καμποσους που θυμήθηκα…

ΥΓ4. Τι έφταιγε το 2007-09 και εκτροχιάστηκε η χώρα; Η παγκόσμια οικονομική κρίση, έλεγε η ΝΔ. Τις πταίει για την αδιανόητη ακρίβεια, σήμερα; Η παγκόσμια οικονομική κρίση, λέει η ΝΔ.

ΥΓ5. Ο Μητσοτάκης υποχρέωσε σε παραίτηση υπουργό του επειδή γελούσε με τα τριχίλιαρα, την ώρα που μοιράζει διχίλιαρα σε όσους είχαν αποκλειστεί στην Αττική Οδό.


Αν είσαι socialιστής, τα λέμε κι από Facebook, Twitter & Instagram

 

Advertisement