Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ο Κλιματικός Νόμος στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή” -Του Γιάννη Ταρνάρη

Published

on

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνδεριάσουν από κοινού οι αρμόδιες επιτροπές Παραγωγής-Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Οικονομικών παρουσία και των πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο τη πιθανή θέσπιση ενός Κλιματικού Νόμου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απότοκο της πρωτοβουλίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά και σε συνέχεια της πρότασης των Τομέων Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κινήματος που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό…

Μετά τη τεράστια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και την μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδεχομένως η κλιματική κρίση να είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες στο μέλλον. Σε αντίθεση όμως με τις οικονομίες που τη μια μπορεί να βυθίζονται και την άλλη να ανακάμπτουν, σε αντίθεση με τις πανδημίες που όσο καταστροφικές κι αν είναι κάνουν τον κύκλο τους, οι συνέπειες μιας κλιματικής μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, απειλώντας ευθέως το μέλλον του πλανήτη.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεταβάση σε ένα νέο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο πράσινης οικονομίας που περιγράφονται από τη Συμφωνία του Παρισιού και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας να εκπληρωθούν. Επομένως θεωρείται αδιανόητο, το γεγονός πως ακόμα η χώρα μας δεν έχει θεσπίσει έναν εθνικό Κλιματικό Νόμο, που θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις και στόχους που έχουν τεθεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει το πώς η χώρα μας θα κινηθεί στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2,  το πώς θα διαμορφωθεί η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, το πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, το πώς θα προστατευθεί ο φυσικός μας πλούτος και βέβαια πώς θα διαμορφωθεί το παραγωγικό μοντέλο εκείνο που θα δώσει την ώθηση εκείνη που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία – μα πρωτίστως –  η ελληνική κοινωνία.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, δεν είναι θέμα που προσφέρεται για μικροπολιτική και εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Σε μια χρονική περίοδο που στη Γερμανία προδιαγράφεται μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό με την άνοδο των Πρασίνων, η πρόταση για Κλιματικό Νόμο θα φέρει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Μένει να φανεί το αν η ΝΔ θα συνεχίσει να νομοθετεί υπέρ της ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων, μένει να φανεί το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ξεφύγει από τον στείρο καταγγελτικό λόγο που υιοθετεί σε αυτά τα θέματα εδώ και μια δεκαετία και να καταθέσει συγκεκριμένες και βιώσιμες προτάσεις και μένει φυσικά να φανεί το κατά πόσο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επιτύχουν την πολυπόθητη συναίνεση.

Το Κίνημα Αλλαγής έκανε το πρώτο βήμα και ως Νέα Γενιά θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για να κερδίσουμε τη μάχη της γενιάς μας. Προσδοκία όλων μας, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στις μελλοντικές γενιές και να πράξουν με τρόπο ανάλογο. Σίγουρα όχι πάντως, με αυτόν που έπραξαν στο παρελθόν σε αντίστοιχες κρίσιμες στιγμές…