“Ο ταραγμένος Μάρτιος του 2021” -Γράφει η Ραλλού Γιαννιού

Ο Μάρτιος θεωρείται το εναρκτήριο λάκτισμα της άνοιξης. Μόνο που εκείνος του 2021 μόνο την άνοιξη δεν έφερε. Αντίθετα, έφερε στους πολίτες φόβο, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, διχασμό. Από τη μία η κοινωνία μας είναι αντιμέτωπη με την κορύφωση της πανδημίας και τις συνέπειες αυτής και από την άλλη με κρούσματα βίας. Και όταν λέμε βία εννοούμαι βία από αστυνομικό προς πολίτη και το αντίστροφο. 

  Την 7η Μαρτίου ξεκίνησαν όλα, όταν ένας αστυνομικός άσκησε αδικαιολόγητη βία σε πολίτη. Μία κίνηση που προβλημάτισε σχεδόν όλο το πανελλήνιο και ολόκληρη τη διεθνή σκηνή. Μία εικόνα που μόνο μία δημοκρατική κοινωνία δεν θύμιζε, αλλά θύμιζε την Τουρκία του Ερντογάν, την Ελλάδα του ΄67. Μία κατάσταση που έδωσε την ευκαιρία στους γνωστούς ταραξίες να χτυπήσουν στο ‘’ψαχνό’’. Όπως ήταν αναμενόμενο η πράξη του αστυνομικού θα οδηγούσε σε λαϊκή διαμαρτυρία η οποία εν τέλει μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. ‘’Οφθαλμόν αντί οφθαλμού’’ ήταν η απάντηση από τους ‘’100’’ γνωστούς – αγνώστους που σπεύδουν σε οποιαδήποτε ειρηνική πορεία να βεβηλώνουν τα ιδεώδη της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί άσχημα ένας αστυνομικός χτυπώντας τον 20 άτομα λυσσαλέα. Η βία ,δηλαδή, απαντήθηκε με βία. Λάθος κίνηση , ωστόσο, καθώς η απάντηση στην στυγερή αστυνομική βία δεν μπορεί να είναι βία. 

  Παρόλα αυτά, ας μείνουμε στην ουσία των γεγονότων. Η αντίδραση στο περιστατικό της Νέας Σμύρνης ήρθε με 1.5 χρόνο καθυστέρηση, καθώς σ’ αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά ‘’μεμονωμένης’’ υπερβολικής βίας. Κύριοι εκφραστές των γεγονότων αυτών, φυσικά, δεν είναι άλλοι από τους κυρίους Μητσοτάκη και  Χρυσοχοΐδη και της πολιτικής τους οι οποίοι άφησαν τα χαλινάρια αυτά στους αστυνομικούς. Ακολουθούν και οι δύο ένα μοντέλο πολιτικής όσον αφορά τη πολιτική προστασία που προωθεί την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία. Δυστυχώς, με τις μη δημοκρατικές τους πρακτικές τους δεν τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν το ΄΄κεντρώο φιλελεύθερο΄΄ και ΄΄σοσιαλδημοκρατικό΄΄ που θέλει να περάσει ο καθένας τους ξεχωριστά. Όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης σε τηλεοπτικά Πάνελ το 2009 δήλωνε κάθετος στο θέμα κράτησης 15χρονων που συμμετέχουν σε πορείες, μετά από 12 χρόνια προωθεί το δόγμα ΄΄ βία και καταστολή΄΄.  Μάλλον ήρθε η ώρα να παραιτηθεί ή αν δεν διατίθεται εκείνος να το κάνει, ας πάρει την πρωτοβουλία να τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης. 

  Ήρθε η ώρα για ανάληψη ευθυνών. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να σπέρνει ανέμους και να θερίζει θύελλες, αλλιώς το τοπίο θα είναι διαρκώς έκρυθμο. Από την άλλη, ήρθε και η ώρα για εμάς τους πολίτες να είμαστε επιτέλους μαζί με τη Δημοκρατία. Να καταδικάζουμε εξίσου τα γεγονότα και να μην πέφτουμε στην παγίδα της προπαγάνδας  και των μεν και των δε. 

Ραλλού Γιαννιού: Φοιτήτρια του τμήματος Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΜΒΕ-2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ