ΓΝΩΜΕΣ
“Όχι, Βαγγέλη μου. Συνυπεύθυνος ήσουν για το λουκέτο, και της ΕΡΤ και του ΠΑΣΟΚ” -Toυ Νίκου Μποζιονέλου
Άρθρο-Γνώμης του Δημοσιογράφου, Νίκου Μποζιονέλου*
Σερφάροντας στο διαδίκτυο αργά, πολύ αργά χθες, ύστερα από μια έντονη ημέρα στη δουλειά, το μάτι έπεσε πάνω στον διάλογο ανάμεσα σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Νίκο Φίλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΣΗΕΑ (για ό,τι… δεν έχουμε στην Ελλάδα: δεοντολογία, δημοκρατία κουλουπού).
Η κουβέντα πήγε λοιπόν σε κάποια φάση και στο περιβόητο «μαύρο» στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2012. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και τότε συνπρωθυπουργός με τον ακροδεξιό Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι «είχα διαφωνήσει δημόσια τότε με το κλείσιμο της EΡΤ, όπως είχε διαφωνήσει και ο κ. Κουβέλης», τότε τρίτο μέλος της συγκυβέρνησης αλλά το λουκέτο στο Ραδιομέγαρο αποτέλεσε και την αφορμή αποχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Προσοχή: αποχώρησης. «Είχαμε», λέει ο Βαγγέλης, «συμφωνήσει με και με τον κ. Κουβέλη και με τον κ. Σαμαρά σε μια πλήρη λύση, ικανοποιητική για τους θεσμούς και τους δημοσιογράφους, την οποία δεν σεβάστηκε ο κ. Κουβέλης. Σε πλήρη λύση».
Ψέμα Βενιζέλου: Οι θεσμοί, τότε τρόικα, ουδέποτε απαίτησαν να κλείσει η ΕΡΤ. Την εξυγίανση του δημοσίου γενικώς ήθελα: κόψτε τόσο τοις εκατό, ζητούσαν. Όχι «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, διάολε! Κι όμως, το ζήσαμε.
Πόσο Σαμαράς είσαι…
Παρένθεση: και το ζήσαμε και δεν κάνει εντύπωση. Επί Σαμαρά οι χώρα τρεις φορές έζησε στα όρια της καταστροφής και το σημάδι, ως και οι συνέπειες, έμεινε ανεξίτηλο. Η πατριωτική μισαλλοδοξία και η παντελής έλλειψη ρεαλισμού του Σαμαρά, ως υπουργού Εξωτερικών στις αρχές των 90s, οδήγησαν στο γνωστό μακεδονικό φιάσκο ελέω της εμμονής του «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και αρνούμενοι διπλή ονομασία ως χώρα, για την οποία χρόνια αργότερα σχεδόν… παρακαλούσαμε.
Η μεγαλομανής του φαντασίωση, με την ίδρυση κόμματος (της Πολιτικής Ανοιξης) διέλυσε για χρόνια την αέναως ισχυρή και συμπαγή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για να εξελιχθεί σε μια άκρως αυτοκαταστροφική κίνηση. Και ακολούθησε η ΕΡΤ, πριν από 9 χρόνια, ο κύριος λόγος που έφερε την κοινωνία απέναντί του. Πόσο Σαμαράς είσαι…
Μιντιακό “πραξικόπημα”
Επιστρέφοντας στον διάλογο Φίλη και Βενιζέλου ο, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ποιος είχε την ευθύνη για το «μαύρο» και απάντηση, απλά, η Νέα Δημοκρατία, διότι «το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία μου (σ.σ. σιγά που ο Βαγγέλης δεν θα έλεγε κάμποσα «μου»…) αντέδρασε, όπως αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ». Απόρησα, λοιπόν. Δε θυμόμουν τότε αντίδραση ΠΑΣΟΚ. Δεν θυμόμουν γενικά αντίδραση. Με τον Φώτη Κουβέλη μας χωρίζει, πολιτικά, άβυσσος ωστόσο προς τιμήν του είχε αποχωρήσει από την τρικομματική. Το σοσιαλιστικό κόμμα όμως, πώς αντέδρασε;
Γκούγκλαρα, για να φρεσκάρω τη μνήμη και, βουαλά, μπίνγκο: με… ανακοίνωση. Σοβαρά. Έκλεισε η ΕΡΤ και το ΠΑΣΟΚ, ως λέει ο Βενιζέλος, αντέδρασε. Με ανακοίνωση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ως ανέφερε, «δεν θα φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ». Τρομακτική πολιτική κίνηση.
Αμφιβάλλει κανείς ότι, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τη συρρίκνωσή του εκλογικά πλήρωσε και το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2012; Ότι έβαλε πλάτη, με τις ευλογίες Βενιζέλου, στην αντιλαϊκή πολιτική της σαμαρικής ΝΔ; Ρητορικά τα ερωτήματα. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επενέβη “πραξικοπηματικά” όπου μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και να υπονομεύσει τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ, να κλείσει το μόνο δημόσιο Μέσο και να ρίξει, τότε, την ευθύνη στα μνημόνια, τη Μέρκελ, την οικονομία, την πολυάριθμη από εργαζομένους ΕΡΤ, όπου αλλού μπορούσε εκτός από το να αναλάβει την ευθύνη ενός μιντιακού πραξικοπήματος.
Ο “νεκροθάφτης” του ΠΑΣΟΚ;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε, ύστερα από ένα άλλο πραξικόπημα, αυτό ενάντια στον Γιώργο Παπανδρέου, την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ως μόνος υποψήφιος, το 2012. Στις εκλογές εκείνου του έτους το κίνημα έπεσε στο 13,18% και, στις επαναληπτικές του ίδιου έτους, στο 12,28%. Μετά τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά (σ.σ. ακόμη τρίζουν τα κόκκαλα του ιδρυτή…)
Το 2015 ο ΒΒ κατόρθωσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ έβδομο (!) κόμμα με 4,68% τον Ιανουάριο, ακολούθησε το συνέδριο και η αλλαγή αρχηγίας στο κόμμα που έκτοτε παλεύει με την εσωστρέφειά του, αλλά και τη φιλοδεξιά πολιτική που το διέπει. Τον Σεπτέμβρη του 2015 εμφανίστηκε στις εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη και, κατόπιν, το Κίνημα Αλλαγής, από το οποίο αργότερα ο Βενιζέλος αποχώρησε για τους γνωστούς λόγους…
Και έχει το “θράσος”, το απύθμενο “θράσος”, ο Βενιζέλος να μιλάει για τότε που «το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία μου» και να ψεύδεται για το «μαύρο» στην ΕΡΤ; Διότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε την απόφαση της ακροδεξιάς φράξιας εκείνης της κυβέρνησης, Σαμαρά προεξάρχοντος, στήριξε τον Σαμαρά και τις παλινωδίες του. Και, τόσο χρόνια μετά, ακόμη τη βενιζέλεια πολιτική εκείνης της εποχής πληρώνει η παράταξη.