ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: “Για να αποκτήσει η χώρα δυναμική χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις στη βάση”
Βασικά σημεία από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM»
Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια
Περιμένω τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο ως μια ευκαιρία για την αποτύπωση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλήματα του κόσμου. Και τα προβλήματα αυτή την εποχή είναι γνωστά σε όλους, γιατί τα βιώνουν οι περισσότεροι. Είναι η ακρίβεια αλλά και η αισχροκέρδεια. Άρα είναι ένα θέμα που μπορούμε να το εντοπίσουμε και να το διορθώσουμε. Επίσης υπάρχει η αναγκαιότητα ενός σχεδίου για την κλιματική αλλαγή, που χρειάζεται στήριξη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αφού το πρόβλημα δεν εκτείνεται σε ένα ή δύο χρόνια αλλά σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της λειψυδρίας, που θα το βρίσκουμε όλο και περισσότερο μπροστά μας, με προκλήσεις για την αγροτική παραγωγή αλλά και με πολλά άλλα ζητήματα.
Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει. Απαιτείται λοιπόν ένα λιθαράκι, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις με τις προτάσεις για το πως θα προστατευτεί και θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων.
Νομίζω ότι αυτό θα περίμενε κάποιος σε πολιτικό επίπεδο να προκύψει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία πέρα από αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, συνδέει χώρες μεταξύ τους και βοηθάει τις επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε όλους τους άλλους τομείς να εκθέσουν και να εκτεθούν σε νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα.
Για να μπορέσει να υποστηριχτεί η υγιής, δημιουργική και παραγωγική επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχτεί από την κυβέρνηση και όχι να αυξάνονται οι φόροι και ειδικά ο ΦΠΑ για να καταλήγει να αγοράζει κάποιος ένα αναψυκτικό με φόρο 24%.
Ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι υπάρχουν και «καρτέλ» πέρα από τη μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών όπως αυτές που προμηθεύονται οι αγρότες, όπου υπάρχει ένα άλλο καρτέλ.
Η Κυβέρνηση πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει δύο καρτέλ. Το καρτέλ που αντιμετωπίζει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος όταν προμηθεύονται τις πρώτες ύλες, όπως λιπάσματα, για τα χωράφια τους και τα ζώα τους και το καρτέλ που αρχίζει μετά από την παραγωγή τους και φτάνει ως το σουπερμάρκετ. Τα σουπερμάρκετ φέτος είχαν τη χρονιά τους υπό την έννοια ότι αυξήσαν τα κέρδη τους αφού οι Τουρίστες κατεύθυναν ένα μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης τους προς αυτά αντί προς την εστίαση.
Αυτά τα δύο καρτέλ αν θέλει μπορεί να τα ελέγξει η Κυβέρνηση μπορεί να το κάνει κατά την άποψη μου, πολύ αποτελεσματικά.
Ένα τρίτο ζήτημα είναι οι Ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οι οποίες είναι γνωστές και αποτελούν μείζον θέμα.
Όλα αυτά τα μεγάλα θέματα έχουν σχέση με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών τους.
Παράλληλα όμως υπάρχει αισχροκέρδεια και σε άλλους τομείς όπως οι τράπεζες μέσα από τις χρεώσεις και τα επιτόκια. Εδώ η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Δεν μπορεί να αρνείται να πάρει 100 εκατομμύρια ευρώ αντισταθμιστικά μέτρα από τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κερδίσει οι τράπεζες και να εισπράττει 24% ΦΠΑ από την πορτοκαλάδα ή τον καφέ στο καφενείο ενός χωριού στη Β Θεσσαλονίκης.
Γιατί εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δε μιλάμε για φορολόγηση κερδών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδη. Μιλάμε για αισχροκέρδεια την οποία όλοι τη βλέπουμε γύρω μας. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματα τους, κάνουν όλο και περισσότερες συναλλαγές τους ηλεκτρονικές για να μειώσουν τα κόστη τους, και καλώς κάνουν, αλλά από την άλλη βάζουν όλο και μεγαλύτερες χρεώσεις.
Για να γίνει γενικότερα πιο ανταγωνιστική η οικονομία πρέπει να δούμε τη μείωση των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ. Η υπέρβαση των εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο 7μηνο δεν έγινε τυχαία. Ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, που παρά τις σχεδιαστικές αστοχίες της καλώς έγινε, η οποία αύξησε τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Ωστόσο πριν δούμε πως τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ μετατραπούν σε επιδόματα πρέπει να δούμε τον τρόπο και τον μηχανισμό ώστε να μειωθούν τα βάρη στον Έλληνα πολίτη και στον Έλληνα επιχειρηματία.
Το Κράτος, αν θέλει έχει τη δύναμη να κάνει πάρα πολλά! Όπως μπορεί να δει το λίπασμα γιατί πωλείται στον αγρότη τόσο ακριβά έτσι μπορεί να δει γιατί η ντομάτα που φεύγει από την Κανδήλα Αρκαδίας φτάνει με τόσο μεγάλο καπέλο στην Αθήνα. Αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και διάθεσης. Τα σουπερμάρκετ και οι ενδιάμεσοι προμηθευτές τους μπορούν να ελεγχθούν από τα τιμολόγια τους. Άρα το θέμα είναι πόσο αποφασισμένος είσαι να πας απέναντι τους.
Για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ
Ποτέ δεν είχα φόβο ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τους υποψηφίους γιατί είναι μια αναζωογονητική Δημοκρατική Διαδικασία, τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει πάρα πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και αναζητείται από τους πολίτες πολιτικός χώρος για να τους εκφράσει.
Στις Ευρωεκλογές σε σχέση με τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές εμπιστεύτηκαν 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι πολίτες τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως δεν εμπιστεύτηκαν ούτε εμάς και έμειναν στον καναπέ τους.
Σήμερα αναζητούνται πολιτικές και νέα ηγεσία για να μπορέσει να πείσει τον κόσμο και αυτούς που δεν μας ψήφισαν στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις , την ηγεσία μας και τις πολιτικές προστάσεις μας, για να μπορέσει να βρεθεί μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για τη χώρα.
Για αυτό συζητάμε σήμερα. Δε συζητάμε για μια διαδικασία φίλων και κάποιων που θέλουμε εμείς. Αλλά για τις πολιτικές και τον ηγέτη που θα εμπιστευτούν όσοι δεν ψήφισαν και έμειναν στο σπίτι τους.
Άρα είναι μια σοβαρή πολιτική διαδικασία και θέλω να πιστεύω ότι θα προκύψει μια νέα ηγεσία που θα δώσει δυναμική στο χώρο μας όχι για να γίνουμε απλά αξιωματική αντιπολίτευση ή θα γίνουμε δεύτερο κόμμα για να κερδίσουμε τον κ. Κασσελάκη. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός! Αλλά να μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τη Νέα Δημοκρατία και να είμαστε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη χώρα.
Για εμένα αυτό μπορεί να το πετύχει ο κ. Χάρης Δούκας. Είναι ένα γνήσιος κεντροαριστερός υποψήφιος ο οποίος όπως μπόρεσε να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Αθήνα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας υποψήφιος που απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και όπως είπα γνήσιος κεντροαριστερός.
Επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Εγώ είμαι ένας κεντρώος πολιτικός. Δεν είμαι αριστερός πολιτικός. Συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια γιατί πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να είναι πλουραλιστικό για να είναι πλειοψηφικό. Όμως το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται να έχει και αυτό έναν κεντροδεξιό αρχηγό. Χρειάζεται να έχει ένα Κεντροαριστερό αρχηγό, τον οποίο θα τον εμπιστευτούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις, αυτό το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων που λείπει από το εκλογικό σώμα για να μπορέσει να είναι εναλλακτική πρόταση.
Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος είναι δουλευταράς και μπορεί να κερδίσει τον κόσμο παρά τη μάχη που δίνει απέναντι σε όλη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοια παρέμβαση κυβερνητική εναντίον υποψήφιου επειδή είναι ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων και μάλιστα κάθε μέρα. Εγώ δεν θυμάμαι να υπάρχει τέτοια συζήτηση όταν ήταν υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε για να γίνει Επίτροπος.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας ικανός άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει και τα δύο. Γιατί τέτοιο άγχος να μην εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δούκας; Σας λέω ότι το άγχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην εκλεγεί ο κ. Δούκας γιατί μπορεί να τα καταφέρει να αντιπαρατεθεί με τη νέα Δημοκρατία και να γίνει Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς.
Γιατί για εμένα για να αποκτήσει η χώρα δυναμική χρειάζεται να συνενωθούν δυνάμεις. Άλλωστε το σύνθημα του κ. Δούκα είναι ότι ενώνουμε δυνάμεις στη βάση, στον απλό κόσμο που δεν θέλει άλλη πολιτική και δεν θέλει άλλο να Κυβερνάει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία.
Εγώ είμαι στη λογική, όπως έκανε και ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, να ενώσουμε δυνάμεις με έναν άνθρωπο που μπορεί να νικήσει τη δεδομένη στιγμή για να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα το ΠΑΣΟΚ. Και σε αυτό πρέπει οι προσωπικές μας φιλοδοξίες να μείνουν πίσω. Έχω μια δικιά μου φιλοσοφία και έναν τρόπο που σκέφτομαι και βάσει αυτών πιστεύω ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον Χάρη.
Είναι καλό για τη Δημοκρατία και τη χώρα να υπάρξει ένας άλλος πολιτικός πόλος ο οποίος να είναι δυνατός γιατί δεν αντέχεται ένα κόμμα να έχει 30% και η αξιωματική αντιπολίτευση 14%; Αυτός είναι ο στόχος, ο δεύτερος δυνατός Πυλώνας. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε.
Και δυστυχώς αυτή τη μάχη δεν κατάφερε να κερδίσει η προηγούμενη ηγεσία πάρα ότι της δόθηκε αυτή η ευκαιρία 2 φορές. Δυστυχώς και στις Εθνικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές αντί να ψηφίσουν μία εναλλακτική πρόταση είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ 2,5 εκατομμύρια έμειναν στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν μια άλλη πολιτική λύση.