Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Το 2021 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Το 2021 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ»

Ομιλία Οδυσσεά Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού:

«Αν είχαν φωνή οι τοίχοι της Βουλής θα είχαν να πουν πάρα πολλά για όλους μας. Αλλά όταν βρίσκεσαι σε μια τόσο μεγάλη κρίση, σε μια παγκόσμια πανδημία, χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα, δημιουργικές προτάσεις. Αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έχουμε κουλτούρα να λειτουργούμε υπέρ της χώρας, υπέρ των συμφερόντων των πολιτών και μετά να βάζουμε το κόμμα. Ξέρουμε τι σημαίνει κρίση. Νιώσαμε πως είναι να είσαι μόνος σου το 2009 σε μια Ευρώπη απροετοίμαστη για μερικά δισεκατομμύρια, ενώ τώρα, πολύ σωστά, ρίχνει στην αγορά τρισεκατομμύρια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Κάποιοι όμως συνειδητά δεν έχουν κουλτούρα σε όλα αυτά.
Οι συνάδελφοι από το Κίνημα Αλλαγής ανέφεραν αναλυτικά στην κριτική τους όλα αυτά τα θέματα. Για θυμηθείτε όμως την κρίση του 2009, τους αγανακτισμένους, τα «Ζάππεια», τους αρχηγούς των κομμάτων, στελέχη να μιλούν και να λένε ψέματα στην πλατεία Συντάγματος και να λένε Μερκελιστές τους υπόλοιπους κι αφού γίνονται κυβέρνηση να καμαρώνουν σαν γύφτικο σκεπάρνι δίπλα στη Μέρκελ.

Σκεφτόμουν τη θωρακισμένη μερσεντές του Βενιζέλου και πώς φτάσαμε στο σπίτι του κ. Τσίπρα. Η ζωή δεν αφήνει τίποτα ατιμώρητο. Οι ίδιοι άνθρωποι έπεσαν στη λούμπα που έστησαν για τους υπόλοιπους. Θα θυμάστε πως κορόιδευαν τον Παπανδρέου για το ποδήλατο. Τον απαξίωσαν, αλλά τώρα που, σωστά και καλώς, έχει το ίδιο χόμπι ο Πρωθυπουργός οι ίδιοι δεν μιλάνε καθόλου.

Αναρωτιέμαι, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν μπορείτε να λέγεστε προοδευτικοί όταν στελέχη σας μιλούν για τα παιδιά των αστυνομικών, των αναρχικών, των πολιτικών. Αναρωτιέμαι, οι αστυνομικοί σας δεν έχουν παιδιά; Δεν ντρέπονται; Αυτή είναι η κουλτούρα, κύριοι συνάδελφοι. Ακούω να λέτε «αριστερός ο ένας», «νεοφιλελεύθερος ο άλλος». Θέλω να σας πω ότι όσο φιλελεύθερη είναι η Νέα Δημοκρατία, άλλο τόσο αριστερός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προχωρώ σε τρία θέματα. Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για τον τουρισμό, για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επόμενη μέρα. Για μένα η επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία στήριξε πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο η σοβαρή στήριξη του επιχειρηματία, αλλά είναι και το μήνυμα που στέλνει ότι «αύριο» το κράτος θα σε στηρίξει με βάση τα έσοδά σου και τη νομιμότητα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να μπορέσει να καταλάβει ο επιχειρηματίας την επόμενη μέρα και να λειτουργήσει ανάλογα.

Θα ήθελα να μιλήσω για τον τουρισμό και την επόμενη μέρα. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός; Ναι. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Έγιναν λάθη στα χερσαία σύνορα; Έγιναν. Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι ένα εκατομμύριο πολίτες είναι συνδεδεμένοι με τον τουρισμό. Φοβάμαι όμως ότι στην τουριστική πολιτική έχει χαθεί η μπάλα, κύριοι συνάδελφοι.
Κύριοι της κυβέρνησης, δεν ξέρω αν εσείς ξέρετε τι πολιτική έχετε στον τουρισμό. Και εξηγούμαι. Στην κρουαζιέρα το 2009 είχαμε πέντε εκατομμύρια αφίξεις επιβατών. Το 2020 έχουμε -80% και πάμε για ενάμισι εκατομμύριο. Τι κάνει όμως πάλι η Κυβέρνηση; Ενώ ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής είναι στη ΜΕΘ -του ευχόμαστε περαστικά- θέλει να φτιάξει ακόμα μια επιτροπή. Στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που υπάρχει στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και έχει στελέχη απ’ όλα τα Υπουργεία, ο αρμόδιος Υπουργός μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου στις 7/12/2020 «Σύσταση συμβουλίου ανάπτυξης κρουαζιέρας». Για να πληρώνουμε κι άλλους. Για να έχουμε δύο κέντρα αποφάσεων. Κι εσείς πιστεύετε ότι έχετε πολιτική για τον τουρισμό.
Βεβαίως δεν θα σας κάνουμε την εύκολη κριτική για το αν πρέπει να ανοίξει ο τουρισμός. Κριτική είναι ότι εσείς θέλετε να «φτιάξετε» κάποιον κύριο σε κάποιο συμβούλιο και όχι να δούμε πώς θα συντονιστούμε για να ξαναέρθουν δυο εκατομμύρια με την κρουαζιέρα. Σε αυτό έχετε να απαντήσετε κάτι; Όχι βέβαια. Τι να απαντήσετε; Είναι σαν την ερώτηση που κάναμε, κύριε Κεγκέρογλου, στον ΣΥΡΙΖΑ για το πόσους πήρε για μετακλητούς. Τους είχε φτάσει στα τάρταρα. Εσείς το τερματίσατε. Αυτό είναι. Νέα συντονιστική επιτροπή λέει για το συμβούλιο. Τι να σας πω; Ενώ ο Υπουργός είναι στη ΜΕΘ.

Κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας η επόμενη μέρα θα είναι η δύσκολη μέρα. Η μέρα που θα σταματήσουν τα επιδόματα. Η μέρα που δεν θα μπορούμε να έχουμε όλη αυτήν τη διαδικασία που έχουμε σήμερα. Σήμερα δεν γίνεται συζήτηση γι’ αυτό. Μόνο το ΠΑΣΟΚ την κάνει. Και ποια είναι αυτή η συζήτηση; Αν θα υπάρχει επιστρεπτέα επανεκκίνηση. Αν θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση των ενοικίων και όχι απότομο σταμάτημα, αν θα υπάρξει κλιμακωτή στήριξη στις ασφαλιστικές εισφορές. Και βέβαια όχι στις εθνικές εκλογές, γιατί καταλαβαίνετε ότι αν προχωρήσετε σ’ αυτήν την κατεύθυνση κατανοείτε ότι όλα αυτά θα πάνε πίσω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Βλέπω τον κ. Πέτσα εδώ και θέλω να του πω το εξής. Κύριε Πέτσα, πολύς κόσμος λέει ότι καλώς απεργούν. Όχι για το νομοσχέδιό σας, γιατί δεν το ξέρουν το νομοσχέδιο. Απεργούν γιατί δεν αντέχει ο κόσμος αυτό που βλέπει στα πρωινά και στις ειδήσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί εδώ έχει γίνει το εξής τραγικό. Δεν είναι μόνο το πώς εκπροσωπούνται οι πολιτικοί. Υπάρχει μια μεγάλη διάσταση. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να μην εκπροσωπούνται τα υπόλοιπα κόμματα. Εδώ έχει γίνει το εξής. Η «Αυγή» έχει περισσότερους δημοσιογράφους στα πρωινά απ’ ό,τι έχει στα φύλλα που πουλάει. Εδώ μιλάμε για έναν δημοσιογράφο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν δημοσιογράφο που στηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει άλλο κόμμα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Διαφήμιση