Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Οικολογία-Αλληλεγγύη”: “Κίνδυνος να χαθούν οι “πράσινοι” χώροι στη Θεσσαλονίκη”

Published

on

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη “Οικολογία-Αλληλεγγύη” αναφορικά με την έλλειψη πρασίνου και σχολείων στο Δ.Θεσσαλονίκης:

Οι επόμενες γενιές κινδυνεύουν να χάσουν πράσινους χώρους και σχολεία στο δήμο Θεσσαλονίκης

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που έχουν δεσμευθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι εκφράζει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

Το θέμα συζητήθηκε στην 8η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4759/2020  ο οποίος δίνει προθεσμία έξι μηνών στους ΟΤΑ προκειμένου είτε να προχωρήσουν σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου είτε να επιβάλλουν εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση αν και εφόσον διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για άμεση καταβολή αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη για να σωθούν όλα τα ακίνητα που έχει δεσμεύσει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χρειαστούν 320 εκατομμύρια ευρώ!

Με δεδομένη την αδυναμία του δήμου Θεσσαλονίκης να συγκεντρώσει αυτό το ποσό είναι προφανές ότι οι ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων ταλαιπωρούνται για χρόνια,  θα πάρουν -όπως το δικαιούνται- πίσω τις περιουσίες τους.

Την ίδια στιγμή όμως η πόλη κινδυνεύει να χάσει οποιαδήποτε προοπτική για ένα καλύτερο αύριο με περισσότερο πράσινο και ανοιχτούς χώρους για τους Θεσσαλονικείς. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο η πόλη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε τις μελλοντικές ανάγκες για κτιριακές υποδομές όπως σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα υγείας.

Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη βαραίνουν και τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου καθώς με την ολιγωρία που επέδειξαν τις τελευταίες δεκαετίες αντί να αντιμετωπίσουν, προτίμησαν να παραπέμπουν κάθε φορά το ζήτημα αυτό στους επόμενους, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Advertisement

Επειδή το θέμα είναι κρίσιμο και σαφώς αφορά και τις επόμενες γενιές, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» καλεί τη διοίκηση του δήμου να κινητοποιηθεί άμεσα και αφού ενημερώσει για τις διαστάσεις του προβλήματος να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να αναζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις σήμερα, πριν να είναι αργά.

Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις αφού λάβουμε και μελετήσουμε όλα τα στοιχεία από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.