Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορονοϊό: Οδηγίες προστασίας, τρόποι μετάδοσης, χρήσιμες πληροφορίες

Published

on

Πώς να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, άλλους γονείς και τον εαυτό σας για τον κορονοϊό

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Για να μπορέσετε να φροντίσετε το παιδί σας, το βασικό είναι να είστε πρώτα από όλα εσείς καλά. Να τρώτε σωστά, να αθλείστε και να προσέχετε την υγεία σας είναι οι βασικές οδηγίες που δίνει το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC).

Να είστε σωστά ενημερωμένοι

Για να ενημερώσετε τα παιδιά σας, θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς σωστά ενημερωμένοι. Πρέπει να διαβάσετε ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αξιόπιστων ΜΜΕ. Τα παιδιά σας πιθανότατα θα σας κάνουν ερωτήσεις και όσο πιο έτοιμοι είστε να τους απαντήσετε, τόσο πιο καθησυχαστικό θα είναι για εκείνα.

Μην χρυσώνετε το χάπι

Φυσικά όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού, αλλά αν πηγαίνουν σχολείο, πιθανότατα να έχουν ήδη ακούσει για το κορονοϊό. Έτσι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν ακριβείς πληροφορίες και ότι δεν ακούν φήμες ή παραπληροφόρηση από τους συμμαθητές τους. Καλό είναι πρώτα να του ζητήσετε να σας πει τι έχει ακούσει και στη συνέχεια να διορθώσετε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση.

Δεν σχετίζεται με φυλετικά θέματα

Βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με φυλετικά θέματα, παρόλο που ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα.

Καθησυχάστε το

Όπως λέει η Ρόμπιν Γκάργουιτς από το Duke University Medical Center στο Deseret News, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθησυχάσετε το παιδί σας, είναι να το διαβεβαιώσετε ότι θα κάντε τα πάντα για να το προστατεύσετε. Πολλά παιδιά επίσης μπερδεύονται εύκολα με αυτό που θα μπορούσε να συμβεί και με αυτό που θα συμβεί.

Θυμίστε τους πώς να παίρνουν προφυλάξεις

Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό. Θυμίστε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τακτικά και καλά τα χέρια μας, να φτερνιζόμαστε ή να βήχουμε στον εσωτερικό του αγκώνα μας και όχι στα χέρια και να μην πλησιάζουμε άτομα που είναι άρρωστοι.

Χαμηλός ακόμα ο κίνδυνος

Στις χώρες που μεταφέρθηκε ο ιός, εκτός Κίνας, οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που είτε είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, από όπου φαίνεται πως ξεκίνησε ο ιός, είτε ήρθαν σε επαφή με άτομα που νόσησαν. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ουχάν, ή αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει εκεί, είναι ακόμα μικρός ο κίνδυνος να κολλήσετε.

Advertisement

Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη

Είναι αλήθεια ότι οι έγκυες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε ιούς που προσβάλουν το αναπνευστικό, επειδή στην κατάσταση της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνεται. Γι’ αυτό προτείνεται μια έξτρα προσοχή σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Κινδυνεύουν τα έμβρυα;

Ακόμα κι αν μια έγκυος γυναίκα διαγνωστεί με κορωνοϊό, είναι απίθανο να επηρεαστεί το αγέννητο παιδί της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναπνευστικοί ιοί που περνάνε στο έμβρυο. Όταν ξέσπασε ο SARS το 2003, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

Αρκετοί ασθενείς έχουν αναρρώσει

Σύμφωνα με τον online χάρτη που πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που ενημερώνεται αυτόματα με κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα,, πολλά άτομα έχουν αναρρώσει εντελώς από τον ιό.

Ο τρόπος μετάδοσης του νέου κορονοϊού μοιάζει περισσότερο με αυτόν της γρίπης παρά με του SARS

Ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο νόμιζαν αρχικά.

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα

Θα μπορούσε η άνοιξη να περιορίσει τον κορονοϊό;

«Είναι πολύ πιθανό να κοπάσει την άνοιξη», λέει ο Κλαρκ. «Είναι απίθανο να χειροτερέψουν τα πράγματα, αλλά δεν γνωρίζουμε σίγουρα – είναι μια θεωρητική εικασία».

Advertisement

Ο Χάντερ υπερθεματίζει, λέγοντας ότι είναι πιθανό «η ασθένεια να μειωθεί σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο».

«Το αν θα επιστρέψει είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα», πρόσθεσε. «Δεν θα με εξέπληττε εάν εξαφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι και εμφανιζόταν ξανά τον χειμώνα».

Πόσο μπορεί να αντέξει ο νέος κορονοϊός σε μια μολυσμένη επιφάνεια

Η έρευνα κατέληξε στα εν λόγω συμπεράσματα μετά την ανάλυση 22 δημοσιευμάτων για τον συγκεκριμένο ιό.

Ο Δρ. Τσαρλς Τσίου, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του κέντρου διάγνωσης ιών USCF-Abbott, τόνισε σχετικά: «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μια επιφάνεια μέχρι και εννέα μέρες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πολλάκις σημειώσει πως οι κορονοϊοί εξαπλώνονται συχνότερα μέσω των σταγονιδίων αναπνοής, όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα, ενώ σαφώς οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω μιας επιφάνειας είναι λιγότερες.

Πώς να προετοιμαστούμε για μια πανδημία

Πριν την πανδημία

 • Να έχετε προμήθειες φαγητού και νερού για δύο εβδομάδες.
 • Όσοι παίρνουν φάρμακα να βεβαιωθούν ότι έχουν απόθεμα στο σπίτι τους.
 • Προμήθεια σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, φάρμακα για τον βήχα και το κρύωμα, βιταμίνες.
 •  Να έχετε διαθέσιμες τις ιατρικές σας εξετάσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί να δώσετε ιατρικό ιστορικό.

Προστασία κατά την πανδημία

 • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σημαντικό είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.
 • Να αποφεύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα, ειδικά αν είναι άρρωστα.
 • Αν είστε εσείς άρρωστοι, αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Έτσι περιορίζετε τη μετάδοση του ιού στους γύρω σας.
 • Να πλένετε τα χέρια σας συχνά.
 • Να αποφεύγετε να πιάνετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας.
 • Υιοθετήσετε διάφορες συνήθειες που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό: να κοιμάστε καλά, να διαχειρίζεστε το στρες, να πίνεται πολλά υγρά και να τρώτε υγιεινά.

Τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού

Αυξημένοι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, πρόβλεψη για αναστολή λειτουργίας δραστηριοτήτων σε σημεία που συναθροίζεται κοινό – δηλαδή ακόμα και σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, κλπ- πρόβλεψη για περιορισμό μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, δυνατότητα άμεσων προσλήψεων με 4μηνες συμβάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Ορίστηκαν τα ελληνικά νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

Advertisement

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Advertisement