Όλγα Γεροβασίλη: “Aνοίξτε επιτέλους ένα λέξικο”

Η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γράφει στο "The Socialist"

Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνακόλουθη μεταβολή των σχέσεων παραγωγής, δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Σε αυτές τις νέες συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα μιας ριζικής προοδευτικής στροφής, με όρους συλλογικής, συμπεριληπτικής ευημερίας και εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων, η συζήτηση αυτή έχει λιγότερο ή περισσότερο ανοίξει, ως όρος  επιβίωσης για μια ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία. Στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επεξεργάζεται πολιτικά εδώ και χρόνια αυτά τα ζητήματα, παρουσιάζει και διαβουλεύεται το επίκαιρο πρόγραμμά του με τους πολίτες, Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν: “εντάξει, το περάσαμε και αυτό, πάμε όπως πριν”.

 

Στο βωμό της διάσωσης και της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων συσχετισμών συμφερόντων, ο κίνδυνος της ραγδαίας όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων και της εκ νέου ανάπτυξης ακραίων και αντιδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, οι έννοιες έχουν το νόημα που τους αποδίδουν οι δήθεν “άριστοι”, δηλαδή, οι αποδεδειγμένοι στην πράξη ανίκανοι και επικίνδυνοι. Προτεραιότητα της χώρας είναι η πολιτική επιβίωσή τους. Κάπως έτσι ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να ισχυριστεί πως η “ανέφελη” διαδρομή της χώρας στην ΕΕ διεκόπη μόνο το 2015 με την επικράτηση του “λαϊκισμού”! Ανέφελη! Το επιχείρημα λοιπόν της παράταξης των Greek Statistics, των όσων μετέτρεψαν ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα σε δεκανίκι της δεξιάς και από κοινού των αμετανόητων υπεύθυνων της χρεωκοπίας, είναι πως επί τεσσεράμισι χρόνια η χώρα διένυσε μια περιπέτεια, ενώ μέχρι τότε όλα πήγαιναν καλά! Και μας το λέει ο “ορθολογιστής”, του οποίου η παράταξη παραδίδοντας τη διακυβέρνηση δεν έδωσε ούτε τα κλειδιά του πρωθυπουργικού γραφείου. Ένας “πραγματιστής”, που φεύγοντας “άφησε πίσω του συντρίμμια” και όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση βρήκε 37 δις ευρώ στα ταμεία και μια χώρα στα πόδια της! Μήπως για τον κ. Μητσοτάκη πάνε και σήμερα όλα καλά και ανέφελα;

 

Οι περί λαϊκισμού αναφορές θα ήταν απλές φαιδρότητες και απλώς θα επιστρέφονταν, αν δεν εκστομίζονταν σε αυτή τη συγκυρία από το συγκεκριμένο πρόσωπο.  Η ταύτιση της αριστεράς με το φασισμό θα ήταν γελοιότητα αν κάποιος διάβαζε ένα βιβλίο ιστορίας ή ανάτρεχε έστω στη σύνθεση της κυβέρνησης! Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και οι “αφανείς” εταίροι τους, “παίζουν τα ρέστα τους”. Οι απευθείας αναθέσεις, οι χαριστικές πράξεις, οι “εξυπηρετησούλες”, οι λίστες “Πέτσα”, στηρίζουν – δημοσία δαπάνη – μια παρασιτική, κρατικοδίαιτη κάστα “επιχειρηματιών”, ένα δαιδαλώδες πελατειακό κράτος, το οποίο διασφαλίζει τη νομή της εξουσίας. Η συντήρηση και οι εκπρόσωποί της, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες χρεωκοπίες και σε νέες “Χρυσές Αυγές” με τις οποίες συζητούσαν και με μέλη των οποίων σήμερα φέρονται να διαπραγματεύονται! 

 

Ίσως ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται περιηγητής και  ζει το μύθο του στην Ελλάδα! Δεν εξηγείται διαφορετικά ένας “ορθολογιστής” και η κυβέρνησή του να πιστεύουν στο success story της εγκληματικά ανεύθυνης διαχείρισης της πανδημίας εξαιτίας της οποίας θρηνούμε πάνω από 12 χιλιάδες θύματα και μια κοινωνία πολιτικά και οικονομικά βαθιά τραυματισμένη! Αποκλείεται ένας τέτοιος νουνεχής και προνοητικός ηγέτης, λίγες ημέρες πριν την πανδημία, να αναριγούσε από ενθουσιασμό ανακοινώνοντας την παράδοση του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα…Ένας τέτοιος εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών, αποκλείεται να παρακολουθούσε 13 δολοφονίες μέσα σε δύο χρόνια, λες και έβλεπε αστυνομική ταινία!  Ένας “προσηνής” πολιτικός όπως αυτός, δεν θα επέτρεπε να τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε εν μέσω της πανδημίας από την 1η Ιουνίου, εν μέσω μάλιστα μιας οικονομικής καταστροφής που οι δικές του παραλείψεις προκάλεσαν. Δεν μπορεί ένας “υπεύθυνος” θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών, που ενώ ανοίγει κάθε άλλη δραστηριότητα να διατηρεί σε καθεστώς αποκλεισμου τη Βουλή και τα Πανεπιστήμια, προφυλάσσοντας…τον εαυτό του!

 

Θα είναι καλό για τον κ. Μητσοτάκη, τους ομοϊδεάτες του και τους “φίλους” του, αλλά κυρίως για τον τόπο, να ανοίξουν επιτέλους ένα λεξικό και να ενημερωθούν για όσα ξεστομίζουν και τους ορισμούς των όσων πράττουν! Στον ορισμό του λαϊκιστή μπορεί να γράφει πια: “Αυτός που αρνείται να κατονομάσει δημόσια τη χώρα προέλευσης του Πρωθυπουργού που τον επισκέπτεται και που καλείται να απολογηθεί 158 φορές για τη στάση του στα εθνικά θέματα και την εξαπάτηση των συμπολιτών του”.

Καθήκον και ευθύνη μας είναι να απευθυνθούμε στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται το που μας οδηγεί αυτή η…αναπαλαιωμένη δεξιά και η επικίνδυνη κυβέρνησή της. Σε όσους κατανοούν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, της υπονόμευσης της δημοκρατίας και της περαιτέρω όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι ώρα να επιλέξουμε την κατεύθυνση προς την οποία θα πορευτούμε. Διχασμός, αναξιοκρατία, αδικία, χρεωκοπία είναι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται αποδεδειγμένα η συντήρηση. Ο δρόμος της προόδου που μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε είναι ο δρόμος της δικαιοσύνης, της συμπερίληψης, της δημοκρατίας, της ευημερίας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ