Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Ολγα Μαρκογιαννάκη – “Για αυτήν την Ελλάδα, για αυτήν την Ευρώπη θέλω να αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στην “Ε” και τον Δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Όλγα Μαρκογιαννάκη

Σε λιγότερο από δύο μήνες οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιος είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα της κάλπης;

Οι Ευρωεκλογές στέλνουν πάντα πολυεπίπεδα μηνύματα. Δεν είναι εκλογές “β΄διαλογής” όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Σε εθνικό επίπεδο, είναι ώρα για ένα ηχηρό “ως εδώ” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ώρα να τερματίσουμε την πολιτική ανισορροπία, την αλαζονεία και την αυθαιρεσία και να δυναμώσουμε την προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στο σύστημα Μαξίμου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ψήφος μας διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς που με τη σειρά τους επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ας σκεφτούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια. Μια Ευρώπη με συντηρητική πλειοψηφία μας πηγαίνει από κρίση σε κρίση, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς ισχυρή παρέμβαση στα διεθνή ζητήματα, χωρίς πρόνοια για το κοινωνικό κράτος, τροφοδοτώντας την Ακροδεξιά. Αντίθετα, μια Ευρώπη με προοδευτική πλειοψηφία, είναι μια Ευρώπη που βάζει ως προτεραιότητα τους εργαζομένους, τις μικρές επιχειρήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον, τη μείωση των ανισοτήτων. Χωρίς ισχυρό ΠΑΣΟΚ, χωρίς ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί της Ενωμένης Ευρώπης θα αποδυναμώνονται.

Ποιος είναι ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ; Η πρωτοκαθεδρία στην Ευρύτερη Κεντροαριστερά είναι ένας;

Ζούμε μια επικίνδυνη εξαίρεση, με ένα κυβερνών κόμμα αλαζονικό, κοινωνικά επικίνδυνο, που διευρύνει τις ανισότητες και περιφρονεί το κράτος δικαίου και τα δημόσια αγαθά. Δεν θα κριθεί η κυβερνητική σταθερότητα στην ευρωκάλπη, αλλά μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι το 41% δεν είναι λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του Μαξίμου.

Όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι έχει και τις θέσεις και τα πρόσωπα να πρωταγωνιστήσει ως βασικός αντίπαλος της ΝΔ, ως το γνήσιο κόμμα της κεντροαριστεράς. Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να διευρύνει τις κοινωνικές του συμμαχίες και να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, η επιλογή του κ. Κασσελάκη με έναν ΣΥΡΙΖΑ ανερμάτιστο, χωρίς ταυτότητα, βολεύει τον κ. Μητσοτάκη και το σύστημα που τον στηρίζει.

Υπάρχει κάποιος στόχος που έχετε καθορίσει για να διεκδικήσετε σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου εάν σας επιλέξουν οι πολίτες;

Advertisement

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής κρίσης. Έχουμε μπροστά μας δύσκολα διλήμματα για τις συνθήκες ζωής μας, την αγροτική παραγωγή, την οικονομία, τις υποδομές μας, τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων. Βάσει και της εξειδίκευσής μου, στόχος μου είναι η προώθηση των πολιτικών για την ανθεκτικότητα, την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και, γιατί όχι, να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Ως γυναίκα αγωνίζομαι και θα αγωνιστώ για την έμφυλη ισότητα και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών – όπως και για την θέση των νέων γενεών που κληρονομούν έναν κόσμο χειρότερο από αυτόν που παρέλαβαν οι γονείς τους. Καταγόμενη από τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη αναγνωρίζω την ανάγκη για ενίσχυση της αποκέντρωσης για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων αλλά και της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που θα μας αφορά όλους και όχι λίγους και ισχυρούς. Για αυτήν την Ελλάδα, για αυτήν την Ευρώπη θέλω να αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας πράξη τις αξίες και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια Ευρώπη δίκαιη, συμπεριληπτική, κοινωνική, βιώσιμη, ανθεκτική.

Παρατηρούμε δυστυχώς τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε ελληνικό επίπεδο την άνοδο της Ακροδεξιάς. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται κατά την γνώμη σας αυτό το φαινόμενο;

Η Ακροδεξιά δεν έρχεται ποτέ ουρανοκατέβατη. Είναι αποτέλεσμα έντονων ανισοτήτων, άδικων πολιτικών, φτωχοποίησης κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και του φόβου για τον άλλο, το διαφορετικό, το ξένο. Είναι δηλαδή ένα σύνθετο φαινόμενο, που έχει και οικονομικές και ταυτοτικές ρίζες. Και φυσικά τρέφεται από τον μισαλλόδοξο λόγο, τις θεωρίες συνομωσίας, την υποβάθμιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Την πεποίθηση ότι “όλοι ίδιοι είναι”. Αυτά δηλαδή που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ευθύνη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Θέλω όμως να πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα, αν αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων με συνέπεια και δυναμισμό.