Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Γ.Φραγγίδη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ζούμε όλοι μας μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας, του πολέμου. Αιτίες που έχουν προκαλέσει ανησυχητικές καταστάσεις με έντονες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Το μέτωπο της πανδημίας παραμένει ανοιχτό, η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και γενικεύεται, ο πληθωρισμός υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. 

Οι τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος, του φυσικού αερίου, με την ανοδική τους τροχιά καθιστούν ευάλωτη ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Στη χώρα μας, το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί δραματικά. Από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ, απουσιάζει ένα σχέδιο για ομαλή και δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος και  αποτελεσματική διαχείριση της όλης κατάστασης. 

Ως υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα για τα θέματα Υγείας, θα ήθελα να πω ότι η πανδημία με την πορεία της αυτά τα 2,5 χρόνια δημιούργησε φόβο και ανασφάλεια, έφερε απώλεια προσφιλών προσώπων, άλλαξε την καθημερινότητά μας. Με λίγα λόγια, το αποτύπωμά της είναι πολύ βαρύ. 

Τα μέτρα προστασίας, ο περιορισμός της ελευθερίας, η μοναξιά, διαμόρφωσαν μια πιεστική κατάσταση για όλους. Η υγεία, η κοινωνική ζωή και η οικονομική δραστηριότητα επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. 

Οι προκλήσεις για το σύστημα υγείας είναι πρωτόγνωρες και η Πολιτεία καλείται να αναζητήσει τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους και τις στρατηγικές για να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς, οι οποίοι επιδρούν στην ψυχολογία και την υγεία μας. 

Διαφήμιση

Το ΕΣΥ το ίδρυσε η παράταξή μας το 1983 και ήταν ένα από τα έξι πιο σύγχρονα συστήματα υγείας εκείνης της εποχής. 

Σήμερα όμως, μετά από σαράντα χρόνια πορείας και τεράστιας προσφοράς, με βάση τα νέα δεδομένα, υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, αναδιοργανωμένο, με ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των αναγκών του πληθυσμού.

Στις προτεραιότητες της πολιτικής πρέπει να είναι η ενημέρωση, η πρόληψη, η προστασία της υγείας, όχι μόνο η επείγουσα περίθαλψη και θεραπεία. 

Αυτό σημαίνει, πως η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα μεγάλα, παραπλανητικά και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο λόγια, να εγκύψει στα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και να μην  απαξιώνει με τις πράξεις της το δημόσιο χαρακτήρα της. 

Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ οργανωμένο, ανθεκτικό, αποδοτικό και προσβάσιμο για τους πολίτες, με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, παράλληλα ελκυστικό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με πολλαπλά κίνητρα κοινωνικά, επιστημονικά, οικονομικά, ώστε το προσωπικό αυτό να παραμείνει στην Ελλάδα, να στελεχώσει το ΕΣΥ και να μην ακολουθήσει το δρόμο της ξενιτιάς, όπως δυστυχώς γίνεται όλα τα χρόνια της κρίσης.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο κόμμα μας, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την εκλογή του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη.

Φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με νέα δυναμική, με την ορμή του νέου, διεκδικώντας με σοβαρότητα και αξιώσεις, ουσιαστική συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Διαφήμιση

Είναι ορατό, παρά το σύντομο διάστημα από την εκλογή του Προέδρου μας, πως το κόμμα μας μέσα από τη συνέχεια και την ανανέωση, ενωμένο, με αρχές, αξίες, με πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και αυστηρή αλλά υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση, με προτάσεις μέσα στη Βουλή, δείχνει ποια είναι πραγματικά η νέα πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. 

Η δύναμη της δημιουργικής σοσιαλδημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοκρατικής συμμετοχής, του πατριωτισμού, της αποδόμησης του πελατειακού κράτους, του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. 

Φίλες και φίλοι, 

Χρειάζεται να πορευτούμε όλοι μαζί, με κανόνες και στοιχεία πολιτικού πολιτισμού και ηθικής, που θα γίνονται σεβαστά από όλους, μακριά από κακές συμπεριφορές του παρελθόντος, με πρόσωπα που χαίρουν κοινωνικής εκτίμησης, που έμπρακτα στηρίζουν την κοινή προσπάθεια, κάτω από την καθοδήγηση του Προέδρου μας. Να είστε σίγουροι πως η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έρχεται, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες. 

Διαφήμιση