Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ – Από την “Ανασυγκρότηση Τώρα” στην διάσπαση εδώ και τώρα

Published

on

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε έρθει θα έλεγε κάποιος καταδρομικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας κερδίζει την εσωκομματική μάχη με βασικό αντίπαλο την πρώην Υπουργό των Κυβερνήσεων Τσίπρα, Έφη Αχτσιόγλου.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου τεταμένο μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ελαφρώς αισιόδοξο λόγω της υψηλής για τα δεδομένα συμμετοχής.

Ο νέος πρόεδρος έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του βάζοντας επί της ουσίας στην ηγετική ομάδα στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας κ.α.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον. Θέλω πρώτα απ’ όλα- δεν πάω πουθενά εδώ θα είμαι. Ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό» είχε αναφέρει στην πρώτη του δήλωση ενώπιων υποστηρικτών του.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

Ένα μήνα μετά την εκλογή του ως διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης – και μετά την συνεχή έξοδο μικρομεσαίων στελεχών- ξεκινάει μαζικές διαγραφές στο κόμμα με καρατομήσεις κορυφαίων και άλλοτε κραταιών στελεχών.

Συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης βλέπουν την πόρτα της εξόδου βαδίζοντας πίσω από τον Στέφανο Τζουμάκα ο οποίος διεγράφη λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι αντιδράσεις μεγάλες με ακόμα και την Νεολαία του Κόμματος να αδειάζει τον πρόεδρο του κόμματος και να ζητά ανάκληση των διαγραφών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Advertisement

Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού.

Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά.

Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών αυτών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.Οι αντιδράσεις στελεχών πληθαίνουν με πολλούς να ζητούν και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Η απάντηση της πλευράς του νέου προέδρου δεν δείχνει καμμία διάθεση συμβιβασμού με την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και μία εκ των στενοτέρων συνεργατών του κ.Κασσελάκη, Δώρα Αυγέρη να αναφέρει:

«Έναν μήνα σχεδόν μετά την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να παραγάγουμε συντεταγμένο πολιτικό λόγο και πολιτικά αποτελέσματα -έναν τόνο που δίνει η νέα ηγεσία- υπάρχει μία πολυφωνία και μία πολυδιάσπαση, όχι για να γίνει αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη αλλά για να γίνει αντιπολίτευση στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και να μιλά για “έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση

Advertisement

Παρά τις αντιδράσεις υπάρχει πάντα και η “ανάγνωση” πως ο Στέφανος Κασσελάκης, ήρθε με στόχο να αλλάξει την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και για να το κάνει αυτό, πρέπει να “σπάσει αυγά” βάζοντας στο “στόχαστρο” όσους και όσες υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σίγουρα σε κάθε τί “νέο” υπάρχει πάντα ένα “παλαιότερο” που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να του “ανακατέψουν την τράπουλα” καθώς, με όρους “γραφειοκρατίας της Αριστεράς”, και τα “πλακάτ” του έχει σηκώσει και σε πορείες έχει πάει και μάχες έχει δώσει σε κοινωνικούς φορείς και πολιτικές μάχες έχει δώσει στη Βουλή και γενικότερα, έχει “τικάρει” κάθε κουτάκι που βρίσκεται στο “βιβλιαράκι” κάθε στελέχους της εγχώριας “Αριστεράς”.

Την ίδια ώρα στελέχη προσκείμενα στην Έφη Αχτσιόγλου προγραμματίζουν πανελλαδική συνδιάσκεψη για αύριο σύμφωνα με πληροφορίες με άγνωστο το περιεχόμενο και το που θα οδηγήσει.

Το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ και το μέλλον του κόμματος ο άγνωστος Χ της εξίσωσης.Μίας εξίσωσης που ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να λύσει άμεσα.Θα τα καταφέρει;