Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Π. Χαρλαύτης: «Γερασμένα τα σχολικά κτίρια – H επένδυση 75 εκατ.ευρώ έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες επισκευές»

Published

on

Σε φάση εκτεταμένων παρεμβάσεων εισέρχονται τα σχολικά κτίρια της Αθήνας, μετά τη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης.

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των έργων υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, Πάρης Χαρλαύτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού αποθέματος της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα παλαιό και απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις.

«Το 70% έως 80% των σχολικών κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Πρόκειται για έναν γερασμένο σχολικό στόλο, ενώ από τα 280 σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας μόλις τα 15 έχουν μέχρι σήμερα ενεργειακά αναβαθμιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρλαύτη, η χρηματοδότηση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η χώρα καλείται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Όπως σημείωσε, οι ανάγκες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των σχολικών εγκαταστάσεων έχουν πλέον συσσωρευτεί, καθιστώντας αναγκαία την επιτάχυνση των έργων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι ενεργειακοί στόχοι.

Advertisement

Αναφερόμενος στους όρους της δανειακής σύμβασης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε ότι πρόκειται για δάνειο εικοσαετούς διάρκειας με επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ 3,80% και 3,90%, ενώ το βασικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος εντός τριών ετών. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον ο Δήμος αποδείξει ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των παρεμβάσεων, υπάρχει δυνατότητα παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης.

Η δημοτική αρχή επενδύει στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνιες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές της πρωτεύουσας, βελτιώνοντας τις συνθήκες για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και μειώνοντας το ενεργειακό κόστος των δημοτικών εγκαταστάσεων τα επόμενα χρόνια.

Advertisement