ΓΝΩΜΕΣ
Π. Ζαρογουλιδης: Η Σοσιαλδημοκρατία ως μονοπάτι για την προοπτική
Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια κοινότητα στην προσπάθειά της να καταγράψει τις αδυναμίες στην διαχείριση των μεγάλων κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από το 2008 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά εγκαινίασε μια διαδικασία αναθεώρησης και επικαιροποίησης των πολιτικών, στις οποίες οφείλει να εστιάσει και να προκρίνει ως υπόδειγμα για τις αναπτυσσόμενες κοινωνίες.
Το υπάρχον πλαίσιο συναίνεσης μέσα από την ενοχοποίηση του κρατικού παρεμβατισμού ως κέντρο κόστους ουσιαστικά αφαίρεσε την δικλείδα των ελάχιστων κοινωνικών ασφαλίσεων σε επίπεδο εργασίας, υγείας και εκπαίδευσης.
Η έμφαση στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την απελευθέρωση της αγοράς περιόρισαν το κοινωνικό κράτος στο a la carte πλαίσιο “αφορολόγητου” των εταιρικών προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, τα οποία εκλείπουν σχεδίου, στόχων και κεντρικού συντονισμού.
Η παρατηρούμενη επιβράδυνση σε όλους τους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα, ουσιαστικά σηματοδοτεί την στάση για ιδεολογικό αναστοχασμό και επανασύνταξη.
Το ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον θα κληθεί να δώσει ηχηρό παρόν και απαντήσεις στην μάχη των ιδεών που θα εξελιχθεί στο συναπτικό χώρο μεταξύ κράτους/αγοράς και την γόνιμη αλληλεπίδραση τους μέσα από ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, για την συνολική μεταμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας, με επίκεντρο την μείωση των ανισοτήτων και την διανομή ίσων μεριδίων στην ανάπτυξη, με σεβασμό στην δημοκρατια αλλά και ρεαλισμό απέναντι στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Η χώρα μας κατα την οικονομική κρίση υπέστη την πιο βίαιη καταγεγραμμένη συρρίκνωση του κατα κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών, ενώ στην συνέχεια με την σύγκλιση της υγειονομικής και σήμερα της πληθωριστικής, μεγάλο μέρος του επαγγελματικού προγραμματισμού των πολιτών μετασχηματίστηκε σε βάρη, τα οποία τους αποκόπτουν από την προοπτική επαγγελματικής επανένταξης τους με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.
Το κρατος τηρώντας τους κανόνες της αγοράς και με στόχο την επίτευξη την δημιουργία μεγάλων οικονομικών cluster υψηλής ανταγωνιστικότητας, οφείλει μέσα από πολιτικές κινήτρων συμμετοχής και διάχυσης κινδύνου, να ανταμείψει ανάλογα σχήματα που να ενσωματώνουν προβληματικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εξυγιάνοντας τους.
Η ψηφιακή ολοκλήρωση θα δώσει την ευκαιρία για την ευρεία συμμετοχή των νέων στην παγκοσμια αγορα των υπηρεσιών με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα τους λαμβάνει χώρα τηλεμετρικά συγκρατώντας παράλληλα την διαρκή απώλεια έμψυχου επιστημονικού δυναμικού που βασανίζει την χώρα μας.
Δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της επικοινωνίας θα βρεθούμε μπροστά στο ραντεβού με την εικονική πραγματικότητα και τα ολογράμματα που σε λίγο θα κατακλύσουν την καθημερινότητά μας.
Η στόχευση στην καινοτομία θα πρέπει να κινηθεί από την παιδεία μέσα από την αλλαγή της κουλτούρας, υβριδικα συστήματα εκπαίδευσης και την παραγωγικότερη εκμετάλλευση της πράσινης μετάβασης που θα εξαλείψει την ενεργειακη φτώχεια και θα μειώσει τους ρύπους απελευθερώνοντας κεφάλαια.
Η χώρα μας παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες κατα κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνη υγείας και τις ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών μας διαρκώς αυξανόμενες. Η αναβάθμιση και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών δεν αποτελεί μόνο δείκτη πολιτισμού αλλά και αναπτυξιακή προοπτική.
Η θεμελίωση της Α’ θμιας φροντίδας υγείας με την συμμετοχή όλων των υγειονομικών ιατρών, οδοντιάτρων, διαιτολόγων,φαρμακοποιών, επισκεπτων υγειας, φυσιοθεραπευτών και ένα συντονιστικό πρόγραμμα ενορχηστρωμένο από τις τοπικές διευθύνσεις υγείας των δήμων θα οδηγήσει νομοτελειακά σε απελευθέρωση πόρων από τους β και γ βάθμιους λογαριασμούς υγείας.
Απέναντι στην αβεβαιότητα, την ασταθεια και την υψηλή μεταβλητότητα της κοινωνίας, οφείλουμε να σταθούμε με σχέδιο, ενσυναίσθηση, κοινωνική ευθύνη και καθαρό λόγο μακριά από την λαϊκιστική δημαγωγία που υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών και τους απομακρύνει από την άμεση δημοκρατία την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.