Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Καρκατσούλης: “Η διαδικτυακή συζήτηση για την Πολιτική Προστασία είναι παραπάνω απο αναγκαία εν καιρώ υγειονομικής κρίσης!”

Published

on

Διαδικτυακή Συζήτηση για την Πολιτιική Προστασία 

 

O Τομέας Πολιτικής Προστασίας του Kινήματος Αλλαγής οργανώνει αύριο, Τετάρτη, 17/6, μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «“Προκλήσεις και διακινδυνεύσεις για την Πολιτική Προστασία στην μετα-κορωνοϊό εποχή”.

Η συζήτηση αυτή είναι η τρίτη, κατά σειρά, που γίνεται στην πορεία προετοιμασίας του Κινήματος  προς την Συνδιάσκεψή του τον Σεπτέμβριο. 

Σκοπός των συζητήσεων αυτών είναι να αναδειχτούν,  μέσα από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων και την συζήτηση, τα προγραμματικά στοιχεία του πολιτικού μας λόγου σε σχέση με μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική αντίληψη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων και των καταστροφών η ανάγκη αυτή είναι, μετά τις πρόσφατη υγειονομική κρίση, επείγουσα. 

Η διεύρυνση του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας με πάσης φύσεως κινδύνους και απειλές που εκφεύγουν από τα παραδοσιακά της αντικείμενα απαιτεί εγρήγορση και ανοιχτούς ορίζοντες, προκειμένου να διαγνώσουμε, σωστά, τις αιτίες του φαινομένων που καλείται,  σήμερα,να αντιμετωπίσει η διαχείριση κρίσεων και καταστροφών.

Γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις δεν είναι ούτε εξαιρετικά φαινόμενα ούτε περαστικά. Επομένως, είμαστε αντίθετοι με εκείνους που προωθούν κατευναστικές ή πυροσβεστικές λύσεις στα προβλήματα αυτά. Αυτά   θα επανεμφανιστούν μετά την πάροδο της προσωρινής όξυνσης. Οι σύγχρονοι κίνδυνοι- που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, και μέσω της «παγκοσμιοποίησης των μικροβίων»- προκαλούνται από μια, εν εξελίξει, μεγάλης έκτασης οικολογική καταστροφή η οποία, με τη σειρά της, παραπέμπει σ’ ένα νεο-φιλελεύθερο σύστημα παραγωγικότητας και ανταγωνισμού. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει.

Advertisement

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη: Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους, οι νεκροί αυξάνονται και η προοπτική του ιού παραμένει ισχυρή. Κατασταλτικές πολιτικές καραντίνας δεν αρκούν. Έξυπνες λύσεις που θα βελτιώνουν, σημειακά, την ανθεκτικότητα των πόλεών μας μέσα από συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες είναι αναγκαίες.

Η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τόσο οι δομές Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο και την Περιφέρεια όσο και ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονάς της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και συνεργατικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε αντίθετοι στην επιστροφή σε μια «κανονικότητα» που διατηρεί- και επαυξάνει- όλα όσα μας έφθασαν μέχρι εδώ. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην  «κανονικότητα» των κομματικών και ρουσφετολογικών πολιτικών. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα του ανορθολογισμού, του διχασμού και της αναποτελεσματικότητας. Μια άλλη πολιτική διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την συμπερίληψη και την δικτύωση είναι εφικτή.

Τμήματα αυτής της πολιτικής θα συζητήσουν μετά την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, οι:

  • Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνος για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη.
  • Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής Κινήματος Αλλαγής, εισηγητής του προγράμματος RescEU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Λίνα Λιάκου, Διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του Δικτύου για την Ανθεκτικότητα των Πόλεων (Global Resilient Cities Network).
  •  Στέφανος Σπανέας,  Αντιστράτηγος ε.α Πυροσβεστικού Σώματος, Χημικός Μηχανικός.
  • Mάνος M. Tεντζέρηςs, Ken Byers Professor in Flexible Electronics, School of Electrical and Computer Engineering, Georgia Tech, USA

 

Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, π. Βουλευτής, Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής. 

 

 

 

Advertisement