Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Βλάχος: «Δεν λύνονται κοινωνικά προβλήματα με την Αστυνομία»

Published

on

Παναγιώτης Βλάχος: «Δεν λύνονται κοινωνικά προβλήματα με την Αστυνομία»

 Συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στο site «bigpost.gr»:

Πως κρίνετε τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την καθαίρεση του κ. Λοβέρδου από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο;

Δεν πρόκειται για καθαίρεση αλλά για αντικατάσταση του κ. Λοβέρδου. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική, και στην αποκλειστική δικαιοδοσία ενός Προέδρου κόμματος, να αλλάζει τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο. Είναι κάτι το οποίο κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα και η κυβέρνηση και ποτέ «δεν ανοίγει μύτη».

Πρόκειται για μια επιλογή που έχει στόχο να δυναμώσει την κομματική μας γραμμή και την αντιπολιτευτική μας αιχμή και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, πιο έμπειρα όπως είναι ο κ. Σκανδαλίδης, και νεότερα, όπως είναι ο κ. Κατρίνης. Σε καμία περίπτωση αυτή η επιλογή δεν στηρίζεται σε οποιοδήποτε εσωκομματικό σενάριο, ή τις προγραμματισμένες εσωκομματικές μας εκλογές.

Πιστεύετε ότι οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ ομοιάζουν περισσότερο με την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, ή κανένα από τα δύο και γιατί;

Εάν κάτι απέδειξε η πανδημία είναι ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ένα γνήσιο κεντροαριστερό και προοδευτικό κόμμα, που αρθρώνει τον δικό του πολιτικό λόγο, έχει τις δικές του προτάσεις, και κατάφερε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά και δοκιμασία για τη χώρα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με την ποιότητα, το ήθος αλλά και την ένταση του αντιπολιτευτικού του λόγου. Αυτό σε συνδυασμό με την στρατηγική και τις αποφάσεις των οργάνων μας, που λένε ότι το ΚΙΝΑΛ προχωρά αυτόνομα και μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική απέναντι στην ΝΔ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο να κοιτάμε δεξιά ή αριστερά. Αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που κυβερνά, η Ν.Δ. Θέλουμε αλλαγή συσχετισμών, αλλαγή Κυβέρνησης από από μία προοδευτική πλειοψηφία, που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ.

H αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ πως αποτυπώνεται όμως στις δημοσκοπήσεις;

Advertisement

Όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης και δημοσκοπήσεις με αναγωγή δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πάνω από το εκλογικό του ποσοστό του το 2019. Προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί από την μία μέρα στην άλλη, για τους εξής λόγους : Ζούμε μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση. Επίσης υπάρχει ένα προηγούμενο που αποτυπώθηκε και στις εκλογές του 2019, όπου η μεσαία τάξη ψήφισε τη ΝΔ, ακριβώς επειδή ό ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το εισόδημά της, όπως παραδέχονται και τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί χωρίς να αλλάζουν οι κοινωνικοί. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αρχίσουν να φαίνονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας στο κοινωνικό και οικονομικό τερέν, τότε θα δημιουργηθούν νέα αιτήματα και νέες διεκδικήσεις. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ζητηθεί η επιστροφή της κεντροαριστεράς και του ΚΙΝΑΛ στον φυσικό πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Θέλω να μου πείτε τα κύρια σημεία κριτικής που ασκεί το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση, αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι πρώτον η κυβέρνηση χαλάρωσε, υποτίμησε τον κίνδυνο, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τη διαχείριση κατά την τουριστική σεζόν και το καλοκαίρι. Κατά δεύτερον δεν προετοιμάστηκε για το 2ο κύμα, ίσα- ίσα μπήκαμε εκτεθειμένοι και ανοργάνωτοι μέσα στην δοκιμασία του τελευταίου τριμήνου και αυτό έγινε γιατί :

– Δεν οργάνωσε ένα δίκτυο μαζικών τεστ βασισμένο πάνω στην πρωτοβάθμια υγεία, που άργησε πολύ να καταλάβει, πόσο πολύτιμο είναι.

– Δεν δημιούργησε ικανές υπηρεσίες ιχνηλάτησης, με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα ο υγειονομικός χάρτης από την μία μέρα στην άλλη

– Δεν εξόπλισε εγκαίρως τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τα κάνει όλα μαζί μέσα στην κρίση

– Άργησε να ενισχύσει το προσωπικό του ΕΣΥ και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα

Advertisement

– Ακόμα και σήμερα δυσκολεύεται πάρα πολύ να υλοποιήσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εμβολιασμό.

Τι θα κάνατε εσείς καλύτερα ως ΚΙΝΑΛ;

Έχουμε καταθέσει από τον Μάιο προτάσεις για την αναγέννηση του ΕΣΥ, πρόταση που εξειδικεύσαμε στα φετινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται σαφώς να αναβαθμιστεί ο ρόλος της πρωτοβάθμιας υγείας, να φτάνει δηλαδή στο σπίτι του πολίτη, και να αποκεντρωθεί επιτέλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Να γίνονται μαζικά τεστ, να υπάρχει ένα ικανό σύστημα ιχνηλάτησης και ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής δεδομένων που θα είναι ανοιχτά, ώστε να τα αξιοποιεί η επιστημονική κοινότητα. Και επίσης ένα σχέδιο εμβολιασμών αποτελεσματικό, δίκαιο, με διαφάνεια, που θα φροντίζει για εμβολιασμό στο σπίτι, και δεν θα προκαλεί την κοινή γνώμη, με το να εμβολιάζονται πρώτα τα κυβερνητικά στελέχη.

Για ποιόν λόγο να μην κάνει η κυβέρνηση πράγματα τα οποία φαίνονται απλά και λογικά; Δεν τα έχει σκεφτεί ή δεν έχει τους πόρους;

Δεν είναι ζήτημα πόρων, εξάλλου πολλά χρήματα για την αναγέννηση του συστήματος υγείας μπορεί να προέρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απλώς η κυβέρνηση είχε να αναμετρηθεί με τις ιδεοληψίες της και δεν πίστεψε ποτέ στο Ε.Σ.Υ. Ήρθε με άλλη ατζέντα στην εξουσία, και προφανώς ακόμα και μέσα στην πανδημία, προσπάθησε να βοηθήσει φίλους της και συμφέροντα που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Σας θυμίζω ότι στη Θεσσαλονίκη χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικές κλινικές που ήταν ανέτοιμες και μη εξοπλισμένες. Για να μη θυμίσω την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και το κλείσιμο του ματιού στην Εκκλησία με ότι έγινε το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Το παραδέχθηκε ξεδιάντροπα και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για μεροληψία;

Η κυβέρνηση ξεκάθαρα μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και της εκκλησίας προκειμένου να μην χάσει ψήφους.

Advertisement

Ποια η θέση του ΚΙΝΑΛ για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια;

Τα προβλήματα στα πανεπιστήμια και στην δημόσια εκπαίδευση δεν λύνονται με την αστυνομία. Προφανώς και όλοι θέλουμε να αναβαθμιστούν αλλά πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μπορούν τα πανεπιστήμια να περιφρουρήσουν τον χώρο τους; – Η Ευρωπαϊκή εμπειρία λέει πως ναι γίνεται, με security και προφανώς κάρτες εισόδου. Κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος, εκτός της Ελλάδας σήμερα, δεν βάζει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Η λύση λοιπόν όπου υπάρχει ανομία δεν είναι η αστυνομοκρατία αλλά η ιδιωτική φύλαξη. Η λύση είναι ιδιωτική αστυνομία που θα ελέγχεται από το πανεπιστήμιο και τους πρυτάνεις και εκεί θα λογοδοτεί και όχι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ποια η θέση του ΚΙΝΑΛ για την σεξουαλική παρενόχληση που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας στην ελληνική κοινωνία;

Είναι πρόβλημα διαχρονικό. Αν δε σπάσει αυτό το απόστημα είμαστε καταδικασμένοι ως κοινωνία να ζούμε μέσα στην υποκρισία, την βία και την καταπίεση. Και είναι και τροχοπέδη για την ισότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά για την ανάπτυξη. Όταν μια γυναίκα πρέπει να υποστεί σεξουαλική παρενόχληση για να ανέβει κοινωνικά ή επαγγελματικά, χάνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πληγώνεται η κοινωνική συνοχή και τελικά, η Δημοκρατία. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει. Δεν έχει σημασία το πότε, αλλά το τι έγινε. Δεν θα πάψουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενάντια στη βία, την καταπίεση κατά των γυναικών, ώστε το κράτος, η αστυνομία, η Δικαιοσύνη να μην κλείνουν τα αυτιά στο φαινόμενο. Και φυσικά να ενταχθούν μαθήματα για την έμφυλη ισότητα και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.