Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Βλάχος στο “ΑLPHA ΠΡΩΙΝΟ”: “Αν έλεγε υπουργός του ΠΑΣΟΚ όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν “πέσει να τον φάνε”(ΗΧΗΤΙΚΟ)

Published

on

Στην εκπομπή “ALPHA ΠΡΩΙΝΟ” στο ραδιόφωνο του ALPHA 96.5 και τους δημοσιογράφους Άγγελο Γαβρή και Λυδία Κοκκινά, μίλησε, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Πιο αναλυτικά:

 

Υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

 

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση. Κατά πρώτον, σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, η υποχρεωτικότητα σε συνδυασμό με μαζικότητα στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα. Με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση τους υγειονομικούς, με την αναστολή των αδειών στο “παρά πέντε”, το γεγονός ότι δεν τους εντάσσει στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά, ότι χρησιμοποιεί διαρκώς ένα “μαστίγιο” κι όχι “καρότο”, δημιουργούνται εντάσεις την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία. Στη συνολική εικόνα, δεν μπορεί να βγάλει κανείς από το κάδρο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα σχολεία. Στέλνουν τα παιδιά στις τάξεις ζητώντας τους να παραμείνουν εκεί μέχρι να νοσήσει περίπου η μισή τάξη, γεγονός που οδηγεί σε έξαρση της πανδημίας. Αν προσθέσουμε σε αυτά ότι η Ελλάδα δεν τα πάει πολύ καλά στην εμβολιαστική κάλυψη, ότι έχουμε “φρακάρει” γύρω στο 60%, αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. 

 

Αποκλεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Advertisement

 

Τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αν αυτά που είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδης τα έλεγε υπουργός του ΠΑΣΟΚ πριν 10 χρόνια, θα έπεφταν πάνω του να τον “φάνε”. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια του κ. Γεωργιάδη οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει business με τα λεφτά του ελληνικού λαού για να πουλά προπαγάνδα. Η ΝΔ “ράβει κοστούμι” κάθε φορά που έχουμε ένα εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που στην παρούσα φάση λέγεται “Ταμείο Ανάκαμψης” και το οποίο το χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής μέσα στην πανδημία ότι δεν θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα των κρατικών εγγυήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν οι τελευταίες που είχαν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. 

 

Δίλημμα Τσίπρα για εκλογές

 

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια να θέτει διλήμματα. Όταν μπορούσε να φτιάξει μία προοδευτική διακυβέρνηση το Γενάρη του 2015 με το “Ποτάμι” αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2015 με το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι κι άλλα προοδευτικές κόμματα, επέλεξε να είναι με τον κ. Καμμένο. Ας πάμε στην κάλπη, να δούμε τι έχει να πει ο ελληνικός λαός και τα διλήμματα θα τεθούν σε όλους μετά την απόφαση του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάει πολύ μακριά η “βαλίτσα¨ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ανισότητες αυξάνονται, η κοινωνία “βράζει” και ο κόσμος αναζητά αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία δεν μπορεί να του τη δώσει ο κ. Τσίπρας. 

 

Advertisement

Εσωκομματικά

 

Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Ενδεχομένως και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφορούν την κοινωνία κι όχι μόνο εμάς. Όταν μία εσωκομματική διαδικασία αφορά στην κοινωνία, σημαίνει ότι οι πολίτες έρχονται να στηρίξουν την επανεκκίνηση του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε σε τροχιά ανόδου αλλά η εσωκομματική διαδικασία είναι αυτή η οποία θα μας δώσει μία μεγαλύτερη ώθηση για να αποτελέσουμε επιλογή διακυβέρνησης μέσα στο 2022. Είναι πολύ σημαντικό για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει ενωμένο, με μία ισχυρή ιδεολογική ταυτότητα, να μην “παλαντζάρουμε” ή να μην ετεροκαθοριζόμαστε. Να είναι ένα κόμμα συμπαγές, με ισχυρή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, με πρόταση διακυβέρνησης. 

 

Γυναικοκτονία στη Ρόδο

 

Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σχολιαστές. Πρόκειται για μία ακόμη τραγική, απολύτως καταδικαστέα πράξη που αντανακλά τα βαθιά πατριαρχικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία κι επιτρέπουν σε έναν άνδρα να βιαιοπραγεί, και να καταπιέζει μία γυναίκα όταν αυτή δεν αντιδρά όπως θα ήθελε εκείνος. Αυτά όμως, πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα τον 21ο αιώνα. Επίσης αυτονόητο ωστόσο, πρέπει να είναι και αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στη γειτονική μας Κύπρο. Να ενταχθεί ως ειδεχθές το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ενταχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στα ζητήματα της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και να δει με μεγάλη κατανόηση αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Το Κίνημα Αλλαγής έχει βγει μπροστά και θα στηρίξει μία τέτοια αλλαγή και στο δικαιϊκό σύστημα. Ταυτόχρονα, δεν αρκεί μόνο να προσφέρουμε στις γυναίκες ένα νομικό “οπλοστάσιο” αλλά πρέπει να τους παρέχουμε κι εκείνες τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα τους επιτρέπουν κάθε φορά που έχουν ένα ζήτημα βίας, ενδοοικογενειακής ή μη, να μπορούν όχι μόνο να απευθύνονται, αλλά και να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον δυνάστη τους. Αυτό είναι κάτι επιτακτικό για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Advertisement

 

Πανεπιστήμια – Νόμος Κεραμέως 

 

Το μεγάλο πρόβλημα στα Πανεπιστήμια είναι καταρχήν ότι λείπουν οι φοιτητές από τις αίθουσες, τα εργαστήριά τους, έχουν “παγώσει” οι διπλωματικές τους και δεν μπορούν εδώ κι ενάμιση χρόνο να λειτουργήσουν. Παράλληλα, επιβαρύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός και προϋπολογισμός όταν ενοικιάζουν σπίτι σε μία επαρχιακή πόλη ή ένα αστικό κέντρο και πρέπει να πληρώσουν το ενοίκιο, χωρίς μάλιστα να επιδοτούνται ή να βοηθούνται από την κυβέρνηση. Η κ. Κεραμέως με αυτόν το περίφημο αλγόριθμο που αποτελεί κι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, άφησε έξω από τα ΑΕΙ περίπου 20.000 φοιτητές. Για για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την απορρύθμιση της δημόσιας παιδείας έφερε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Όμως, αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια έχει αυτή τη στιγμή μόνο η Τουρκία του Ερντογάν. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την κοινή λογική υποστήριξε ότι αντί για αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια, πρέπει να δοθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πρυτανικό συμβούλιο, η δυνατότητα να αποφασίσει τι είδους φύλαξη θέλει, να εγκαταστήσει μία υπηρεσία φύλαξης που θα συνεργάζεται με την Αστυνομία και θα εκπαιδευτεί από αυτήν. Σε συνδυασμό με μία κάρτα εισόδου και κάμερες, το έγκλημα επιτέλους θα μείνει έξω από τα πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν είναι άντρα ανομίας όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να φύγουμε από την φαύλη συζήτηση που υποτιμά την ακαδημαϊκή ελευθερία, την φοιτητική και πανεπιστημιακή ζωή, μα πάνω απ’ όλα δείχνει ένα σκληρό κι αυταρχικό πρόσωπο που θέλει να επαναφέρει στην κοινωνική ζωή η νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. 

Ακούστε το απόσπασμα

Advertisement