Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Βλάχος: “Δεν λέμε ούτε τα ίδια πράγματα ούτε έχουμε τις ίδιες αξίες και αναφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ”

Published

on

Με αφορμή τη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος σχολίασε σήμερα Παρασκευή 29.05.2020 στο “Ραδιο Θέμα” και στην εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε” (Μπάμπης Κούτρας & Νίκος Φελέκης) τα εξής:

Η υψηλή δημοφιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι μια επιβράβευση της δημιουργικής αντιπολίτευσης, της στάσης ευθύνης και σοβαρότητας που επέδειξε το διάστημα της πανδημίας, τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο. Αποδεικνύουμε ότι δεν λεγόμαστε τυχαία Κίνημα Αλλαγής, γιατί επιδιώκουμε την Αλλαγή μέσα από μια εθνική προσπάθεια.
Δεν υπάρχει κοινωνικό αίτημα για εκλογές ή πολιτική αλλαγή, αλλά περνάμε από την ατζέντα της πανδημίας στις προσδοκίες και στην ανασφάλεια της επόμενης μέρας στην οικονομία, στην εργασία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας στηρίξαμε την εθνική προσπάθεια, αλλά κουβαλώντας και την κοινωνική κληρονομιά του Ε.Σ.Υ. προτείναμε πολιτικές, όπως το δίκτυο πρώτης γραμμής για τεστ, την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση των νοσοκομείων αναφοράς.

Στη δεύτερη φάση και πριν την Κυβέρνηση, παρουσιάσαμε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει “όρθια η κοινωνία, ζωντανή η οικονομία”, με εμβληματικό χαρακτηριστικό την επιδότηση από το κράτος ενός εκατομμυρίου εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις για 6 μήνες, χωρίς να χειροτερέψουν οι όροι εργασίας τους.

Στην τρίτη φάση, είναι η πορεία μας προς την πολιτική και ιδεολογική μας συνδιάσκεψη, με μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων και επαφών με τους κοινωνικούς & επαγγελματικούς φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Και έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός κουμπαράς που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, να μην ξαναζήσουμε πελατειακές ρυθμίσεις, ΕΣΠΑ φωτοβολταϊκών και δάνεια που δεν φτάνουν στις επιχειρήσεις.

Δεν λέμε ούτε τα ίδια πράγματα ούτε έχουμε τις ίδιες αξίες και αναφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δείτε για παράδειγμα τον διάλογο με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από την υπογραφή εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ. Από τη μία είχαμε διάφορους δεξιούς να μας μιλανε για τον αντιευρωπαϊσμό του Παπανδρέου και τα συνθήματα “ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο”, ξεχνώντας τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, τα διαρθρωτικά ταμεία, την είσοδο της χώρας στην Ο.Ν.Ε. κλπ και από την άλλη τον κ. Πολάκη να βαφτίζει την οκταετία Σημίτη “διεφθαρμένη” και ότι κάποιοι θα έπρεπε να έχουν μπει φυλακή. Πείτε μου εσείς τι κοινό μπορεί να έχουμε με πρόσωπα και κόμματα που δεν αναγνωρίζουν διαδρομές και προσφορές; Μπορούμε να συζητήσουμε αξιόπιστα με αυτούς που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία από το 2009 και μετά;

Η αυτόνομη πορεία είναι μονόδρομος. Η πολιτική είναι θέμα φιλοδοξιών. Δεν είμαστε στο Κίνημα Αλλαγής για να παραμείνουμε τριτοι, αλλά να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Και πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από κοινωνικές συμμαχίες και αξιόπιστες θέσεις θα το καταφέρουμε. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με Ζάππεια και προγράμματα Θεσσαλονίκης. Μια αξιόπιστη κεντροαριστερά υπάρχει για να προστατεύει αυτούς που θα πληγούν από την κρίση.