Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Μπιάγκη για τα συμπληρωματικά εφάπαξ βοηθήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Ερώτηση προς τον ΥΠΕΘΑ

Published

on

Ερώτηση Δημήτρη Μπιάγκη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα συμπληρωματικά εφάπαξ βοηθήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, επαναφέρει το ζήτημα της ανάγκης απονομής συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που το δικαιούνται, αίροντας, έστω και μερικώς, την αδικία που προήλθε από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγινε με νόμο, ο οποίος έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στην ερώτησή του ο βουλευτής, αφού αναφέρεται στο πρόβλημα, καλεί την κυβέρνηση να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα απονομής συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους στρατιωτικούς, με πλήρη συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Εφετείων, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης, απαλλάσσοντας το σύνολο των δικαιούχων από την διεκδίκησή του με ένδικα μέσα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης παρατίθεται παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Εθνικής Άμυνας

Advertisement

Θέμα: «Συμπληρωματικά εφάπαξ βοηθήματα»

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 2546/1.3.23 ερώτησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η οποία δεν απαντήθηκε, το θέμα επαναπροωθείται, ως ακολούθως:

Σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα της περικοπής των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με το ν.4093/2012.

Σε μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η Κυβέρνηση Α. Σαμαρά προχώρησε με το ν.4307/2014 στην αναπροσαρμογή των μισθολογίων κατά 50%, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους συμμόρφωσης όταν τα οικονομικά της χώρας το επέτρεπαν. 

Με νεότερη απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την μερική συμμόρφωση κατά 50% και η Κυβέρνηση Α. Τσίπρα προχώρησε σε νέα νομοθετική ρύθμιση για το υπόλοιπο 50% με το ν.4575/2018, χωρίς όμως να ρυθμίσει την αναπροσαρμογή των μισθολογίων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως έγινε με το ν.4307/2014, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με το ν.4472/2017 (έναρξη ισχύος 1/1/2017).

Αποτέλεσμα της ανωτέρω μη αναπροσαρμογής των μισθολογίων είναι να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013–2016. Τονίζεται ότι, με το ν.4307/2014, οι δικαιούχοι εφάπαξ βοηθήματος έλαβαν αναδρομικά το 50% της διαφοράς που προέκυψε από την κατά 50% αναπροσαρμογή του μισθολογίου. 

Επί του θέματος, κατόπιν αποφάσεων Διοικητικών Πρωτοδικείων, κατατέθηκε η υπ’ αριθμ. 4328/18.2.21 ερώτηση από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία απαντήθηκε με το αρ. πρ.  Φ.900α/2972/17612/18.3.21 έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Advertisement

Στην απάντησή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«…για τις σε βάρος των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας πρωτόδικων αποφάσεων έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν σχετικές εφέσεις ενώπιων του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου.» και 

«…σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) επεξεργάζεται την υποβολή σχετικής εισήγησης, προκειμένου να αποφασισθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του ζητήματος του συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος, επί τη βάσει της καταστατικής νομοθεσίας τον Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων και της υφιστάμενης νομολογίας.».

Όπως μας έγινε γνωστό επί των ασκηθέντων εφέσεων ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Εφετείων, ήδη έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται οι προσφεύγοντες και ήδη οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας (ΕΛΟΑ) άρχισαν την καταβολή των συμπληρωματικών εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους.

Δεδομένου ότι, στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/2023, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη επί του θέματος προς αντίστοιχη τροποποίηση των διατάξεων του ν.4575/2018. 

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το προαναφερθέν θέμα και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό απόστρατων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Δεδομένου ότι, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει υπάρξει κάποια συνολική εξέλιξη επί του θέματος. 

Advertisement

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια προκειμένου να ρυθμιστεί το όλο θέμα απονομής συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους, με πλήρη συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Εφετείων, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης, απαλλάσσοντας το σύνολο των δικαιούχων από την διεκδίκησή του με ένδικα μέσα;
  2. Γιατί, ενώ γνωρίζατε το θέμα, δεν το ρυθμίσατε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/2023 με αντίστοιχη τροποποίηση των διατάξεων του ν.4575/2018, ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπιάγκης

Advertisement