Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τσιμάρη για την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Σύρου και απουσία ελικοπτέρου αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Ν.Δένδια, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του ΚΤΕ Υγείας κ. Ιωάννης Τσίμαρης σχετικά με την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο της Σύρου και την απουσία ελικοπτέρου αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Ο βουλευτής τόνισε ότι το Νοσοκομείο της Σύρου δεν αποτελεί εξαίρεση στην αποκαρδιωτική εικόνα των Νοσοκομείων της χώρας. Το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο των Κυκλάδων φαίνεται να έχει περιέλθει σε μια κατάσταση κλιμακούμενης υποστελέχωσης και υποβάθμισης , αφού τα τελευταία δύο χρόνια μειώνονται κατακόρυφα οι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ οι συμβασιούχοι δεν επαρκούν να καλύψουν τους συνταξιοδοτηθέντες.

Επισήμανε ακολούθως ότι η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με όλες τις οργανικές θέσεις κενές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ υπάρχει ανάγκη κάλυψης των θέσεων Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, Ενδοκρινολόγου, Γαστρεντερολόγου, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Νεφρολόγου και Οφθαλμίατρου. Την ίδια ώρα και μέσα στο τρέχον έτος , αποχωρούν από τον οργανισμό πολλά σημαντικά στελέχη λόγω συνταξιοδότησης ή και μετάθεσης.

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στο Νοσοκομείο της Σύρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστελέχωσή του σε νοσηλευτικό προσωπικό , σε εργαζομένους του ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος και της Τεχνικής και Διοικητικής Υπηρεσίας αντιστοίχως. Ελλείψεις που συμβάλλουν στην εξάντληση του προσωπικού, και στην ορθή συντήρηση κτηρίου και εξοπλισμού.

Ο κ.Τσίμαρης κλείνοντας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα απουσιάζει από τη βάση του το μόνιμο ελικόπτερο αεροδιακομιδών που παρέχεται από το στρατό στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ερωτά τους Υπουργούς:

Προτίθεστε να διοχετεύσετε τους πόρους για την πλήρη ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου;
Πως προτίθεστε να καλύψετε τις κατεπείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου, που αυξάνονται κατακόρυφα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες;
Ποια κίνητρα προτίθεστε να θεσπίσετε για τη στελέχωση και την παραμονή στις δομές υγείας των νησιών;
Πως προτίθεστε να καλύψετε τα κενά σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό;
Πότε προβλέπεται να επιστρέψει στη βάση του το μόνιμο ελικόπτερο αεροδιακομιδών προκειμένου να εκπληρωθεί στο ακέραιο το πάγιο αίτημα των κατοίκων των Κυκλάδων για ταχεία ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά των νησιών;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Advertisement

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: «Υποστελέχωση στο Νοσοκομείου Σύρου και απουσία ελικοπτέρου αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ»

Κύριοι Υπουργοί,

Το Ε.Σ.Υ. είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας. Η ενίσχυσή του για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κρίνεται αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Advertisement

Η αποτύπωση ωστόσο των δεδομένων για την στελέχωση και τις ελλείψεις των Νοσοκομείων της χώρας είναι αποκαρδιωτική, με το Νοσοκομείο Σύρου να μην αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζομένων του, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση κλιμακούμενης υποστελέχωσης και υποβάθμισης .Η προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών και επτά νοσηλευτών στο μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο των Κυκλάδων δε φαίνεται να «σώζει» την κατάσταση, την ώρα που η δημιουργία νέων και σημαντικών τμημάτων στο Νοσοκομείο απαιτεί την πρόσληψη επιπλέον 40 εργαζομένων για να λειτουργήσει με στοιχειώδη ασφάλεια.

Τα τελευταία δυο χρόνια οι μόνιμοι υπάλληλοι, αντί να αυξάνονται, έχουν μειωθεί κατακόρυφα ενώ οι συμβασιούχοι δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν αριθμητικά ούτε καν τους συνταξιοδοτηθέντες. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με όλες τις οργανικές θέσεις κενές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ υπάρχει ανάγκη κάλυψης των θέσεων Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, Ενδοκρινολόγου, Γαστρεντερολόγου, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Νεφρολόγου και Οφθαλμίατρου.

Εντός του 2023 αποχωρούν:

Η Συντονίστρια Διευθύντρια και δυο Διευθυντές της Παθολογικής Κλινικής
Ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Συνταξιοδοτείται ο ένας Διευθυντής Αναισθησιολόγος ενώ παραιτήθηκε ήδη ένας επιμελητής (απομένουν δυο Αναισθησιολόγοι)
Συνταξιοδοτείται ο Διευθυντής Καρδιολόγος οπότε η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων θα μείνουν με κενές στις τρεις από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις.
Στη ΜΑΦ είναι καλυμμένες οι δύο από τις τέσσερις θέσεις αλλά δε λειτουργεί διότι οι εναπομείναντες γιατροί καλύπτουν ανάγκες άλλων τμημάτων.
Ο μοναδικός Παθολογοανατόμος συνταξιοδοτείται.
Μετατέθηκε ο μοναδικός Δερματολόγος
Εξ αιτίας της απουσίας Δ/ντή στη Χειρουργική Κλινική, δεν προσέρχονται ειδικευόμενοι χειρουργικής στο Νοσοκομείο, γεγονός που αυξάνει την εργασιακή πίεση στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων.
Η υφιστάμενη κατάσταση για το Νοσοκομείο Σύρου αποτυπώνεται όπως παρακάτω:

Ο αριθμός των νοσηλευτών που υπηρετούν στον οργανισμό (προβλέπονται 144 ενώ οι θέσεις καλύπτονται μόνο από 101 μόνιμους και 28 συμβασιούχους) δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα τα οφειλόμενα ρεπό να αυξάνονται κατακόρυφα , όπως κατακόρυφα αυξάνεται και η κόπωσή τους.
Στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λόγω υποστελέχωσης οι Τεχνολόγοι πρέπει να εργάζονται και 6η βάρδια για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία προκαλεί πρόβλημα στην ορθή συντήρηση τόσο του εξοπλισμού όσο και των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου.
Η Διοικητική Υπηρεσία χρήζει και αυτή ενίσχυσης, ενώ το σύνολο των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο (πλην ιατρών) είναι 71 άτομα, με την πλειοψηφία των συμβάσεων να λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Τον τελευταίο διάστημα απουσιάζει από την Βάση το μόνιμο ελικόπτερο στελέχωσης για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Σύρου.
Δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Σύρου λειτουργεί οριακά λόγω της υποστελέχωσης

Δεδομένου ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου καμία διορθωτική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί

Δεδομένου ότι στο Νοσοκομείο προστίθενται νέα σημαντικά τμήματα (Παιδιατρική, Μονάδα Αυξ.Φροντίδας, Τμήμα Μοριακού Ελέγχου, Κλινική covid, Ογκολογική Υπομονάδα) και χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει με στοιχειώδη ασφάλεια,

Advertisement

Δεδομένου ότι απουσιάζει από τη βάση του το μόνιμο ελικόπτερο αεροδιακομιδών που παρέχεται από το Στρατό στο ΕΚΑΒ

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να διοχετεύσετε τους πόρους για την πλήρη ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου;
Πως προτίθεστε να καλύψετε τις κατεπείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου, που αυξάνονται κατακόρυφα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες;
Ποια κίνητρα προτίθεστε να θεσπίσετε για τη στελέχωση και την παραμονή στις δομές υγείας των νησιών;
Πως προτίθεστε να καλύψετε τα κενά σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό;
Πότε προβλέπεται να επιστρέψει στη βάση του το μόνιμο ελικόπτερο αεροδιακομιδών προκειμένου να εκπληρωθεί στο ακέραιο το πάγιο αίτημα των κατοίκων των Κυκλάδων για ταχεία ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά των νησιών;
Αθήνα, 13.10.2023

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Π. Τσίμαρης