Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τσίμαρη στην Βουλή: «Η κυβέρνηση μετατρέπει τα ΤΕΑ σε μια επιλογή μόνο για τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη»

Published

on

Ο βουλευτής Ιωαννίνων και Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης,  τοποθετήθηκε  με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής νομοθεσίας, την καθιέρωση συστήματος διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α.

Ο  κ.Τσίμαρης στην αρχή της ομιλίας του άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση  για τις fast track διαδικασίες που ακολουθεί, οι οποίες όπως ο ίδιος τόνισε «δεν ενισχύουν τη δημοκρατία μας». 

Ο βουλευτής συνέκρινε  τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Τ.Ε.Α με τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης του τρίτου πυλώνα  και υπενθύμισε την τακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη όπου «πρώτα εξασφαλίζεται η εξομοίωση των υποχρεώσεων για κάθε όχημα επαγγελματικής ασφάλισης υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων , και μετά εξομοιώνεται η φορολογική μεταχείριση». 

Εξηγώντας στη συνέχεια αναλυτικά την πρακτική που ακολουθείται στις  περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ  σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των ΤΕΑ , ο βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε ότι «είναι ένα μίγμα επιλογών φορολογίας ως προς τα τρία μέρη της εξίσωσης (εισφορές + αποδόσεις = παροχές). Υπάρχουν χώρες που δε φορολογούν καθόλου και άλλες που φορολογούν 1 ή 2 μέρη της εξίσωσης. Εσείς φορολογείτε και τα τρία» . Ο κ.Τσίμαρης υπογράμμισε ότι « οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές στα ΤΕΑ θα λειτουργήσουν απαγορευτικά και θα καταστήσουν ασύμφορη την επαγγελματική ασφάλιση για τους μεσήλικες εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αποτελούν την κρίσιμη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού όπου απευθύνονται αυτά ως θεσμός με αποτέλεσμα να μετατραπούν τα ταμεία αυτά σε μια επιλογή μόνο υψηλά αμειβόμενων στελεχών». 

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι  «ένα ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, δίκαιο και κοινωνικά αποτελεσματικό» προκειμένου, «να δημιουργείται  ασφάλεια και εμπιστοσύνη του πολίτη προς την Πολιτεία και τους Θεσμούς». 

Περνώντας στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα του νομοσχεδίου σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου , ο κ.Τσίμαρης τόνισε ότι  το τελευταίο αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2006 και ότι «κατατίθεται υπό την πίεση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό σε διάφορους κλάδους της οικονομίας , αφού αγνοήθηκαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από όλους τους παραγωγικούς φορείς». Όπως σημειώνει στη συνέχεια,  η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα συνολικά και όχι με αποσπασματικές διατάξεις και σε άλλα νομοσχέδια. Ο βουλευτής Ιωαννίνων  υπογράμμισε ακολούθως ότι « υπάρχουν πανελλαδικά, πάνω από 250.000 εκκρεμή αιτήματα νόμιμων μεταναστών που περιμένουν την εξέταση τους με μεγάλες καθυστερήσεις» αποκαλώντας «μονόδρομο» την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε μια εθνική μεταναστευτική πολιτική χωρίς ιδεοληψίες ώστε να ανταποκριθούμε και να συγχρονιστούμε στο σήμερα», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής. 

Advertisement
Advertisement