Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Να κάνουμε τον τόπο μας προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε μια πρόταση που απαντά στην ανάγκη του μεγάλου έργου στον τόπο μας και μας οδηγεί με σιγουριά στη νέα εποχή. Δεν αποκλείει φυσικά άλλα μεγάλα έργα, ωστόσο η πρόταση εχει μια πολλαπλασιαστική δυναμική τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη.

Να κάνουμε τον τόπο μας προπύργιο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πρωτοπόρα σε όλη την Ευρώπη.
Ας δούμε πολύ σύντομα ποιο είναι το πλαίσιο και τι σημαίνει με απλά λόγια η πρόταση.

-Η υπόθεση της Κλιματικής Αλλαγής φέρνει μια μεγάλη ανατροπή στον ενεργειακό σχεδιασμό
ολοένα κ περισσότερων χωρών με τις επενδύσεις να στρέφονται κατά κύριο λόγο στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρά τις επενδύσεις των τελευταίων χρόνων η αιολική και ηλιακή ενέργεια καλύπτουν σήμερα λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων αναγκών με τους υδρογονάνθρακες να καλύπτουν το 80% αντίστοιχα. Ο στόχος της πλήρους απανθρακοποίησης δηλ σε 20 ή 30 χρόνια από σήμερα θα απαιτήσει κολοσσιαίες επενδύσεις. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επιβραδύνουν ή θα επιταχύνουν τις εξελίξεις αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων που ευνοεί τη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

-Η νέα πραγματικότητα θέτει επί τάπητος το άλλο μεγάλο ζήτημα της εποχής τις ανισότητες που αυξάνονται διαρκώς τόσο μεταξύ πλουσίων κ φτωχών κρατών όσο κ στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων κρατών. Η πρόταση της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας οφείλει να απαντά πειστικά εξίσου στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες. Ο εκδημοκρατισμός στην παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας αναδεικνύεται σήμερα σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα που οφείλουμε να αναδείξουμε.

Όσο αποφασιστικά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη πράσινη συμφωνία για το Κλίμα άλλο τόσο ειναι σημαντικό να δράσουμε ριζοσπαστικά στη μεγάλη αναδιάρθρωση που ήδη ξεκίνησε στο χώρο της ενέργειας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής μιλάμε καθαρά για εκδημοκρατισμό στην παραγωγή ενέργειας που μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση των πολλών και όχι κάποιας νέας ολιγαρχίας.

Σε κάθε σπίτι υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με απλό τρόπο που συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους, ευστάθειας δικτύου και περιβάλλοντος σε σύγκριση με τις μεγάλες επενδύσεις. Το πιο σημαντικό όφελος της πρότασης μας ειναι ότι επιτυγχάνεται ριζική αποκέντρωση και εκδημοκρατισμός στην παραγωγή ενέργειας από τους πολίτες σιτοπαραγωγούς. Είναι μια καινοτόμα πρόταση που σε συνδυασμό με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ συνιστά μια τεράστια ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Διαφήμιση

Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα την πρόταση μας πλήρως επεξεργασμένη θέλω όμως σήμερα να πω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Προτείνουμε η Δυτική Μακεδονία να γίνει περιοχή -πιλότος στην αυτοπαραγωγή και την εξοικονόμηση με στόχο όλες ανεξαίρετα οι οκοδομές της να έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα επόμενα 5-10 χρόνια. Είναι η εμβληματική μας πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε κάθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση με την ισχυρή μόχλευση που τη συνοδεύει και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχής που μπαίνει στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών.

(Η παρέμβαση μου στη διαδικτυακή συζήτηση για τη δίκαιη και ομαλή μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές που πραγματοποιήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής στην Κοζάνη 25/6/2020).