Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, πυρήνας της κοινωνικής απελευθέρωσης του Ανδρέα Παπανδρέου»

Published

on

«Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν το ψηφίζω απλά, το στηρίζω. Αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα, με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ πολιτικά ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974» τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση επί του Νομοσχεδίου που προωθεί τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο ανεξαρτήτως φύλου.

Αναλυτικότερα, υπενθύμισε ότι «στο τρίπτυχο “εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση” που εισήγαγε ο Ιδρυτής μας, η κοινωνική απελευθέρωση ήταν το πραγματικά καινούριο που συνήγειρε τον Ελληνικό Λαό, ως αρχή, ως αξία, ως πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Στο διάβα του χρόνου, από τα ζητήματα αυτοδιάθεσης περάσαμε στα ζητήματα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σιγά σιγά εντός μας μορφοποιήθηκε το κοινωνικά απελευθερωτικό μήνυμα. Φυσική απόρροια ήταν η ριζική τομή του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο. Δεν έλειψα ούτε ένα λεπτό από το ΠΑΣΟΚ, συνεπώς γνωρίζω πολύ καλά το βάθος των συγκρούσεων που χρειάστηκαν για πολλές τομές, με μεγαλύτερη αυτήν του οικογενειακού δίκαιου. Υπήρξε επαναστατική αλλαγή για την ελληνική κοινωνία, που εξέλιξε την Ελλάδα από μια χώρα των νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ταγμένοι διαχρονικά σε μια συγκεκριμένη πλευρά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά συνέπεια ως ΠΑΣΟΚ θα μπορούσα σχηματικά να περιγράψω ότι είμαι έτοιμος από το 1974 να το ψηφίσω», ξεκαθάρισε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Διευκρινίζοντας ότι «στόχος της παρέμβασής μου είναι να καταφέρουμε να βρούμε διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να θέλω να προκαλέσω κανέναν», σημείωσε πως «ο γάμος δεν αποτέλεσε ποτέ “θεσμό”, εντάσσεται στα όρια της ρύθμισης μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατά το αστικό δίκαιο. Η αναπαραγωγή δεν συνδέεται αποκλειστικά με το γάμο, καθώς προφανώς το ανθρώπινο είδος ανέκαθεν αναπαραγόταν και εκτός γάμου». 

Επιπλέον, εκτίμησε ότι «ο γάμος δεν κινδυνεύει από το Νομοσχέδιο, ούτε αλλοιώνεται η ουσία του. Ισχύει ή όχι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γάμων στους οποίους όλοι παριστάμεθα, είναι υπερπαραγωγές που μάλλον αντλούν την καταγωγή τους περισσότερο από το …Hollywood, παρά από ελληνική παράδοση; ».

«Το Νομοσχέδιο ρυθμίζει, από πλευράς αστικού και ειδικότερα οικογενειακού δικαίου, μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με τα ίσα δικαιώματα, ρυθμίζει υπαρκτές και μελλοντικές καταστάσεις σχετικές με δικαιώματα παιδιών. Το Νομοσχέδιο, σε αντίθεση με όσα ευρέως ακούγονται, αποστιγματίζει. Αποστιγματίζει τον ελεύθερο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αποστιγματίζει τα παιδιά. Δια της σιωπής, μέχρι τώρα στιγματίζονται παιδιά», επισήμανε.

Δηλώνοντας ότι σέβεται όλους εκείνους τους Βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα δικαιώματα των παιδιών, ανέπτυξε σειρά «πολύ σοβαρών προβλημάτων για τα παιδιά και τη νέα γενιά». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στα παιδιά που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, στα παιδιά σε περιβάλλοντα όπου συντελούνται γυναικοκτονίες, καθώς και στην αυξανόμενη βία ανηλίκων. «Να μιλήσουμε για τη συνεχή επιμήκυνση της ηλικίας απογαλακτισμού των “παιδιών” από την οικογένεια, με νέους που φθάνουν τριάντα χρονών και αδυνατούν να “σταθούν στα πόδια τους” και να φύγουν από το σπίτι τους. Να μιλήσουμε για τους νέους που όσο κι αν προσπαθήσουν, τόσο στο πεδίο της μόρφωσης όσο και της εργασίας, σπανίως -έως ποτέ- δεν καταφέρνουν να φθάσουν εκεί που κάποιοι άλλοι φθάνουν πολλές “στροφές” νωρίτερα, ελέω γονικών παροχών. Όλα αυτά είναι τα μεγάλα θέματα για τα παιδιά της Ελλάδας και ταλανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, ανεξαρτήτως φύλου ή χαρακτηριστικών ή προτιμήσεων των γονιών τους», υπογράμμισε στο πέρας της τοποθέτησής του. 

Advertisement
Advertisement