Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αγωνιούν οι πολίτες για την επόμενη μέρα – Ηχηρό το μήνυμα της ανανέωσης

Published

on

Υπογράφουν: Άγγελος Γαβρής, Μπάμπης Καραγεωργίου

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής και το θέμα της ηγεσίας. Επί της ουσίας η μέτρηση επιβεβαιώνει το κλίμα όπως φάνηκε καθαρά στην πρόσφαστη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος πριν λίγα μόλις 24ωρα.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο, ο Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές όσους δεν ακολουθούν την “προεδρική γραμμή”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του thesocialist.gr, ο ίδιος φαντάζει απομονωμένος πολιτικά, με λίγους να τον υπερασπίζονται στην τελευταία συνέλευση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, περίμενε αρκετά διαφορετικές εξελίξεις και τελικά είδε αυτούς που υπερασπίστηκαν την “προεδρική γραμμή” να μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών σε μια ολομέλεια 61 ατόμων.

Η πρόσφατη αναδιάταξη των δυνάμεων στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει ότι ο Ανδρουλάκης χάνει τη στήριξη σημαντικών στελεχών. Οι Πέτρος Ευθυμίου, Φίλιππος Σαχινίδης και Κώστας Σκανδαλίδης κατηγορούν τη διοίκηση για απώλεια επαφής με τη βάση του κόμματος, ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά να διεισδύσει στις λαϊκές βάσεις του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την μέτρηση το 66,4% των πολιτών προκρίνουν την άμεση εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα έναντι του μόλις 24,1% που δεν θα ήθελαν άμεσα διαδικασίες. Το γεγονός αυτό δείχνει και την συμφωνία των πολιτών με τους βουλευτές και τα στελέχη που έσπευσαν τα δηλώσουν ανοιχτά την διαφωνία τους στην στρατηγική της προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και αυτούς που εκφράστηκαν στην συνεδρίαση του “υβριδικού” οργάνου πριν από λίγες ημέρες.

Παράλληλα παρά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος έρχεται πρώτος τις προτιμήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι ισχνό καθώς μόνο το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει να τον εμπιστεύεται, ποσοστό που μικραίνει ακόμη περισσότερο μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων όπου τον κ. Ανδρουλάκη προκρίνει για την ηγεσία του Κινήματος μόλις το 20,7% των ψηφοφόρων.

Advertisement

Από κοντά ακολουθούν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένα εκ των κορυφαίων στελεχών, Παύλος Γερουλάνος αφήνοντας το παιχνίδι ανοιχτό σε έναν δεύτερο γύρο που δείχνει βέβαιος, τουλάχιστον με τις υπάρχουσες ισορροπίες. Συγκεκριμένα επι του συνόλου τα ποσοστα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νίκος Ανδρουλάκης 20,7%
  • Χάρης Δούκας 16,5%
  • Παύλος Γερουλάνος 13,3%
  • Μανώλης Χριστοδουλάκης 8,8%
  • Παύλος Χρηστίδης 5,6%

Ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ:

  • Νίκος Ανδρουλάκης 34,5%
  • Παύλος Γερουλάνος 17,7%
  • Χάρης Δούκας 17,2%
  • Μανώλης Χριστοδουλάκης 13,6%
  • Παύλος Χρηστίδης 2,5%

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η δημοσκόπηση μετράει δυνάμεις χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.

Η αγωνία είναι διάχυτη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστική την δήλωση του Παύλου Γερουλάνου πως:

«Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε σε νίκη στις επόμενες εκλογές»

“Το ΠΑΣΟΚ είναι στη μοναδική θέση να διορθώσει τη πορεία του. Διότι, έχει το DNA το οποίο το κάνει ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να νιώσει ότι η φωνή του ακούγεται. Και άρα, είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ειδική σχέση που έχουμε με την κοινωνία (…). Μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν αυτά που θέλαμε όμως, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να το διορθώσουμε. Δεν ξέρω αν έχει περάσει ο χρόνος από πάνω μας και αντέχουμε ακόμα να το κάνουμε.” πρόσθεσε.

«Εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό» τόνισε με έμφαση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Τα ευρήματα της GPO είναι αποκαρδιωτικά: το ΠΑΣΟΚ φαντάζει ανίκανο να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη, με τους ψηφοφόρους να αναμένουν να δουν αν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή ή αν θα παραμείνει “ανοδικά στάσιμο”. Η σύγκριση με την εποχή της Φώφης Γεννηματά είναι απογοητευτική για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκεντρώνει μόλις το 32% της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε ενώ η Γεννηματά, σε αντίστοιχη έρευνα,είχε κατακτήσει το 50% της βάσης το 2019.

Το λες και έλλειμμα εμπιστοσύνης από την ίδια την βάση των ψηφοφόρων σε πρώιμη έρευνα ΔΙΧΩΣ να έχει ανακοινωθεί υποψήφιος για την προεδρία και χωρίς να έχει γίνει σαφές αν θα προσφύγει στις κάλπες η νυν ηγεσία ή αν θα κρυφτεί πίσω από την ΚΠΕ..

Advertisement