Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας

Published

on

“Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική.

Γιατί οι αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιότερης κατανομής του πλούτου, της αξιοπρεπούς εργασίας, της δημόσιας πρόσβασης σε βασικά αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέτουμε λοιπόν συγκεκριμένους εθνικούς στόχους.

******

Για να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χρειάζεται να ανατρέψουμε το παραγωγικό πρότυπο, που βασίζεται στην κατανάλωση και τις εισαγωγές.

● Με κίνητρα για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.

● Με έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Advertisement

● Με τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.” Δήλωνε στην ομιλία του λίγες μέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

 

Στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση της Έκθεσης της Επιτροπής με τίτλο: Επιχειρηματική Αξιοποίηση της Τεχνολογικής Έρευνας και Καινοτομίας.     

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έγινε φέτος, την 3η του Σεπτέμβρη, το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα -και από τα πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με εφαρμογή στο κινητό.

Δεν πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Advertisement

Αντίθετα είναι μια δράση με διπλό μήνυμα.

Από τη μία η δράση αφορά την άμεση διασύνδεση με την κοινωνία, τη συμμετοχικότητα και την έκφραση των αναγκών των πολιτών.

Από την άλλη είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί και αναδεικνύει πως στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, πιστεύουμε στην έρευνα και στην καινοτομία και έχουμε ένα νέο όραμα για το μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Η δεκαετής οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα, η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας από τον κορωνοϊό covid -19, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία που ανατρέπει καθετί που μέχρι χτες θεωρούσαμε δεδομένο, έχουν καταστήσει πλέον σαφές με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, ότι η ελληνική οικονομία για να είναι ανταγωνιστική επιβάλλεται να αφήσει πίσω της το χαμηλό κόστος εργασίας και τις πολύ χαμηλές τιμές.

Αυτό σημαίνει πως πλέον όταν μιλάμε για νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μιλάμε ταυτόχρονα για έρευνα και καινοτομία, καθώς οι κλάδοι της οικονομίας που βασίζονται στην καινοτομία δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και βέβαια δεν πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές.

Για λόγους επιβίωσης, λοιπόν, το νέο παραγωγικό μοντέλο επιβάλλεται να συγκροτηθεί από δραστηριότητες που θα ενσωματώνουν οργανωτικές και τεχνολογικές καινοτομίες, αξιοποιώντας ένα καταρτισμένο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ένα μοντέλο που θα παράγει προϊόντα και θα δημιουργεί υπηρεσίες που θα είναι κατά κανόνα εξαγώγιμα, και θα προσφέρει πολλές, μόνιμες και κυρίως καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Είμαστε δυστυχώς ακόμη μακριά, αλλά μπορούμε σίγουρα ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα αν αξιοποιήσουμε σωστά και κυρίως με διαφάνεια τα κονδύλια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πολλά και που σήμερα έχουμε στη διάθεση μας.

Advertisement

Το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας παρουσιάζει αναμφισβήτητα στρεβλώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και μάλιστα οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε υπερκομματικά και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Διαχρονικά προβλήματα όπως η πολύ χαμηλή παραγωγή τεχνολογικής γνώσης που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα για εμπορικούς σκοπούς, η μη συστηματική διασύνδεση και συνεργασία βιομηχανίας και επιχειρηματικού τομέα, αλλά και η πολύ χαμηλή «ακαδημαϊκή επιχειρηματικότητα», δηλαδή δημιουργία εταιρειών spin-off, η εσωστρέφεια του ερευνητικού συστήματος της χώρας, η οποία, σε συνδυασμό με τη μονόδρομη κινητικότητα Ελλήνων ερευνητών προς το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (one way “brain drain”), δεν συμβάλλει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, η γραφειοκρατία, ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός που δυστυχώς στη χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, η αδυναμία οικοδόμησης δεξιοτήτων κ.α. απαιτούν για την επίλυσή τους μακροχρόνιες πολιτικές που προκύπτουν από ευρύτερες συναινέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση που έχουμε σήμερα στα χέρια μας και η οποία καταγράφει μια σειρά σημαντικών προτάσεων για την ενίσχυση του  Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις 21 συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή, από  καθηγητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού,  από ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες, καθώς και ιδρυτές αντιπροσωπευτικών εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Θεωρούμε πως η παρούσα έκθεση μπορεί να αποτελέσει μια βάση ειλικρινούς συζήτησης για τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και που η σημερινή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει, παρότι συστηματικά αυτοδιαφημίζεται για το αντίθετο.

Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, δίνοντας νέα προοπτική στη ελληνική οικονομία, μια ουσιαστική διέξοδο στην ελληνική επιχειρηματικότητα που παραμένει παγιδευμένη και κυρίως θα αξιοποιεί τους νέους και δυναμικούς επιστήμονες που διαθέτει η χώρα και που σήμερα  συνεχίζουν να φλερτάρουν με την ιδέα της φυγής.