Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΣΟΚ: “Απίστευτη ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού για τη δήλωση των ληξιαρχικών τους γεγονότων”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατατέθηκε στη Βουλή από τον τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ και το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού σε ό,τι αφορά τη δήλωση των ληξιαρχικών τους γεγονότων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας του Ειδικού Ληξιαρχείου, που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για τις καταχωρίσεις (μεταγραφές) ληξιαρχικών πράξεων που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν Έλληνες πολίτες, επέλεξε να τα μετατοπίσει στα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία που με το ν. 4674/2020 αναλαμβάνουν σχεδόν εξολοκλήρου την εν λόγω αρμοδιότητα.

Οι βουλευτές τονίζουν πως η καινούργια κατάσταση οδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι  να περιμένουν έως και 4 μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα Προξενεία που είναι είτε ανέτοιμα, είτε σε πολλές περιπτώσεις απρόθυμα να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς που προκύπτει με την εφαρμογή του νέου νόμου.

Είναι σαφές πως ο νέος νόμος δημιουργεί «βραχυκύκλωμα», ενώ η παράλληλη δυνατότητα δήλωσης των ληξιαρχικών γεγονότων στο Ειδικό Ληξιαρχείο είτε αυτοπροσώπως, είτε δια πληρεξουσίου θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:  1. Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

Διαφήμιση

3. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη.

Θέμα: «Απίστευτη ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού για τη δήλωση των ληξιαρχικών τους γεγονότων»

Το Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις καταχωρίσεις (μεταγραφές) ληξιαρχικών πράξεων, γεννήσεων, γάμων, θανάτων που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν Έλληνες πολίτες, καθώς και για την διόρθωση ή την μεταβολή στοιχείων αυτών, ενώ επιπλέον χορηγεί αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων.

Η λειτουργία του Ειδικού Ληξιαρχείου εκπλήσσει συνήθως δυσάρεστα τους πολίτες, από τους οποίους απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία ή παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου. Τόσο η πολυπλοκότητα των εγγράφων που απαιτούνται για μια απλή καταχώριση, όσο και οι χρόνοι αναμονής, δεδομένου ότι η υπηρεσία είναι σαφώς υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα να αδυνατεί να διαχειριστεί τις ανάγκες των περίπου 5.000.000 Ελλήνων του εξωτερικού, καταλήγουν σε ταλαιπωρία των πολιτών, που συνήθως βρίσκονται στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η μη πρόσβαση των υπαλλήλων του Ειδικού Ληξιαρχείου στα δημοτολόγια επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, συντηρώντας τη γραφειοκρατία.

Από την έναρξη της πανδημίας covid -19, το Ειδικό Ληξιαρχείο λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού, που οι πολίτες μπορούν να κλείσουν είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά, ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά σειρά προτεραιότητας από διαφορετικό τμήμα της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η λειτουργία της υπηρεσίας να έχει εξομαλυνθεί θεαματικά – παρά τις όποιες καθυστερήσεις.

Όμως, η ταλαιπωρία των πολιτών ξεκίνησε εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με την εφαρμογή του ν. 4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α΄/11-03-2020), σύμφωνα με τον οποίο σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν σε Έλληνες πολίτες, καθώς και οι μεταβολές και οι διορθώσεις των πράξεων αυτών, θα πρέπει να καταχωρίζονται από τα έμμισθα ελληνικά Προξενεία απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών”.

Η κυβέρνηση με τον νέο νόμο μετατόπισε τα όποια προβλήματα λειτουργίας του Ειδικού Ληξιαρχείου στα έμμισθα ελληνικά Προξενεία, που είναι ανέτοιμα και σε πολλές περιπτώσεις απρόθυμα να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς που προκύπτει με την εφαρμογή του νέου νόμου.

Διαφήμιση

Η καινούργια κατάσταση οδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς ουσιαστικά δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα να δηλώσουν άμεσα και έγκαιρα τα ληξιαρχικά τους γεγονότα, αναγκασμένοι να περιμένουν έως και 4 μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Είναι σαφές πως ο νέος νόμος αναγκάζοντας τους πολίτες να δηλώνουν αποκλειστικά τα ληξιαρχικά τους γεγονότα στα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία δημιουργεί «βραχυκύκλωμα», ενώ η παράλληλη δυνατότητα δήλωσης των ληξιαρχικών γεγονότων στο Ειδικό Ληξιαρχείο είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Δεδομένου ότι ο νέος νόμος στην πραγματικότητα δεν λύνει, αλλά μετατοπίζει τα προβλήματα στις καταχωρίσεις ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού.

Δεδομένου ότι η δυνατότητα καταχώρισης ληξιαρχικών γεγονότων παράλληλα και στο Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου θα επέτρεπε στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές να διεκπεραιώνουν άμεσα τις υποθέσεις τους.

Δεδομένου ότι για την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τα ληξιαρχικά τους γεγονότα είναι σαφές πως απαιτείται να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης.

Δεδομένου ότι τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τα ληξιαρχικά τους γεγονότα.

Δεδομένου ότι η άμεση διασύνδεση του Ειδικού Ληξιαρχείου με τα δημοτολόγια θα μείωνε τη γραφειοκρατία.

Διαφήμιση

Δεδομένου ότι η ψηφιακή εποχή προσφέρει νέες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της  λειτουργίας του Ειδικού Ληξιαρχείου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαιτούμενες αλλαγές στο ν. 4674/2020  προκειμένου το Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου να συνεχίσει παράλληλα με τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία να εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που επιθυμούν να δηλώσουν στην εν λόγω υπηρεσία τα ληξιαρχικά τους γεγονότα είτε αυτοπρόσωπος, είτε δια πληρεξουσίου;
  2. Για ποιους λόγους, αντί να ενισχύσετε το Ειδικό Ληξιαρχείο με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, έχετε επιλέξει την απαξίωση της εν λόγω υπηρεσίας, αφαιρώντας της τη βασική της αρμοδιότητα;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των έμμισθων Ελληνικών Προξενείων, προκειμένου να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών για την καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων;
  4. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στη διασύνδεση του Ειδικού Ληξιαρχείου με τα δημοτολόγια, προκειμένου να πάψουν τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες να είναι όμηροι άχρηστης γραφειοκρατίας;
  5. Υπάρχει σχεδιασμός για το πέρασμα του Ειδικού Ληξιαρχείου στην ψηφιακή εποχή και, αν ναι, ποιος είναι αυτός;