Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ενημέρωση συντακτών ενόψει Ευρωεκλογών – Στην τελική ευθεία πριν την κάλπη

Published

on

Σημεία εισαγωγικών τοποθετήσεων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

  • Διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων: Τριγωνική πολιτική συναλλαγή Υπ. Εσωτερικών – Μεγάρου Μαξίμου- ΝΔ

Θανάσης Γλαβίνας, Εκπρόσωπος Τύπου: Η κα Κεραμέως έχει πει τόσα ψέματα και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά την επιβολή του προστίμου ύψους 400.000 ευρώ. Είναι πια σαφές ότι στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι διαμορφωμένο ένα σύστημα εξουσίας με έδρα την Πειραιώς και τα πλοκάμια του στα υπουργεία και πρωταγωνιστές κομματικά στελέχη, τα οποία παίρνουν προσωπικά δεδομένα πολιτών και τα διαθέτουν σε υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα μας απαντήσει κάποιος πού βρίσκεται ο υπολογιστής του κ. Θεοδωρόπουλου, του χειροκροτητή του κ. Μητσοτάκη; Θα μας απαντήσουν ποιος από όλους έχει αυτά τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μας;

Υποσημειώνουμε 4 σημεία από το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής: «κατά τον έλεγχο που διενήργησε η αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας δεδομένων. Πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού.  Επίσης διαπιστώθηκαν ελλείψεις  και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων». Το να καλύπτεται η κα Κεραμέως πίσω από το ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε σε χρόνο που δεν ήταν στην κυβέρνηση, για αυτά τα 4 στοιχεία που αφορούν στην περίοδο που η ίδια είναι υπουργός Εσωτερικών υπάρχει απάντηση;

Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Τριγωνική πολιτική συναλλαγή ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, το Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι σαφές ότι υπήρχε διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η κα Ασημακοπούλου, που στην αρχή δήλωνε αθώα, στο τέλος δήλωσε ότι τα παρέλαβε από τον Γραμματέα Αποδήμων, ο οποίος ορίστηκε από τον κ. Μαρινάκη.

Η αρχή εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις στη διερεύνηση του περιστατικού επί θητείας Κεραμέως και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη μοναδική λύση, που είναι η παραίτηση.

  • Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Θανάσης Γλαβίνας: Έχουμε μια καθήλωση σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας απομακρύνει διαρκώς από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μας οδηγεί στον στόχο που είναι φυσικά η σύγκλιση.

Αν δούμε τα στοιχεία, που έχουμε και στο φυλλάδιό στα ζητήματα του κόστους ζωής παρουσιάζεται μια τεράστια απόκλιση, σημειώνοντας ότι από τη μια ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια και, παράλληλα, ουραγοί στην αγοραστική δύναμη. Έχουμε, δηλαδή, δύο πρωτιές σε σημείο που δεν θα έπρεπε να ήμασταν ούτε πρώτοι ούτε φυσικά τελευταίοι αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αν τα διαβάσει κανείς είναι αποκαλυπτικά. Την ίδια στιγμή που είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη, είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό, είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση πληθωρισμού τροφίμων. Αν δει κανείς τον μήνα Μάρτιο είναι χαρακτηριστική η αύξηση στην Ελλάδα  5,4%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,2%.

  • Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Ολοκληρωμένες και λυτρωτικές προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Κατρίνης: Είναι 85.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Ουσιαστικά είναι 300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι σε εποχές πιστωτικής επέκτασης πήραν δάνειο χωρίς να έχουν κατάλληλη ενημέρωση. Αυτοί οι άνθρωποι ενώ πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Ζητούν να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση και πολιτική απόφαση όπως συνέβη ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρω χαρακτηριστικά την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την υπόθεση της BNP Paribas η οποία αποζημίωσε 4.400 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ακριβώς γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ενημερώθηκαν σωστά και σήμερα καλούνται να αποδώσουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτά τα οποία εισέπραξαν ως δάνειο. 

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2022 πρόταση νόμου στην Βουλή που είναι μια βιώσιμη και δίκαιη ρύθμιση, που λέει ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος, δηλαδή το επιπλέον ποσό απ’ ό,τι αν δεν λάμβαναν το ίδιο αρχικό ποσό σε ευρώ κατανέμεται κατά τα 2/3 στις τράπεζες κατά το 1/3 στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ καλεί και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις – το έχει κάνει ήδη μέσα στην Βουλή – και θέλω να πω ότι και η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί για μια λύση σε 85.000 οικογένειες. 300.000 συμπολίτες, που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνεπείς δανειολήπτες, να μπορέσουν μέσα από αυτή την ρύθμιση να αποπληρώσουν τις οφειλές, όμως, σε ένα λελογισμένο πλαίσιο και όριο, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

Εμείς θα επιμείνουμε και συντασσόμαστε με τον αγώνα των δανειοληπτών αυτών.

  • Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Δημήτρης ΜάντζοςΚοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Η θέση του Κινήματος ήταν εξαρχής σαφής και διακριτή απέναντι στο γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης του Οκτώβρη, την αποκρουστική επίθεση της Χαμάς με τους νεκρούς, με τους ομήρους που ακόμη κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Για εμάς η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που με όρους θρησκευτικού φανατισμού πλήττει και απειλεί να ακυρώσει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, του δίκαιου πολύχρονου αγώνα των Παλαιστινίων για κράτος.  Η Χαμάς κατάφερε να κρατά δεσμώτη το φονταμενταλισμού έναν λαό χωρίς πατρίδα.

Από την άλλη, σταθήκαμε απέναντι και καταδικάσαμε εξίσου την υπέρμετρη – δυσανάλογη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Αφού αναγνωρίσαμε ότι έχει το δικαίωμα στην άμυνα, καταδικάσαμε την υπέρμετρη – δυσανάλογη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ που οδήγησε σε εκατόμβη αμάχων. Μετρούμε πάνω από 35-36.000 νεκρούς, πολύ μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι άμαχοι. Υπάρχει ασιτία. Υπάρχουν συνθήκες λιμού στην Λωρίδα της Γάζας. Έχει προκληθεί εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους στην πιο πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης στον κόσμο. Και υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού στη Ράφα, εκεί όπου πριν από λίγες ώρες είδαμε με φρίκη ακόμα ένα αποτρόπαιο περιστατικό, τον βομβαρδισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού.

Η άμεση κατάπαυση πυρός είναι μονόδρομος και είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό, από τότε που το ΠΑΣΟΚ καλούσε και τη δική μας κυβέρνηση να μην απέχει από τα ψηφίσματα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και ενίσχυση της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Διότι αν κάτι πρέπει να ισχύσει και πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι η Χαμάς δεν είναι η Παλαιστίνη, η Παλαιστίνη δεν είναι η Χαμάς. Αυτή είναι η αρχή, η άμεση κατάπαυση του πυρός. Όμως, ο γόρδιος δεσμός στην περιοχή, ένας γόρδιος δεσμός που κρατά πολύ πριν την 7η του Οκτώβρη του 2023, κρατά δεκαετίες ολόκληρες, λύνεται με έναν μόνο τρόπο: Με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες.

Σας θυμίζω ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν εκδοθεί και παραμένουν ανεφάρμοστες και για την Κύπρο, για την άμεση απόσυρση του τουρκικού στρατού κατοχής από το βόρειο τμήμα του νησιού και για ίδρυση ενός ελεύθερου κυπριακού κράτους με πλήρη νομική προσωπικότητα, όπως ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει. Κι εκεί ακριβώς ερείδεται μια πάγια εθνική θέση. Μια πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, δεκαετίες ολόκληρες, που δεν έχει αλλάξει ούτε αμφισβητείται από κανέναν. Εκεί ακριβώς ερείδεται, πέραν του κόμματός μας, κι ένα ομόφωνα ψήφισμα της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων από τον Δεκέμβριο του 2015 που έδινε η Βουλή την εντολή και την εμπιστοσύνη στην τότε κυβέρνηση να προχωρήσει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και σε κάθε περίπτωση στην προώθηση της δίκαιης και μόνης δίκαιης και βιώσιμης λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Από τότε τι έκαναν οι κυβερνήσεις τα 3,5-4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, τα ήδη 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας; Δεν προχώρησε αυτή η υπόθεση, παρά την ύπαρξη ομόφωνου ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων.

Advertisement

Η Ελλάδα πιστεύουμε ακράδαντα στο όνομα του ιστορικού της ρόλο που έχει διαμορφώσει στην περιοχή αυτή, στην πολύπαθη περιοχή του πλανήτη – πολλές δεκαετίες τώρα χάρη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ – τόσο με την Παλαιστίνη και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο χάρη στις μεγαλόπνοες και στρατηγικές πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου – της δεκαετίας του ’80 – όσο και με την στρατηγική συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ μετά το 2010 με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, το ελάχιστο που έχει να κάνει, είναι να μιλήσει και να μην μείνει αμέτοχη. Να αναλάβει στέρεες πρωτοβουλίες για την ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη – συμβίωση των δύο λαών στην περιοχή με δύο κράτη σε αυτή την περιοχή, όπως έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ.

Ώστε και οι Παλαιστίνιοι να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια και το να έχουν μια πατρίδα και το Ισραήλ να έχει την ασφάλεια που χρειάζεται στην περιοχή.

Advertisement