Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Έντονο παρασκήνιο στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές – Τα πιθανά ονόματα για το ψηφοδέλτιο

Published

on

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος – Μπάμπης Καραγεωργίου

Με αέρα 2ης θέσης υποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ το 2024, μίας θέσης που όπως όλα δείχνουν να παγιώνεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία παρατεταμένη αδυναμία να προσφέρει κυβερνητική εναλλακτική και την ηγετική ομάδα Κασσελάκη να δείχνει να μην μπορεί να αντιστρέψει αυτό το κλίμα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί από την άλλη υψηλές προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ κάτι που εκφράζουν ανοιχτά κορυφαία στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος επανειλημένα έχει θέσει ως βασικό σταθμό για την επαναφορά του κόμματος σε τροχιά κυβερνησιμότητας την αναμέτρηση του Ιουνίου.

«Στις Ευρωεκλογές θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα φτάνοντας το 20% , δίνοντας το σήμα ότι προχωράει η συγκρότηση ενός ευρέος κύματος αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ν.Δ.» είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στο «Καρφί» λίγο πριν τις γιορτές η βουλεύτρια, Νάντια Γιαννακοπούλου βάζοντας τον πήχη ψηλά.

Παράλληλα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στα μέσα Δεκέμβρη στον Αντώνη Σρόιτερ είχε θέσει ως στρατηγικό στόχο του κόμματος ένα ποσοστό τις τάξης του 16 -17%.

Η Χαριλάου Τρικούπη μετά την σημαντική επιτυχία που κατόρθωσε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές με κορωνίδα την νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και του Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποφασίσει να κινηθεί με ένα παρόμοιο μοντέλο.Να δώσει βάση σε ανθρώπους με βαθιά γνώση των θεμάτων και να μην μπει στην λογική των celebrities και των αναγνωρίσιμων.

Όπως είναι αναμένο η ονοματολογία ακόμα και αν καλά καλά δεν έχουν περάσει η γιορτινές ημέρες έχει ξεκινήσει και είναι εξαιρετικά πυκνή.

Advertisement

Χαρακτηριστικά ονόματα που ακούγουνται είναι:

  • Του νυν ευρωβουλευτή και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, Νίκου Παπανδρέου ο οποίος παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με την Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο έχει αναπτύξει πλούσια δράση (εκδηλώσεις, δράσεις κ.λ.π)
  • Το όνομα του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου δείχνει να έχει κλειδώσει. Ο τελευταίος δείχνει να πιστώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό την αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού και την ανασύνταξη – ανασύσταση των Νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων
  • Ισχυρές πιθανότητες να βρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος συγκεντρώνει και το στέλεχος της ΚΠΕ και εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστής Κατσανέβας ο οποίος παρουσιάζει μία κινητικότητα
  • Μία ακόμη υποψηφιότητα που θα κληθεί να εκπροσωπήσει το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δείχνει να είναι αυτή του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Κώστα Χρυσόγονου ο οποίος έχει δείξει μία άκρως θεσμική στάση σε μία σειρά ζητημάτων.
  • Ενδιαφέρον για την συμμετοχή στο Ευρωψηφοδέλτιο έχει εκδηλώσει επίσης και ο Παναγιώτης Γκανιάτσος,  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και «δοκιμασμένος» στην κάλπη καθώς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών
  • Κλειδωμένη φαίνεται πως είναι και η συμμετοχή του πρώην τσάρου της Οικονομίας, Φιλίππου Σαχινίδη στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς και της πρ.Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή

Αναφορικά με την γυναικεία παρουσία στο Ευρωψηφοφέλτιο της παράταξης υπάρχει μία έντονη φημολογία για υποψηφιότητα της Ελένης Χρονοπούλου και της Δανάης Τσάκαλου. Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αμφότερες δείχνουν να το σκέφτονται ακόμα, αν και τα ονόματα του δεν παρεκλίνουν από την γενικότερη ονοματολογιά.

Την ονοματολογία συμπληρώνουν και άλλα ονόματα, με κανένα όμως να μην έχει επιβεβαιωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Είναι σημαντικό να τονιστέι ότι αρμόδια για την τελική λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα είναι μία επιτροπή ευρωψηφοδελτίων που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα, ενώ σημαντική θα είναι και συνεισφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος με την εμπειρία του από την θητεία του στην Ευρωβουλή θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο του.

Τους επόμενους μήνες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα κληθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι έχει να προσφέρει μία πειστική και κοστολογημένη εναλλακτική αντιπρόταση απέναντι στην πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και να τεθεί ξανά σε τροχιά εξουσίας.