Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ σημαίνει έργα. Το Κοινωνικό συμβόλαιο που υπέγραψε ο λαός και το Κίνημα Αλλαγής που το τιμά μέχρι και σήμερα!

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Όταν, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου η κοινωνική του απήχηση, το ριζοσπαστικό του πρόγραμμα, οι προσδοκίες που είχε γεννήσει η πορεία του προς την εκλογική νίκη, ο αέρας του νέου, του διαφορετικού και του ζωογόνου που έφερνε η δημοκρατική ανατροπή της σχεδόν μονοπωλιακά νεμόμενης την εξουσία Δεξιάς στην Ελλάδα, του έδιναν στήριγμα, ορμή και περιθώρια δράσης. Έθεσε τις βάσεις για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, τη δικαίωση των αγώνων του εργατικού Κινήματος και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.

Το Κίνημα Αλλαγής , πέρασε απο χίλια κύματα και είναι εδώ. Άντεξε και μεγαλώνει. Παράγει υπεύθυνη αντιπολίτευση έχοντας προτάσεις ουσίας και όχι “επικοινωνιακές φούσκες” για ευρεία κατανάλωση. Είναι εδώ, προκαλώντας όσους φθόνησαν την μακρά ιστορία του και πάνω απο όλα, όσους προσπάθησαν να το δαιμονοποιήσουν παραποιώντας το “λεφτά υπάρχουν”, ταυτίζοντάς το με τα Μνημόνια που υπέγραψε ανεπίσημα η Κυβέρνηση Καρμανλή απο το 2004-2009 αφήνοντας έλλειμμα 35 δισ. Συνεχίζει πιστά το έργο του ΠΑΣΟΚ και τιμά μέχρι τελευταίας σταγόνας το “μελάνι που χύθηκε για να υπογραφεί αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο.”

Με την άνοδο στην εξουσία και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το ΠΑΣΟΚ:

-Άσκησε ανεξάρτητη και πατριωτική εξωτερική πολιτική με ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας.

– Πέτυχε την εθνική συμφιλίωση και προώθησε την λαϊκή κυριαρχία

-Έβαλε τέλος στις πολιτικές διώξεις και στο διαχωρισμό σε εθνικόφρονες και μιασμάτα.

-Θεσμοθέτησε τον ΑΣΕΠ και τις άλλες ανεξάρτητες αρχές .

-Δημιούργησε τα Κ.ΑΠ.Η σε όλη την χώρα

Advertisement

-Δημιούργησε το κοινωνικό κράτος,  ίδρυσε το ΕΣΥ και διασφάλισε την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας.

-Έβγαλε από το περιθώριο τα Άτομα με Αναπηρία και δημιούργησε την κοινωνική πρόνοια (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κλπ), χωρίς να χρειάζονται πολιτικό μέσο οι ασθενείς.

-Επεξέτεινε την κοινωνική ασφάλιση  σε όλους  και θέσπισε το ΕΚΑΣ για τους μικροσυνταξιούχους.

-Ενσωμάτωσε  στον κοινωνικό-οικονομικό ιστό τα αποκλεισμένα ως τότε, στο περιθώριο, λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους πολίτες του δημοκρατικού χώρου,

-Δημιουργείται το ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή)

-Οδήγησε στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την πρόσβαση όλων των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

-Άνοιξε δρόμους για τους μικρομεσαίους που δημιούργησαν ανάπτυξη.

Advertisement

-Πέτυχε την συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ.

-Σήκωσε μόνο του το βάρος της κρίσης που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία με τη καταστροφική της πολιτική του εκτροχιασμού την περίοδο 2004-2009 που ακόμα δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της.

Ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, θέσπισε το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς θα χρειαστεί πίνακας ανα 4ετία διακυβέρνησης για τα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν, τις μελέτες που εκπονήθηκαν και τα σχέδια που άλλαξαν σταδιακά την Ελλάδα φέρνοντάς την όσο πιο κοντά γίνεται στο Κοινωνικό Συμβόλαιο που υπέγραψε ο Ελληνικός λαός με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα απο το 1974 μέχρι ΚΑΙ το Κίνημα Αλλαγής σήμερα. Έργα τα οποία κυριολεκτικά έσωσαν την Ελλάδα σε καιρούς κρίσης ακόμα και πανδημίας. Έργα τα οποία η ΝΔ καταψήφιζε στη Βουλή και … ο ΣΥΡΙΖΑ είτε συγκυβερνούσε με άλλο όνομα τότε με έναν άλλο Μητσοτάκη για να “ρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου απο την εξουσία” είτε.. λίγα μόλις χρόνια πριν, μιλούσε για καταλήψεις σε πανεπιστήμια και νομιμοποίηση της μαριχουάνας μπαίνοντας και δε μπαίνοντας στη Βουλή.

 

 

Advertisement