Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πάσχα στις πόλεις για να “ανοίξουμε” το Καλοκαίρι” – Στις 10 Μαϊου η εστίαση!

Δημοσιεύτηκε

στις

Προβληματίζουν κυβέρνηση και επιστήμονες τα αυτοσχέδια, υπαίθρια πάρτι σε πλατείες με πρόσφατα παραδείγματα τις εικόνες από Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αθήνα

Την Παρασκευή η αστυνομία έστειλε αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Βαρνάβα για να προλάβει το πάρτι, όμως αυτό αυτό μεταφέρθηκε στην πλατεία Κυψέλης.

Και σε άλλες γειτονίες παρατηρείται η ίδια εικόνα, με κόσμο να συνωστίζεται σε ανοιχτούς χώρους κυρίως τα Σαββατοκύριακά.

Πηγές από την αστυνομία σημείωναν ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επεδίωκαν επεισόδια και κλεφτοπόλεμο, για αυτό τον λόγο η αστυνομία δεν επεδίωξε τη διάλυση τους, ειδικά μετά τα όσα έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες στη Νέα Σμύρνη.

Το θέμα απασχόλησε σήμερα τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο συγχρωτισμός που παρατηρείται θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, χωρίς όμως να αναμένεται άνοιγμα της εστίασης. Πιθανότερη ημερομηνία αυτη τη στιγμή είναι η 10η Μαΐου και όχι η Τρίτη του Πάσχα, όπως λεγόταν πριν από μερικές μέρες. Αυτό, διότι από την κυβέρνηση δεν επιθυμούν κανένα πισωγύρισμα και θέλουν να ανοίξει ο τουρισμός στις 14/5 χωρίς κίνδυνο…

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που θεωρούν πως αν ανοίξει με όρους και μέτρα προστασίας η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.

«Τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο» είπε ο καθηγητής, Μανώλης Δερμιτζάκης τονίζοντας παράλληλα: «Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία».

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός, καθώς από τη μία ο φόβος ενός πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός, ενώ υπάρχει αγωνία για την αντίδραση όσων μέχρι στιγμής τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Αστυνομικές πηγές λένε πως είναι ήδη σε εξέλιξη η επιχείρηση να εντοπιστούν οι διοργανωτές των πάρτυ, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Διαφήμιση

Πάμε προς Πάσχα στην πόλη

Το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνεται, αφού από τη μία το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο ΕΣΥ όσο πάει και αυξάνεται. Απομακρύνεται και το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση μόνο των εμβολιασμών. Τον λόγο τον εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Δημόπουλος για «Πάσχα στο χωριό»: Αδόκιμη η διάκριση εμβολιασμένων και μη αν δεν υπάρχει ανοσία 

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ μίλησε για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και απάντησε στο αν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε αρχικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

Στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, απάντησε: «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα…»

«Για να γίνει άρση των μέτρων» υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές» είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαφήμιση