Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης: “Ο νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου δεν λύνει τα προβλήματα των Πανεπιστημίων”

Published

on

Συνέντευξη Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη στον Αlpha 9,89 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Δ. Αλφιέρη στον Αlpha 9,89 δήλωσε σχετικά με το θέμα της πορείας των εμβολιασμών ότι, «η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στο θέμα των εμβολιασμών. Για να είμαστε δίκαιοι, η ευθύνη που της αναλογεί δεν είναι αποκλειστικά δική της αλλά είναι και ευθύνη της Ε.Ε. και της απαράδεκτης ολιγωρίας και προχειρότητας που δείχνει στο θέμα. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι ενώ έχει ανακοινωθεί το «σχέδιο ελευθερία» από τον Νοέμβριο, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα τώρα στήνονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Αυτό δείχνει το πρόβλημα το οποίο έχει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του κάθε σχεδίου της. Κάλλιο αργά παρά ποτέ να λέμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο…».

Παράλληλα ο κ. Χρηστίδης προσδιόρισε ότι «είναι ευχή όλων μας να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα με τους εμβολιασμούς και να φτάσουμε σε αυτή την απαιτούμενη ανοσία αγέλης. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα καθυστερήσει, αλλά οψόμεθα. Χρειάζεται και απαιτείται ένα δεύτερο σχέδιο που κατά την άποψή μας μπορεί να εφαρμοστεί και να σχετίζεται με το ασφαλές άνοιγμα σε περιοχές που είναι και δυνητικά τουριστικές-για να μη χαθεί και το καλοκαίρι- οι οποίες δεν έχουν κρούσματα, με μαζικά τεστ, με ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια απελευθέρωση της τοπικής οικονομίας και φυσικά του κοινωνικού γίγνεσθαι, της κανονικότητας την οποία όλοι έχουμε ανάγκη να ζήσουμε. Ο κύριος Μητσοτάκης στο τέλος του Απριλίου το 2020 έλεγε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάμε σε δεύτερο lockdown. Έλεγε με στόμφο ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα του τουρισμού και της εξωστρέφειας αλλά , δυστυχώς, είδαμε πως εξελίχθηκαν οι προβλέψεις του… Φιάσκο και lockdown ακορντεόν μέχρι σήμερα. Η στρατηγική της ΝΔ είναι καθαρά επικοινωνιακή και ουδόλως επί της ουσίας. Τι κάνει στην κοινωνία; Πετάει μία θετική είδηση – προφητεία για τους επόμενους 3-4 μήνες- έτσι ώστε ο κόσμος να πιστεύει κάτι και όταν περάσουν αυτοί οι τρεις μήνες και είμαστε στο ίδιο στάσιμο σημείο τότε η Νέα Δημοκρατία βρίσκει πως φταίει κάποιος άλλος, κυρίως εμείς οι πολίτες. Αυτό εκτός από την σημαντική μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση που δημιουργεί στους πολίτες, διαλύει την ψυχολογία της οικονομίας γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να προγραμματίσει την ζωή του και την επιχείρηση του. Και αυτό που λαμβάνουν από την κυβέρνηση και τον κύριο Γεωργιάδη είναι ειρωνείες, χλευασμούς τύπου παραδώστε τα κλειδιά σας να τα δουλέψω εγώ που είμαι ικανός, όπως είπε, ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης. Ντροπή πραγματικά».

Παράλληλα σχετικά με το ν/σ για την Παιδεία, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε ότι: «Είναι λάθος η χρονική στιγμή που επέλεξε κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα Παιδεία. Μια περίοδο όπου οι φοιτητές δεν βρίσκονται καν στα πανεπιστήμια. Επέλεξε η ΝΔ να συζητήσει και να ψηφίσει ένα ν/σ το οποίο αφορά στην ασφάλεια και την φύλαξη του χώρου των πανεπιστημίων. Ο νόμος αυτός θα μείνει στην ιστορία ως ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης, ως νόμος Μητσοτάκη και Βελόπουλου και δεν θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των Πανεπιστημίων. Ειδικά, σε αντίθεση με το νόμο τον οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2011 και έμεινε γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε με 270 ψήφους στη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία και ήταν ένας νόμος καινοτόμος και ριζοσπαστικός».

Ως προς την κατάργηση του ασύλου και τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης, ο κ. Χρηστίδης σχολίασε ότι « πραγματικά η ιστορία δείχνει το προβληματικό του νόμου τους. Πρόκειται για ένα αποσπασματικό μέτρο, ξεκάθαρα. Ο κύριος Μητσοτάκης να θυμίσω το καλοκαίρι του 2019, έλεγε ότι η κατάργηση του ασύλου, θα σηματοδοτήσει το τέλος της ανομίας, ενάμιση χρόνο μετά είδαμε περιστατικά στα ελληνικά πανεπιστήμια από την διαπόμπευση του πρύτανη και μια σειρά άλλων γεγονότων τα οποία δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόβλεψη. Πραγματικά αναρωτιέμαι, λοιπόν, αυτή την πρωτοτυπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα την υπερασπιστεί η φιλελεύθερη, μέσα σε εισαγωγικά Νέα Δημοκρατία, όλο το επόμενο διάστημα και επίσης αναρωτιέμαι αν σκοπεύει να ιδρύσει επίσης για τα επεισόδια στα γήπεδα, αθλητική αστυνομία, αν για τα επεισόδια που οπουδήποτε αλλού γίνονται, ιδρύει αντίστοιχη αστυνομία, αν πραγματικά αυτός είναι ο στόχος νέας Δημοκρατίας για το κράτος δικαίου, την αφήνω στην κρίση των πολιτών. Επίσης εγώ δεν καταλαβαίνω την φράση του κ. Μητσοτάκη «να φέρουμε την δημοκρατία στα πανεπιστήμια» , δηλαδή δεν υπήρχε δημοκρατία πριν στα πανεπιστήμια; H κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Δημοκρατία προσποιημένη; Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν έβλαψε κανένα, θα συμβούλευα… Όταν τα τελευταία 30 χρόνια, έγιναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας περίπου 100 καθηγητές πανεπιστημίου και μπορεί να λέω και λίγους και αρκετοί πρυτάνεις δεν υπήρχε δημοκρατία στα πανεπιστήμια;»

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Χρηστίδης προσδιόρισε, πως οι προχθεσινές δηλώσεις του κύριου Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι προσβλητικές, απαράδεκτες και ντροπιαστικές. Συγκεκριμένα ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι, «για όλους όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις δείχνουν ότι ο κύριος Ερντογάν αλλάζει τακτική με βάση το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Είναι πια εμφανές ότι έχει μπει σε ένα νέο παζάρι με όλους, και αυτό το παζάρι έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση της Τουρκικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Στο αυτό επιχειρεί συγκεκριμένες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό όμως δεν πρέπει να συγχέεται με την γενικότερη στρατηγική που διεξάγει στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει διαρκείς εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και επομένως όσον αφορά την δικιά μας στάση είναι ξεκάθαρο, ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα συγκεκριμένες απαιτήσεις . Συνομιλούμε με την Τουρκία μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και για τίποτε άλλο. Άρα οι διερευνητικές καλώς γίνονται, πρόκειται ουσιαστικά για άτυπες συζητήσεις οι οποίες δεν δεσμεύουν σε κάτι, όμως δεν είμαι πολύ αισιόδοξος όταν ακούω την απαράδεκτη ρητορική Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει να εκβιάζει και να προκαλεί και όλες του οι προσεγγίσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και έρχονται σε σύγκρουση με όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και παραβιάζουν τη λογική και προεξοφλούν νέα αδιέξοδα».