Π.Γερουλάνος: “Αιχμές” κατά Φ.Γεννηματά – “Στόχος μου η ανασύσταση του Μεγάλου ΠΑΣΟΚ”

Ο πρώην Υπουργός Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο και το περιοδικό “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”, κάνει λόγο για «λανθασμένη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ» που «κρατάει αναξιοποίητη, τεράστια αξία στα χέρια του»,  ενώ θεωρεί ότι «το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει ριζικά, διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες» , μάλιστα ζητάει και αλλαγή καταστατικού:

«Στόχος του ΚΙΝΑΛ ήταν να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Ενώ ο στόχος ήταν σωστός, η στρατηγική του ήταν λάθος για το κόμμα, για τον χώρο και τη χώρα. Για να διορθώσει την πορεία του πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις: πρώτον, να αποτινάξει από πάνω του την οσμή του κλειστού πολιτικού χώρου και να ανοίξει στην κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέο δημοκρατικό καταστατικό με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή του. Με ανοιχτές διαδικασίες και ανοιχτές δομές στην κοινωνία, πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το πρόγραμμά του. Πώς μεταφράζονται, δηλαδή, οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Ελληνίδα και τον Έλληνα σήμερα. Και τέλος, αφού αλλάξει καταστατικό και φτιάξει ένα σύγχρονο πρόγραμμα, να βρει τα πρόσωπα που μπορούν αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις να τις πάνε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας…

…Γύρω από ένα σύγχρονο πρόγραμμα, διακριτό από αυτό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη συσπείρωση του χώρου, αλλά για να το πετύχει πρέπει να αλλάξει ριζικά. Διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες».

Μιλώντας στο περιοδικό «Πατρινόραμα», ο Παύλος Γερουλάνος αποκαλύπτει τις προθέσεις του για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ ως μεγάλου Προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης:

«Στόχος δικός μου, είναι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δω τον χώρο μου ξανά δύναμη εξουσίας στην Ελλάδα! Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, για μια τέτοια δυναμική μιλάω. Έχω πει ότι θα συμμετέχω σε κάθε διαδικασία που πιστεύω ότι μας πηγαίνει ως χώρο μπροστά. Μια εσωκομματική αναμέτρηση έχει αυτή τη δυνατότητα, αν γίνει με σκοπό να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, αν γίνει με σκοπό να φέρει νέες ιδέες στο προσκήνιο και αν γίνει με διαδικασίες που σέβονται κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει…».

Στη συνέχεια, ο κ. Γερουλάνος αφήνει αιχμές κατά του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, για την οικονομική διαχείριση του Δήμου, με κραυγαλέο το κόστος για τις περίφημες ζαρντινιέρες του «Μεγάλου Περιπάτου»:

«Οι αποφάσεις στην Αθήνα, λαμβάνονται από την Επιτροπή Οικονομικών, στην οποία ο κ. Μπακογιάννης έχει την πλειοψηφία, χωρίς καν να συζητηθούν. Κανείς, μα κανείς από την παράταξή του δεν αμφισβητεί καμία απόφαση. Έτσι πέρασαν και τα 2 εκατομμύρια για τις ζαρντινιέρες. Τραγικά λάθη που γίνονται όταν είσαι περικυκλωμένος από «yes men / women». Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία και ζητήσαμε να περνούν όλα τα έξοδα του Περιπάτου από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε σε αυτό. Είμαστε υπέρ της ευελιξίας, αλλά είμαστε σίγουρα κατά της αδιαφάνειας…».

Μάλιστα με αφορμή τον «Μεγάλο περίπατο της Αθήνας», μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Λαλιώτη:

«Ο λεγόμενος “Μεγάλος Περίπατος” ήταν μια καλή ιδέα που στράβωσε στην εφαρμογή. Επί της ουσίας είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, μια ιδέα που επεξεργάστηκαν μερικά από τα καλύτερα μυαλά του ΠΑΣΟΚ, ο Τρίτσης, η Μελίνα, ο Λαλιώτης. Ο κ. Μπακογιάννης αποφάσισε να προχωρήσει τα έργα που είχαν ξεμείνει και για αυτό τον στηρίξαμε. Όμως, όλα στράβωσαν από τη στιγμή που σε αυτά προσέθεσε την Πανεπιστημίου και ξεκίνησε τις παρεμβάσεις από εκεί. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Δυστυχώς, από την αντίδραση του κόσμου φοβήθηκε και τώρα μοιάζει να παίρνει πίσω ακόμα και τα έργα που έπρεπε να κάνει, όπως τις παρεμβάσεις στην Καραγιώργη Σερβίας και την Κολοκοτρώνη…».

Για την πρόθεσή του να επαναφέρει το όνομα του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, μιλώντας στο «Πατρινόραμα» και τον Παναγιώτη Ρηγόπουλο:

«Η αλήθεια είναι ότι παρά τις έντονες προσπάθειες να θαφτεί το όνομα, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιείται καθημερινά και συνειδητά στον δημόσιο διάλογο για να περιγράψει τον προοδευτικό χώρο. Αλλά πάντα έλεγα, από τότε που είχα ταχθεί κατά της «Ελιάς», ότι προτεραιότητα δεν είναι το όνομα. Το όνομα, αν χρειαστεί, θα το αλλάξεις ως επιστέγασμα μιας ριζικής και οραματικής αλλαγής στις δομές και στις θέσεις του κόμματος. Αν αλλάξεις όνομα και αφήσεις όλα τα άλλα ίδια, τότε απαξιώνεις ό,τι όνομα δώσεις…».

Σε ερώτηση για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ μετά από ένα ανεπιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γερουλάνος ήταν άσκησε έντονη κριτική εναντιόν της Φώφης Γεννηματά:

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να αξιολογηθεί η ηγεσία με τα δεδομένα εκείνης της μέρας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τον πολίτη από το να θεωρεί η ηγεσία ενός κόμματος τις εκλογές πλυντήριο. Δίπλα στην ηγεσία θα κριθεί το κάθε στέλεχος από τη στάση που κράτησε και τη βοήθεια που παρείχε στη συνολική προσπάθεια…».

GEROYLANOS PATRINORAMA

 

Με πληροφορίες από iEIDISEIS.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ