Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: “Είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία και η αντιπολίτευση να μην αντιλαμβάνονται πως διχάζουν”

Δημοσιεύτηκε

στις

Με δημόσια ανάρτησή του, ο Παύλος Γερουλάνος δεν “μάσησε” τα λόγια του και απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία και την αντιπολίτευση:

Είτε να ηγηθούν είτε να μας αδειάσουν τη γωνία”

Τώρα είναι η ώρα που η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Η ώρα που πρέπει να ετοιμάσουμε το Ελληνικό δημόσιο, τις τοπικές διοικήσεις, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις ΔΕΚΟ, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνία για την επόμενη μέρα. Ξεκινά μία νέα εποχή γεμάτη προκλήσεις, σκληρές επιλογές και μεγάλες ευκαιρίες. Οι χώρες που θα βγουν πρώτες από την κρίση, καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα, θα προσφέρουν στις κοινωνίες τους πολλά χρόνια ευημερίας και στις οικονομίες τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό έχει δείξει κάθε πανδημία μέχρι σήμερα.
Η προετοιμασία θέλει σχέδιο. Ένα σχέδιο που να βασίζεται στην αρχή ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, στη δυνατότητά της να αξιοποιήσει τις αναρίθμητες πηγές πλούτου που σήμερα παραμένουν αδρανής. Που θα μειώσει την εξάρτησή μας από το κεντρικό πολιτικό σύστημα, θα διευρύνει την παραγωγική βάση και θα οδηγήσει στη συνεργασία φορέων που μπορούν να αναγεννήσουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Που θα διασφαλίσει ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα αφεθεί στη μοίρα του χωρίς κοινωνική μέριμνα. Με άλλα λόγια, ένα σχέδιο που πιστεύει και επενδύει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Αντί γι’ αυτό, σήμερα έχουμε μια πολιτική ηγεσία – τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση – που δεν πιστεύει καν στον εαυτό της. Που οδηγεί τη χώρα στην πόλωση, στο μόνο εργαλείο επιβίωσής που γνωρίζει. Που αντί να κοιτάζει με σιγουριά και με προτάσεις το αύριο, δρα με νοσταλγία στο χθες.Προσπαθεί να σύρει με τακτικές του παρελθόντος κάθε θεσμό που θα έπρεπε να συμμετέχει ενεργά στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους συλλογικούς και θεσμικούς φορείς, τις κοινωνικές ομάδες που εξαρτώνται από αυτό. Αυτό είναι ένα βαθύτατα τοξικό, διχαστικό και αντιπαραγωγικό πολιτικό σύστημα που δεν μας αξίζει.
Είναι αδιανόητο να μην αντιλαμβάνονται ότι χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που ενώνει αντί να διχάζει. Που επιμερίζει εξουσία αντί να συγκεντρώνει. Που προστατεύει τα δικαιώματα όλων αντί να μοιράζει προνόμια στους δικούς του και που ανοίγει ορίζοντες αντί να ποδοπατάει ευκαιρίες. Για να το αποκτήσουμε χρειαζόμαστε μια νέα φουρνιά πολιτικών που δεν θα διεκδικήσει την εξουσία για να την οικειοποιηθεί και να την μονοπωλήσει αλλά για να την μεταβιβάσει, με μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία, σε θεσμούς που μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο της κοινωνίας. Πρωτίστως, σε θεσμούς που μπορούν να μοιράσουν πλούτο και να διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας. Αυτή η φουρνιά πολιτικών θα ανατρέψει την παραδοσιακή λογική των Ελληνικών κυβερνήσεων για να εμπνεύσει μια νέα εποχή για τη χώρα.
Το πρώτο βήμα όμως είναι να αντισταθούμε στην διάθεση όσων θέλουν να μας βάλουν να σκοτωθούμε στις πλατείες. Να αντισταθούμε στους πρωτεργάτες της προσπάθειας που απαρτίζονται από εκείνους που ελίσσονται στο σκοτάδι και νοσταλγούν το παρακράτος. Μόνος τους στόχος είναι να μας καταστήσουν μέρος του πολιτικού αδιεξόδου και του προβλήματος τους. Αν τσιμπήσουμε θα μας σύρουν εκεί που θέλουν.
Αν εμείς σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και απαιτήσουμε ένα πολιτικό σύστημα καλύτερο από αυτό που έχουμε, τότε αντί να βυθιζόμαστε στο βούρκο των δικών τους επιλογών, θα τους υποχρεώσουμε να κάνουν τις δικές τους:
Είτε να ηγηθούν, είτε να ακολουθήσουν ή είτε να μας αδειάσουν τη γωνιά.
Από εμάς εξαρτάται.