Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: “Το δικό μας το σκεπτικό, είναι να κοιτάμε εκείνους που σήμερα δεν ψηφίζουν – Δουλειά μας να τους φέρουμε πίσω στην κάλπη”

Published

on

Συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, παραχώρησε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ.Γερουλάνος μεταξύ άλλων ανέφερε:

-Ο κ. Χατζηδάκης και ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας από τη ΔΕΘ, είχανε πει ότι υπάρχει το IRIS ως μέθοδος πληρωμής χωρίς χρέωση, και το είχανε πει αυτό όταν εμείς τους κάναμε κριτική για τις χρεώσεις στο POS. Τότε, τους λέγαμε: «εφόσον στέλνετε, πακέτο, χιλιάδες Έλληνες πολίτες, χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες ως πελάτες στις τράπεζες, οφείλετε να βάλετε ένα όριο στις χρεώσεις. Τι μας λέγανε, τότε, από το Υπουργείο Οικονομικών; Ο κ. Χατζηδάκης, έλεγε: «Δεν χρειάζεται, πρώτον διότι αυτά τα πράγματα τα λύνει ο ανταγωνισμός, πράγμα που είναι πάγια δική του θέση. Και δεύτερον, υπάρχει το IRIS χωρίς καμία χρέωση, άρα αναφερόταν σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τότε που τα έλεγε, ήτανε έτσι τα πράγματα. Έναν μήνα μετά, οι τράπεζες έβαλαν χρεώσεις στο IRIS. Πότε; Όταν η Κυβέρνηση το έκανε υποχρεωτικό. Πάλι, δηλαδή, έχουμε μία υποχρεωτικότητα σε ένα καινούργιο εργαλείο, στο οποίο η Κυβέρνηση δεν βάζει ένα όριο.

Όταν έλεγε αυτά ο κ. Χατζηδάκης, πράγματι, δεν υπήρχαν χρεώσεις ούτε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ούτε για τους απλούς πολίτες. Τώρα υπάρχουν, και πράγματι είναι πιο φθηνές από τα POS. Αλλά βάζοντας και τα δύο μαζί, βλέπεις ένα Υπουργείο Οικονομικών και έναν Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μοιάζει να είναι περισσότερο εκπρόσωπος των τραπεζών, παρά να νοιάζεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

– Αντί ο κ. Χατζηδάκης να πει: «ένα λεπτό, όταν τα έλεγα αυτά δεν υπήρχαν χρεώσεις. Θα πάω να δω τώρα τι γίνεται», τα έβαλε μαζί μας, και του λέμε: «εμείς κάνουμε την αξιόπιστη κριτική που πρέπει να κάνει αντιπολίτευση». Η δική σου δουλειά είναι να πας στις τράπεζες για να πεις εγώ, πριν από ένα μήνα έλεγα ότι δεν βάζετε χρεώσεις» και αντί να ζητήσει τον λογαριασμό από τις τράπεζες, ζητάει τον λογαριασμό από εμάς. Εμένα αυτό τι μου λέει; Ότι αγωνία του δεν είναι τι θα γίνει, ποιο είναι το σωστό για την οικονομία, τι είναι αυτό το οποίο θα κάνει πιο ανταγωνιστικούς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η αγωνία του είναι να μας πει ότι οι τράπεζες τα κάνουν όλα καλά.

-Όταν το κράτος γράφει έναν Νόμο ο οποίος στέλνει σε οποιονδήποτε επιχειρηματία, χιλιάδες πελάτες, υποχρεωτικά, οφείλει να βάλει και ένα όριο στον τρόπο που αυτοί οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τον πολίτη. Δεν μπορείς να τους στέλνεις «πακέτο» και μετά να το αφήνεις χωρίς έλεγχο. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις προαιρετικό το μέτρο του IRIS και του POS. Aπό την ώρα, όμως, που γίνονται υποχρεωτικά, οφείλεις να τους πεις ότι δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν, για να ξεζουμίζουν τους πελάτες. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη νοοτροπία πως για να σωθούν οι τράπεζες, θα πρέπει να «ξεζουμιστούν» οι πελάτες τους. Εξού και οι πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων. Εμείς, τι λέμε; Χωρίς δυνατούς πελάτες, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα. Άρα, ακόμη και αν δεν κοιτάς την κοινωνική άποψη τού να υπάρξει όριο στις χρεώσεις των τραπεζών, δες τουλάχιστον την οικονομική. Χρειαζόμαστε δυνατούς πελάτες, δυνατούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ώστε να στηριχθούν και οι τράπεζες σωστά.

-Κάναμε πολλές ερωτήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης και βασικά ρωτούσαμε ένα πράγμα. Ποια έργα απεντάσσονται ή τροποποιούνται; Είναι κάτι το οποίο θα έκανε οποιαδήποτε χώρα η οποία αλλάζει το σχέδιό της. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση και μετά κάναμε τη δουλειά ενός ντετέκτιβ για να πάμε να βρούμε κάθε έργο. Διότι αυτά τα έργα σε κωδικούς. Ψάξαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο site που έχει το σχέδιο της Κυβέρνησης στα ελληνικά είναι το site της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάμε εκεί, παίρνουμε τους κωδικούς από εκεί και έργο-έργο κοιτάμε που βρίσκεται. Βρήκαμε ότι απεντάσσονται πολύ σημαντικά έργα χωρίς εξήγηση όπως είναι αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία μας έλεγε η Κυβέρνηση ότι τα έχει εντάξει για τη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συστήματα συντονισμού της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση κρίσεων, οδικοί άξονες απεντάσσονται ή τροποποιούνται, εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους και για δημοσίους υπαλλήλους επίσης, δηλαδή πολύ κομβικά έργα.

Advertisement

– Τώρα, ξεκινάει ένας αγώνας ώστε να δούμε γιατί το καθένα τροποποιείται ή απεντάσσεται, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο μια Κυβέρνηση οφείλει να κάνει. Κάθε φορά, όμως, που εντάσσεται κάτι, δεχόμαστε έναν επικοινωνιακό βομβαρδισμό χωρίς να λένε ποτέ τι έβγαλαν.

– Το δικό μας το σκεπτικό, είναι να κοιτάμε εκείνους που σήμερα δεν ψηφίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν γυρίσει σπίτι τους, έχουν καιρό να πάνε στην κάλπη. Πολλοί από αυτούς, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Η δική μας δουλειά είναι να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην κάλπη.