Περί ΑΟΖ: “Ο Δένδιας δεν γνώριζε ότι πάει να υπογράψει στο Κάιρο “

Την ώρα της υπογραφής οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενημέρωση αποκάλυψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών)  Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες» παραδέχτηκε ο Δένδιας. Την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο Ερνογάν.

Ο Δένδιας τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που σφραγίστηκε την Πέμπτη, και ανέφερε ως απόδειξη το τηλεφώνημα του Μάικ Πομπέο την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Δένδιας αφού υποστήριξε ότι ο Πομπέο κάλεσε για ενημέρωση, δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μαθαίνοντας λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ότι η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη προς υπογραφή.

«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών)  Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη», δήλωσε.

«Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη» πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της».

Έκανε γνωστό ότι τόσο η συμφωνία με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

“Στον αέρα” η ενημέρωση της Αντιπολίτευσης.

Όπως πολύ καιρό τώρα, στο ΚΙΝΑΛ θίγουν ξανά και ξανά το ζήτημα περί εθνικής γραμμής στα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και ζητούν με δηλώσεις τους ON και OFF camera , την προκήρυξη συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και όχι “κατ’ ιδίαν” ενημερώσεις και “μυστική διπλωματία”. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας με κομματικό μανδύα όμως και πάντοτε προσέχοντας να παρουσιάσουν επικοινωνιακά την “νίκη” μέσα από “διαγγέλματα” , δηλώσεις που γίνονται Viral και μην ξεχνάμε, με τα ΜΜΕ να δίνουν έμφαση και στην “παραμικρή λεπτομέρεια” των στελεχών της κυβέρνησης- Θυμόμαστε το “φιάσκο” με την “Κομψή Μαρεβα” και την “πρωτιά στην Ευρωπη-εννοώντας την μάσκα που φορούσε ο Μητσοτάκης στην διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”. Ο Κος Δένδιας δήλωσε πως: “Θα ενημερωθεί η αντιπολίτευση”.

Mε πληροφορίες απο “ΣΚΑΪ”, “ThePressProject”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ