Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Κόκκαλης: “Η αναθεώρηση του Άρθρου 86 αποτελεί για εμάς το ελάχιστο δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας από το πολιτικό σύστημα”

Published

on

Συνέντευξη τύπου και ανοιχτή συζήτηση πραγματοποίησε ο ΚΟΣΜΟΣ την Τετάρτη το πρωί στις , στην ΕΣΗΕΑ, για την ποινική ευθύνη υπουργών με την συμμετοχή τριών έγκριτων συνταγματολόγων, τους Ξενοφών Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, και Γιώργο Σωτηρέλη.

Συνέντευξη τύπου και ανοιχτή συζήτηση από τον “ΚΟΣΜΟ”, για την ποινική ευθύνη υπουργών με την συμμετοχή τριών συνταγματολόγων, τους Ξενοφών Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, και Γιώργο Σωτηρέλη, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Σχετική πρωτοβουλία ανήγγειλε ο Γραμματέας του “ΚΟΣΜΟΥ” και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η τοποθέτηση του Γραμματέα του κόμματος, Πέτρου Κόκκαλη για την ποινική ευθύνη υπουργών.

«Η επί της αρχής ορθή πρόβλεψη της ασυλίας πολιτικών για την πολιτική τους δράση, στον απόηχο σωρείας πολιτικών διώξεων στο παρελθόν της χώρας μας κακοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες της δημοκρατικότερης περιόδου από σύστασης του ελληνικού κράτους.

Σε όποια περίπτωση υπήρξε ποινικό ζήτημα για τη δράση ενός υπουργού, οι πολίτες ήταν βέβαιοι πως έπρεπε να περιμένουν τις εκλογές, την αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκειμένου ο πολιτικός να βρεθεί μπροστά στον φυσικό του δικαστή και να κριθεί. Υπήρξε μία μόνο, καθόλα κραυγαλέα περίπτωση, στα 50 χρόνια δημοκρατικής μεταπολίτευσης.

Η εικόνα συγκάλυψης σε κάθε μεγάλη υπόθεση απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, ενώ σήμερα αποτελεί πλέον απειλή για τη Δημοκρατία, αφού οι πολίτες έχουν βεβαιότητα για την απουσία δικαίου, όποτε εμπλέκεται πολιτικός.

Συνέντευξη τύπου και ανοιχτή συζήτηση από τον “ΚΟΣΜΟ”, για την ποινική ευθύνη υπουργών με την συμμετοχή τριών συνταγματολόγων, τους Ξενοφών Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, και Γιώργο Σωτηρέλη, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Σχετική πρωτοβουλία ανήγγειλε ο Γραμματέας του “ΚΟΣΜΟΥ” και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Την ίδια ώρα, ο μέσος πολίτης βιώνει καθημερινά απουσία δικαίου σε ό,τι τον αφορά. Αγωγές τύπου SLAPP για όποιον και όποια τολμήσει να κινηθεί εναντίον ισχυρών, μακρό χρόνο εκδίκασης που κανείς δεν αντέχει οικονομικά αν χρειαστεί να αναζητήσει το δίκιο του, ενώ ο πολίτης κινδυνεύει για μικροποσά, κινδυνεύει το σπίτι του από το νομικό καθεστώς που διέπει πλέον τα κόκκινα δάνεια, κινδυνεύει επιχειρηματικά σε όποια υπόθεση απαιτεί δικαστική λύση. Το αποτέλεσμα; 77% των πολιτών πιστεύουν πως υπάρχει συγκάλυψη και 88% θεωρεί οτι εδώ και 12 μήνες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών.

Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Σήμερα, προτού αφήσουμε την απουσία δικαίου να τροφοδοτήσει περαιτέρω την απελπισία και έτσι τον κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη – ακροδεξιό ή μη – να βρει πάτημα σε αυτό και να ανελιχθεί σε θέσεις εξουσίας πλήττοντας περαιτέρω την Δημοκρατία μας με τη ρητορική του “όλοι ίδιοι είναι”.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 είχαμε 57 νεκρούς. Είχαμε έναν υπουργό ο οποίος από τα υπουργικά έδρανα επιτέθηκε λίγες μέρες πριν την σύγκρουση σε όσους έθεσαν ζήτημα ασφαλείας. Είχαμε άλλον υπουργό που είπε πως ορθώς ο πρώτος ψεύδονταν, παρότι τα προβλήματα ήταν γνωστά, γιατί αλλιώς “κανείς δεν θα έμπαινε στα τρένα”. Είχαμε τους εργαζόμενους στα τρένα που υπερβαίνοντας εαυτόν προειδοποιούσαν λέγοντας πως η σύγκρουση ήταν βέβαιη – το μόνο που δεν ήξεραν ήταν το πότε. Και κάποιοι από αυτούς απειλήθηκαν νομικά, από όσους είχαν τη βεβαιότητα πως δεν θα βρεθούν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και μόλις προχθές το ΒΗΜΑ της Κυριακής έκανε μια αποκάλυψη που τεκμηρίωνε μια ακόμη πτυχή της μηχανής συγκάλυψης που στήθηκε από την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα και πριν ακόμα ξεκινήσει η περισυλλογή των θυμάτων.

Σήμερα, ο ΚΟΣΜΟΣ, ζητάει την αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος και δεσμεύεται πως θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την κατάργησή του, καθιστώντας το όρο για κάθε συνεργασία – πολιτική, ή κυβερνητική. Για εμάς, η κατάργηση του Άρθρου 86 καθίσταται από σήμερα η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την πολιτική μας δράση.

Advertisement

Η παρουσία της κας Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύει τις πληγές μιας χώρας που θεωρείται λειτουργούσα Δημοκρατία, μία χώρα του αναπτυγμένου κόσμου, ουσιαστικά μια χώρα που κάποτε ήταν στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής κανονικότητας. Όσοι την παρακολουθήσαμε ζωντανά στην συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της, με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης ευθυνών, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Είναι η ώρα για τη δική μας έμπρακτη αρωγή στο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Η αναθεώρηση του Άρθρου 86 αποτελεί για εμάς το ελάχιστο δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας από το πολιτικό σύστημα».

Advertisement