Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Πέτρος Λεκάκης: Ladies and gentlemen welcome… στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Του Πέτρου Λεκάκη, προέδρου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, υπ. δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Την επόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης την επόμενη κρίσιμη πενταετία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακούσαμε πολλά, κυρίως από τους… επίδοξους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου. Ακούσαμε υποσχέσεις, σχέδια, προγράμματα, δεσμεύσεις. Ακούσαμε και κριτική. Σκληρή και σε πολλές περιπτώσεις και άδικη, κατά την άποψή μου.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Μέχρι και τα τέλη του 2022, αρχές 2023 κανείς από τους σημερινούς υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης, από εκείνους που σήμερα διεκδικούν την ψήφο του κόσμου ρίχνοντας λάσπη στην σημερινή διοίκηση και μηδενίζοντας το έργο της δεν είχε εμφανιστεί. Δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια. Δεν είχε κάνει μια πρόταση για την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, την ποιότητα ζωής στην πόλη, την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό ή η αστική συγκοινωνία, που ενώ γνωρίζουν ότι δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα από την διοίκηση του δήμου σκόπιμα το αποκρύπτουν. Ούτε καν καμία προσπάθεια επικοινωνίας με την διοίκηση για να διατυπώσουν κάποια ιδέα για τη λύση των μεγάλων θεμάτων της πόλης. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την πόλη και τους κατοίκους της και έχουν έτοιμες προτάσεις και λύσεις γιατί τις κρατούσαν τόσο καιρό ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν τις κατέθεταν δημόσια, ώστε να δοθούν γρηγορότερα λύσεις στα προβλήματα που περιγράφουν; Σιωπή μέχρι τα τέλη του 2022. Ανησυχητική σιωπή.

Και μπήκαμε στο εκλογικό 2023 και τότε αυτοί που σήμερα διατυμπανίζουν το ενδιαφέρον τους για την πόλη εμφανίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Καλώς ορίσατε στην πόλη σας λοιπόν. Στην πόλη από την οποία υπήρξατε απόντες πολλά χρόνια.

Και τότε, το εκλογικό 2023 προφανώς σκεπτόμενοι «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω; Ίσως δήμαρχος Θεσσαλονίκης» εμφανίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι δήμαρχοι και σε κάθε εμφάνιση που έκαναν διαλαλούσαν «πόσο κακός είναι ο Ζέρβας και πόσο έχει αποτύχει η διοίκηση». Και εμφανίστηκαν λίγους μήνες πριν τις εκλογές γιατί τους ενδιαφέρει το καλό της Θεσσαλονίκης. Μα αν τους ενδιαφέρει το καλό της πόλης γιατί κρύβονταν τόσα χρόνια; Ή αν δεν πετύχουν τους στόχους τους γιατί δεν μας απαντούν εάν θα παραμείνουν στην πόλη ή θα την εγκαταλείψουν πάλι για να την θυμηθούν ξανά ίσως το 2028, λίγο πριν τις εκλογές.

Αλήθεια, που ήταν όλοι εκείνοι που σήμερα εκμηδενίζουν ό,τι έχει γίνει την τελευταία τετραετία όταν τα νοσοκομεία της πόλης ήταν στο κόκκινο λόγω της πανδημίας και η καθημερινή συμβολή του δήμου για την λειτουργία τους ήταν σημαντική. Που ήταν όταν οι τιμές της ενέργειας, των τιμών των υλικών και των καυσίμων εκτινάχθηκαν και εμείς αναζητούσαμε λύσεις για να γίνουν τα δρομολογημένα έργα; Που ήταν όταν ενισχύαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες για να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους έχουν ανάγκη; Όταν υπογράφαμε με τον δήμο Αθηναίων το πρωτοποριακό πρόγραμμα για να βρουν δωρεάν ή φθηνή στέγη συνάνθρωποί μας που δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Γιατί δεν βοήθησαν; Γιατί κοιτούσαν από μακριά και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστούν ή να επανεμφανιστούν; Και κυρίως, που ήταν εκείνοι που σήμερα μας κατηγορούν για τη συνεργασία παρατάξεων και προσώπων στην αρχή της θητείας, ώστε να μπορέσει η πόλη να διοικηθεί εξαιτίας της απλής αναλογικής που διέλυσε την αυτοδιοίκηση με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και σήμερα ζητάνε τα ρέστα έχοντας την στήριξη μάλιστα εκείνων που νομοθέτησαν την… ακυβερνησία στα δημοτικά συμβούλια; Αλήθεια, ας μας απαντήσουν ποια η άποψή τους για την απλή αναλογική;

Τα τέσσερα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης έγιναν βήματα, έγιναν και άλματα. Υπήρξαν και αστοχίες τις οποίες πάντα διορθώναμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης, το καλό των Θεσσαλονικέων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Πάντα με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Πάντα με διάρκεια, χωρίς διαλείμματα. Το νοιάξιμο της πόλης είναι καθημερινό, πολύωρο, έχει άγχος και ευθύνη. Δεν προκύπτει… ξαφνικά, επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι στην πλάτη μιας πόλης μπορούν να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες.

Advertisement

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το δίλημμα της Κυριακής είναι σαφές και ξεκάθαρο. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην συνέχεια, την ανάπτυξη, τα μικρά και μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πειραματιζόμαστε με εκθέσεις ιδεών;