Politico: «Στην Ελλάδα οι πολιτικοί προηγούνται των γιατρών για το εμβόλιο κατά της Covid»

Politico: «Στην Ελλάδα οι πολιτικοί προηγούνται των γιατρών για το εμβόλιο κατά της Covid»

Κατακραυγή και εκτός συνόρων για τα εμβόλια των… αρίστων | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς δεκάδες ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν πρώτοι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πριν από τους περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αυτό αναφέρει το Politico, τονίζοντας ότι στο κυβερνητικό σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι «το προσωπικό που είναι κρίσιμο για τις κυβερνητικές λειτουργίες», μαζί με γιατρούς, νοσοκόμες και εκείνους που ζουν σε γηροκομεία.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, όπως υπουργοί, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και ηγέτες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ των 471 ατόμων που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech από την Κυριακή όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, πολλοί από τους οποίους είναι σχετικά νέοι, στα 50 τους.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο κατάλογος προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα ενταχθούν το πλάνο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
«Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα λάβουμε 429.000 δόσεις και περίπου 215.000 από τους συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτσας. «Μεταξύ αυτών είναι 126 άτομα στην πρώτη γραμμή, απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης».

Αντιδράσεις από το υγειονομικό προσωπικό

Η μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από γιατρούς και πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), επέκρινε πώς στο νοσοκομείο Σωτηρία – το οποίο έπρεπε να είναι το εμβληματικό νοσοκομείο της χώρας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού – αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για δεκάδες εργαζόμενους. «Στη θέση τους εμβολιάστηκαν οι υπουργοί. Ντροπή», έγραψε ο Παπανικολάου στο Twitter.

Η περίπτωση του Σωτηρία

Ο διευθυντής του νοσοκομείου “Σωτηρία”, Σωκράτης Μητσιάδης δήλωσε ότι 56 από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας εμβολιάστηκαν την Τρίτη από τους 61 που ήταν προγραμματισμένοι. «Λόγω ενός λάθους στον προγραμματισμό, αυτοί οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά», δήλωσε ο Μιτσιάδης.

Κριτική από τον Τσίπρα

Έντονη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω Facebook δηλωσε ότι «οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς παρατάχτηκαν για μια selfie με το εμβόλιο, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αρκετά ακόμη για γιατρούς και νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ενώ οι πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν.  Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους αξιωματούχους ελήφθη με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα δημοσιευτεί ένας νέος κατάλογος με όλους τους υπαλλήλους που θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι προμήθειες των εμβολίων

Η Ελλάδα έλαβε περίπου 9.750 εμβόλια το Σάββατο και ο εμβολιασμός άρχισε την Κυριακή.  Μέχρι στιγμής μόνο ένα άτομο έχει αναπτύξει μια μικρή αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Όλοι οι αρχηγοί του κόμματος της αντιπολίτευσης είτε έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες το εμβόλιο σε μια προσπάθεια να δείξουν την υποστήριξή τους σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εμβολιασμό. Μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, αρχηγός του μικρότερου κόμματος Ελληνική Λύση, αρνήθηκε να το λάβει, λέγοντας ότι δεν θέλει να γίνει «ινδικό χοιρίδιο».

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ