Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πράξεις για τη Μακεδονία”, η ανακοίνωση για την προστασία των υγειονομικών και την αναγνώριση του έργου του Ε.Σ.Υ

Published

on

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με προτεραιότητα τα Νοσοκομεία αναφοράς, βρίσκονται σε συνθήκες πολέμου. Στην πρώτη γραμμή της μάχης γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε συνθήκες πρωτόγνωρες και αντίξοες. Υπερασπίζονται με αυταπάρνηση την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη ζωή όλων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την αξία της αλληλεγγύης, ως αναγκαίας για την επιβίωση και την κοινωνική συνοχή. Στις συνθήκες που βιώνει η χώρα, δικαιώνεται απόλυτα η επιλογή για την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιβάλλεται όμως ουσιαστική, πολύπλευρη και καθολική στήριξη του, χωρίς ιδεολογικές εμμονές και πολιτικούς πειραματισμούς. Θεωρούμε ότι οι ακόλουθες προτάσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ:

1) Εξασφάλιση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση στον ιό. Μάσκες, στολές, γάντια, αντισηπτικά θα πρέπει να βρίσκονται σε επάρκεια σε όλους τους χώρους και κυρίως στις κλινικές πρώτης γραμμής και τις ΜΕΘ. Με ισοκατανομή, σε όλη τη χώρα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

2) Άμεση ενημέρωση-εκπαίδευση, εκ περιτροπής, όλου του προσωπικού, στις νέες συνθήκες λειτουργίας των Νοσοκομείων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους σε περίπτωση παράτασης της πανδημίας.

3) Κρίνεται απολύτως επείγουσα η διαδικασία διενέργειας του τεστ διάγνωσης του ιού σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των νοσοκομείων της χώρας, με προτεραιότητα τα νοσοκομεία αναφοράς.

Advertisement

4) Άμεση λειτουργία σε κάθε υγειονομική Περιφέρεια 3 κέντρων διενέργειας του τεστ και εξασφάλιση προσωπικού και υλικών μέσων για την άμεση έναρξή της. Ενεργοποίηση κινητών μονάδων σε δύσκολες συνθήκες. Επιβάλλεται η μαζική χρήση του τεστ για ταχύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων και βέβαια η άμεση, εντός κάποιων ωρών, απόδοση των αποτελεσμάτων, ώστε να διευκολύνεται ουσιαστικά το έργο των γιατρών. Σημειώνουμε, ότι με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει καθυστέρηση ημερών για την έκδοση αποτελεσμάτων, ακόμη και για νοσηλευόμενους ασθενείς και πέραν της εβδομάδα για εξωτερικούς.. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του παραπάνω διττού στόχου (διορισμός προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού με ταχείες διαδικασίες στο τεστ, επάρκεια διαγνωστικών τεστ).

5) Προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού με ταχείες διαδικασίες. Άλλωστε, η πρόσφατη προκήρυξη από 900 περίπου γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων, έχει ολοκληρωθεί και ταχύτατα οφείλουν οι ΥΠΕ να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και πρόσληψη τους. Δεν αποτελεί πρακτική και βιώσιμη λύση η προκήρυξη θέσεων για 8, 12, 24 μήνες. Παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο να μην υπάρχουν υποψήφιοι, αλλά και αυτοί που αποδέχονται, τελικά να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι νοσηλευτές με προκηρύξεις από προγράμματα του ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, οι Επικουρικοί Γιατροί καθώς και το πάσης φύσεως λοιπό προσωπικό και να προκηρυχθούν νέες θέσεις.

6) Να θεσπιστούν κίνητρα οικονομικά, φορολογικά, θεσμικά, διοικητικά που να καθιστούν ελκυστικό τον επαναπατρισμό επιστημόνων από το εξωτερικό.

7) Σε όλες τις ειδικότητες που τείνουν να συρρικνωθούν ποσοτικά στο άμεσο μέλλον (αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι) να καταργηθούν τα αντικίνητρα, όπως η απαραίτητη προϋπόθεση υπηρεσίας υπαίθρου, για διορισμό σε Νοσοκομείο. Η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς στα Νοσοκομεία μας σήμερα, με την πανδημία του COVID-19 σε έξαρση, το 50% των οργανικών θέσεων ειδικών και ειδικευομένων παραμένει κενό. Ταυτόχρονα να προβλεφθούν σημαντικά οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για διορισμό αναισθησιολόγων σε μόνιμες θέσεις.

8) Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των επαγγελματιών υγείας των Δημόσιων φορέων της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΤΟΜΥ κλπ).

9) Αναγνώριση, ως συντάξιμου, του χρόνου από τις υποχρεωτικές εφημερίες των γιατρών των Νοσοκομείων.

Σημείωση: Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται, έως τις 12 Απριλίου, στο Α΄ ΚΑΠΗ Ευόσμου(Αγ. Αθανασίου 39 και Κολοκοτρώνη), η εθελοντική αιμοδοσία, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Περιφερειακού μας Συμβούλου Γιώργου Τρελλόπουλου και, συνολικά, της Παράταξής μας, με την συνδρομή του οικείου Δήμου και της μονάδας αιμοδοσίας του Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, του οποίους και ευχαριστούμε, εκ νέου.

Advertisement