Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Project Διάλογοι: η φωνή της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής: Χαρά Αλτούνη – Χριστίνα Αυγέρη

Published

on

Διάλογοι: η φωνή της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. (Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κυριακή Μπλόσκα) 

 

Πιστοί στο ραντεβού τους,  οι ‘Διάλογοι’ αποδεικνύουν πως ήρθαν για να μείνουν! Για πρώτη φορά μέσα από φαινομενικά απλές, κοινές ερωτήσεις βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ένας  ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Κάθε εβδομάδα μέσα από τους διαλόγους θα συνομιλούν  δύο πρόσωπα με θέμα τις ανησυχίες, τις βλέψεις και τις σκέψεις τους από την εμπειρία τους στο πολιτικό προσκήνιο. Οι ‘Διάλογοι’ θα ολοκληρώνονται με την προσωπική ερώτηση του ενός προσώπου στο άλλο με αφορμή ένα θέμα της επικαιρότητας.  

 

Στους σημερινούς Διαλόγους συνδιαλέγονται η Χριστίνα Αυγέρη, Πολιτικός Επιστήμονας, μέλος γραμματείας τομέα περιβάλλοντος του  Κινήματος Αλλαγής και η Χαρά Αλτούνη μέλος της νέας γενιάς του  Κινήματος Αλλαγής και φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος! Αφιέρωμα στην ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Κινήματος Αλλαγής!

 

Κ.Μ.: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, η Αθήνα είναι μία από τις ‘κόκκινες’ περιοχές της χώρας σε  αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο, σε πρόσφατη έξοδό του σε νυχτερινό κέντρο ο Δήμαρχος Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, παρευρέθηκε χωρίς την χρήση μάσκας, ενώ η Βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τον νόμο που οριοθετεί τις ώρες λειτουργείες των κέντρων διασκέδασης, αγνοώντας  όλα τα μέτρα ασφαλείας που όρισε η ίδια η κυβέρνηση. Τί πιστεύετε πως χρειάζεται να αλλάξει ώστε να λογοδοτούν όχι μόνο οι ‘απείθαρχοι νεαροί’ αλλά και οι  ‘απερίσκεπτοι’ εκπρόσωποι του κράτους;

 

Advertisement

Χ.Α.: Πράγματι, η Αθήνα είναι μια από τις πιο «κόκκινες» από επιδημιολογική σκοπιά περιοχές γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εφαρμοστούν κάποια επιπλέον αυστηρότερα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του πληθυσμού. Παρόλα αυτά ενώ το ζήτημα της τήρησης των μέτρων κρίνεται επιβεβλημένο από όλους τους πολίτες, παρατηρούμε διάφορα κυβερνητικά στελέχη αλλά και θεσμικούς παράγοντες να μην τηρούν τα μέτρα και να τηρούν τη στάση «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Η στοχοποίηση των «απείθαρχων νεαρών», μιας ολόκληρης ηλικιακής ομάδας και η μετάθεση ευθυνών ήταν η εύκολη λύση, μια εύκολη επικοινωνιακή πολιτική για την κυβέρνηση από ότι  να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την παταγώδη αποτυχία να διαχειριστεί τη μετά lockdown περίοδο και το φιάσκο του ανοίγματος του τουριστικού πακέτου άνευ μέτρων ασφαλείας. Η ατομική ευθύνη που πολύ αγαπά να λέει ο πρωθυπουργός αφορά όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς πρωτίστως θα έλεγα. Οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποι του κράτους πρώτα από όλους θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους πολίτες, καθώς σε μια ευνομούμενη πολιτεία όλοι ανεξαιρέτως είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Άλλωστε πιστεύω ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους προαναφερθέντες πολιτικούς αλλά είναι πιο βαθύ και άπτεται και άλλα ζητήματα και μάλιστα αποτελεί μια σημαντική αιτία για την αποστροφή του κόσμου και ειδικά των νέων προς την πολιτική. Οι πολιτικοί θα πρέπει να εμπνέουν τον λαό με τη καθημερινή τους στάση ώστε με τη σειρά του κι ο λαός να αισθανθεί τη συλλογική ευθύνη που φέρει.

 

Κ.Μ.:  Αναμένοντας ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, ποιες οι σκέψεις σας σχετικά με το πιθανό ενδεχόμενο για ένα ακόμη lockdown, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας; 

 

Χ.Αλ: Σίγουρα μου είναι μια δυσάρεστη τόσο σκέψη όσο και εικόνα στα μάτια μου, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.  Σαφέστατα πρώτο μέλημα της κυβέρνησης οφείλει να είναι η υγεία των πολιτών, καθώς και να σταθεί ασπίδα μπροστά στο δεύτερο κύμα των κρουσμάτων. Ωστόσο όμως, κάνω εικόνα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ελλείψεις και τα προβλήματα ασφυκτιούν και δεν είδαμε κανένα μέτρο για την βελτίωση τους. Ένα απλό χειροκρότημα δεν αρκεί για να δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους . Χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης. 

 Επιπλέον, ο χώρος της εστίασης αποδείχθηκε ότι δεν δέχθηκε και τόσο βοήθεια, με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους να αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε στην πράξη με τον πρωτογενή τομέα. Τόσο τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους. Οι πολίτες φοβούνται και αγωνιούν για την επόμενη μέρα και δεδομένου ότι δεν ένιωσαν στήριξη στο πλευρό τους μετά το πρώτο lockdown, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση μπροστά σε ένα πιθανό δεύτερο lockdown. Και είναι λογικό όταν δεν βλέπουμε λύσεις ουσίας παρά μόνο της επιφάνειας.

 

Advertisement

Εν κατακλείδι, πρόσφατα αντικρίσαμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Μόρια, πως θα έρθει ένα δεύτερο lockdown όταν υπάρχουν 13.000 ψυχές σε δρόμους και νεκροταφεία; Πώς θα περιοριστούν αυτοί οι άνθρωποι;  Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει διαρκώς προτάσεις και λύσεις για την διαχείριση της πανδημίας! Θα πρότεινα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακολουθήσει κάποιες από αυτές αφού έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει ούτε πρόγραμμα ούτε λύσεις!

 

Κ.Μ.: Ως μέλος Γραμματείας στον τομέα Περιβάλλοντος, θεωρείτε πως η κυβέρνηση ενισχύει με τις πράξεις  της την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες οι προτάσεις σας ώστε να υπάρξουν περισσότερες δράσεις από  ομιλίες  για την οικολογία και ανακύκλωση στην Ελλάδα; 

 

Χ.Α.: Χάρη στη θέση μου στο τομέα περιβάλλοντος παρακολουθώ πιο στενά τις κυβερνητικές πολιτικές που άπτονται του συγκεκριμένου τομέα και αυτό που αποκομίζω όλο αυτό το διάστημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν κινείται στη σωστή  κατεύθυνση. Ειδικότερα, παρατηρούμε με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο την επιθυμία της κυβέρνησης να χαρακτηριστεί ως «πράσινη» αλλά στο τέλος της ημέρας πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους στόχο που δεν είναι ούτε η προστασία ούτε η ανάπτυξη του περιβάλλοντος αλλά η εκμετάλλευση. Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής έχει μια σύγχρονη και αληθινή πράσινη ατζέντα την οποία και θα συνεχίσουμε να αντιτάσσουμε στις πολιτικές της κυβέρνησης. Άλλωστε το πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο σε συνδυασμό με την ενεργή δράση σε τομεακό επίπεδο έρχονται να αποδείξουν πως για εμάς το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι στις πρώτες θέσεις των πολιτικών μας στόχων. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η αλήθεια είναι ότι οι ομιλίες και οι διαβουλεύσεις για οικολογία και για ανακύκλωση ίσως ξεπερνούν τις δράσεις. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές αξιόλογες περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες με ό,τι μέσα και ανθρώπινο δυναμικό έχουν πραγματοποιούν σημαντικές δράσεις. Παρόλα αυτά δεν είναι το επιθυμητό επίπεδο κινητοποίησης του κόσμου ώστε οι δράσεις να πολλαπλασιαστούν και να αποτελέσουν καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να γίνονται πάντα ομαδικές δράσεις είτε από κόμματα είτε από άλλους φορείς, αρκεί ο καθένας από εμάς να κάνει κάποια απλά αλλά σημαντικά πράγματα όπως ανακύκλωση, να χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ή να μην μετατρέπει σε χωματερές τους χώρους πρασίνου ή τις θάλασσες για παράδειγμα. Ακόμη και το να μην καταναλώνει κανείς είδη ψαριών τη λάθος εποχή έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Ως φορείς πάντως, πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε., Μ.Κ.Ο. κλπ. θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε την επικοινωνία του ζητήματος με τους πολίτες καθώς ζούμε στην εποχή των fake news και του λαϊκισμού που ακουμπά ακόμα και τον πλανητάρχη ο οποίος κλείνει τα μάτια μπροστά στις βίαιες καταστροφές που συντελούνται στη χώρα του αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επειδή, όμως, το ζήτημα μας επιβάλλει και πράξεις θα πρέπει ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βοηθήσει, όσο δε αφορά τα κόμματα θα πρέπει  να νομοθετήσουν πιο αυστηρά προς μια πράσινη κατεύθυνση για να διαφυλάξουν την καλή διαβίωση των επόμενων γενεών.

 

Κ.Μ.: Καθώς η χώρα οδηγείται ίσως στην πιο σκληρή οικονομική ύφεση που γνώρισε ποτέ, ποιες  οι προτάσεις σας, ως μέλος της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, ώστε οι πολίτες στην Ελλάδα να περάσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα μία ακόμη  οικονομική κρίση; 

Advertisement

 

Χ.Αλ: Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια 10ετη οικονομική κρίση. Ο κάθε πολίτης πάλεψε να επιβιώσει και έμαθε να ζει με τις συνθήκες που προσάπτει η Ελλάδα. Η παγκόσμια οικονομία έχει διαταραχθεί, και αναμένοντας ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, κινούμαστε σε ένα αύριο ασταθές . Ως μέλος του Κινήματος Αλλαγής, με γνώμονα το όραμα και την πραγματική αλλαγή για την χώρα μου, θα πρότεινα η κυβέρνηση να σταθεί πραγματικά δίπλα στον πολίτη, να τον βοηθήσει οικονομικά , γιατί αυτό έχει πραγματικά ανάγκη.  Το να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις και να μην βλέπουμε την πραγματική υπόσταση των προβλημάτων σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει.  Οι πολίτες χρειάζεται να ξέρουν την αλήθεια, αλλά και να στηριχθούν από την βάση επί της ουσίας. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί μέσω των ΜΜΕ να χειραγωγήσει τους πολίτες αποκρύπτοντας πολλές αλήθειες.

Δεν είναι καιρός  ούτε για μυστικοπάθεια ούτε για ηρωισμούς. Το είδαμε και το 2004-2009 , όπου ποτέ κανένας πολίτης δεν έμαθε την αλήθεια για την οικονομική καταστροφή που δέχθηκε η Ελλάδα. Βήμα- Βήμα και φυσικά πλήρη ενημέρωση για το που βρισκόμαστε. 

 

 Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει σωστά και να σκεφτεί το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων. Διαφορετικά θα έχουμε ανάλογες επιπτώσεις, όπως είχαμε την εποχή την πρώτης οικονομικής κρίσης. Και πιθανότατα αυτή την φορά τα πράγματα να είναι χειρότερα αφού σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν και ανάλογα προβλήματα. 

 

Κ.Μ.: Θεωρείτε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που άλλες πολιτικές παρατάξεις δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας; Ποιο πρόγραμμα και σχεδιασμό θα προτείνατε  να ακολουθήσει, ώστε να  μπορέσει να  οδηγήσει την Ελλάδα στην πρόοδο;

Advertisement

 

Χ.Α.: Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη που με σοβαρότητα και προτάσεις έχει κληθεί και το έχει πράξει , να σώσει πολλές φορές τους πολίτες από τον «γκρεμό» και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε πολλά καίρια ζητήματα ήταν το μόνο κόμμα που δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο του αφορισμού όπως συστηματικά επιλέγει το λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά επεδίωξε και πέτυχε ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές για την προστασία των πολιτών από επιζήμιους νόμους. Συνεπώς ναι, το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις. Αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την πρόοδο στη χώρα. Το ίδιο το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει την πολιτική κατεύθυνση μας, που έχει ως προορισμό την πρόοδο και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς συντάξαμε από την πρώτη στιγμή ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης και στήριξης για όσους επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την παρούσα υγειονομική κρίση και μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία το Κίνημα Αλλαγής θέτει ως σημαντικό ζήτημα την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται καθώς και τη ρύθμιση της τηλεργασίας . Το ίδιο έχει πράξει το Κίνημα Αλλαγής και όσον αφορά την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, το περιβαλλοντικό ζήτημα καθώς επίσης  προτάσσει τη σημασία ύπαρξης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Γι αυτό και όλοι μας, όπως μπορούμε, είναι σημαντικό να επικοινωνούμε το σχέδιο μας για τη χώρα ώστε να μην μένουμε μόνο στην πλούσια παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι αλλά να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι το κόμμα έχει για όλα τα σύγχρονα ζητήματα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

 

Κ.Μ.: Ποια η γνώμη σας για την δύναμη της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής και πώς βλέπετε την δική σας συμμετοχή σε αυτό;

 

Χ.Αλ: Γνωρίζοντας αρκετά από τα παιδιά που αποτελούν την νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής, θεωρώ ότι είμαστε μια δυνατή ομάδα με όραμα και όρεξη για δουλειά. Πιστεύω πολύ στις ιδέες των νέων παιδιών.  Εμείς είμαστε το μέλλον για την χώρα μας , και πιστεύω αν βγούμε μπροστά με την διαρκή και ουσιαστική δουλειά αλλά και τους αγώνες για να επιστρέψουμε τον σοσιαλισμό στην κορυφή, θα καταφέρουμε αυτή την νέα αλλαγή που ζητάμε.  Ως Χαρά, με το πέρασμα του χρόνου  προσπαθώ να είμαι περισσότερο ενεργή, να ψάχνω τα πραγματικά προβλήματα τόσο της γενιάς μου όσο και της κοινωνίας ώστε να έχω ουσιαστική συμμετοχή στον χώρο και να συμβάλω με τον καλύτερο τρόπο για την πρόοδο και την βελτίωση της Ελλάδας.

 

Advertisement

Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση πολιτικών προσώπων και η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους οραματιστές. Πιστεύω ότι όσα παιδιά αποτελούμε την νεολαία του Κινήματος θα καταφέρουμε να φέρουμε την νέα αλλαγή! Είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να ασχολούνται με τα κοινά προβλήματα και να μην παραμένουν απαθείς παρατηρητές! Με την γνώση το όραμα και τον αγώνα είναι βέβαιο πως θα πάμε μπροστά. Η ιστορία εξάλλου αυτό μας έχει διδάξει! Πόσο μάλλον η ιστορία του ΠΑΣΟΚ! Όλοι θέλουμε να ξανά έρθουν αυτά τα ωραία χρόνια , και εμείς η νέα γενιά που δεν έχουμε ζήσει τις εποχές όπου το ΠΑΣΟΚ έκανε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέλουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες εποχές τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τις επόμενες γενιές.

 

Κ.Μ.: Καθώς ασχολείστε ενεργά  με τον χώρο της πολιτικής, με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας μέχρι τώρα και πώς επιθυμείτε να χαράξετε την δική σας πορεία στη πολιτική σκηνή της χώρας; 

 

Χ.Α.: Μέχρι στιγμής η βραχύβια πορεία μου στην πολιτική μου έχει αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Η πολιτική έχει ούτως ή άλλως και χαρά και απογοήτευση, απλώς έμαθα την απογοήτευση να την μετουσιώνω σε δύναμη και ενθουσιασμό ώστε να συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτά που πιστεύω. Γνώρισα πολλούς σημαντικούς ανθρώπους καθώς και αξιόλογους νέους που μου απέδειξαν ότι η γενιά μας δεν έχει παρατήσει την πολιτική μάχη, υπάρχουμε και εμείς οι ονειροπόλοι αν θέλεις που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, να δούμε τη ζωή μας να καλυτερεύει. Μπορεί να μην επιτυγχάνουμε πάντα αυτά που επιθυμούμε αλλά τουλάχιστον έχουμε προσπαθήσει ώστε να κάνουμε λίγο καλύτερη τη χώρα. Εφόσον θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πάρουμε στα χέρια μας τον αγώνα για την αλλαγή. Μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική θεωρώ ότι μπορεί κανείς να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Έστω και ένας επιπλέον πολίτης να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένα σημαντικό λιθαράκι στο δρόμο της αλλαγής, «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις».  Από τη μεριά μου αυτό που θέλω να πετύχω με την πορεία μου στην πολιτική, έχοντας στο μυαλό μου τους αγώνες και τις αλλαγές που επέφερε η πολιτική της ιστορικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ,  είναι να συνεχίσουμε το έργο του στα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος στα πλαίσια ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου καθώς οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αφήνουν άλλα περιθώρια σε πολλά ζητήματα όπως το περιβαλλοντικό και το οικονομικό με τα καινούργια δεδομένα που δημιουργούνται από τη λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

 

Κ.Μ.: Ως γυναίκα στην πολιτική σκηνή,  ποια η συμβουλή σας στις νεότερες γενιές  ώστε να αυξηθεί η  παρουσία των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Υπάρχει χώρος για βελτίωση και εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της χώρας; 

Advertisement

 

Χ.Αλ: Σαφέστατα και έχουμε περιθώρια βελτίωσης στην πολιτική σκηνή.  Αρχικά δεν έχουμε δει ακόμα γυναίκα πρωθυπουργό , οπότε μιλάμε για πολλά περιθώρια ακόμα. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά είδαμε γυναίκα στην θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι Χρειαζόμαστε δυναμικές γυναίκες στην πολιτική , να αποτελέσουν πόλο έλξης , κυρίως για τις γυναίκες που ακόμη και σήμερα χειραγωγούνται μέχρι και στο τι να ψηφίσουν. Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στην ισότητα των δύο φύλων. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποδείξει κάτι καμία γυναίκα ώστε να αυξηθεί η παρουσία του γυναικείου φύλου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην πραγματικότητα αυτό που εμποδίζει την εκλογή μιας γυναίκας είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν την σήμερον ημέρα . Πολλοί έχουν μείνει στην εποχή που θεωρούσαν τις γυναίκες ανίσχυρο φύλο. Κάποια στιγμή είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν και να γίνουμε επί της ουσίας προοδευτικοί πολίτες όλοι μας. Ο χαρακτήρας, οι ικανότητες, οι ιδέες και οι στάσεις ζωής είναι αυτά που πρέπει να μας αναδεικνύουν για την πολιτική. Για αυτό λοιπόν εύχομαι στις επόμενες εκλογές να βάλουμε αυτά τα κριτήρια στο μυαλό μας και να δούμε περισσότερες γυναίκες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .

Η παρουσία του γυναικείου φύλου τόσο στην Βουλή , αλλά και γενικότερα στα κοινά είναι αναγκαία να υπάρχει για να υπάρχουν και οι ισορροπίες. Ζούμε σε μια κοινωνία που υπάρχουν και τα δύο φύλα. Με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, ωστόσο είναι αναγκαίο να ακούγονται και οι δύο φωνές και να διατυπώνονται οι απόψεις και των δύο πλευρών. Για την ώρα είναι εμφανής η ανισότητα που επικρατεί σε πολλούς τομείς!

 

Ολοκληρώνουμε τους Διαλόγους όπως τους αρμόζει. Αφήνουμε τους συνεντευξιαζόμενους να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως σε κάθε διάλογο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσα από μία προσωπική τους  ερώτηση με θέμα την επικαιρότητα.

 

Advertisement

 

Χ.Α.: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πράγματι, αρκετοί νέοι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες και στην εργασία αλλά και για την καθημερινότητα τους στο εξωτερικό. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις δυσκολίες της χώρας μας όχι μόνο σε επίπεδο εύρεσης εργασίας αλλά και στα καθημερινά ζητήματα όπως οι συνδιαλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες και τη τεράστια γραφειοκρατία που μπαίνει σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, κατανοώ ποιες είναι οι παθογένειες της χώρας που τους ωθούν στο να φύγουν μακριά από τη χώρα τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Παθογένειες που δεν αφορούν μόνο την πρόσφατη οικονομική κρίση όπως οι εργασιακές συνθήκες που εξαθλιώθηκαν ή υπερφορολόγηση , αλλά χρόνια προβλήματα όπως είναι η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας. Εννοείται ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να δοθούν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στη χώρα τους. Όσον αφορά την εργασία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους νέους επιστήμονες, γιατί ως επι τω πλείστον είναι νέοι επιστήμονες  αυτοί που φεύγουν,  κίνητρα όπως για παράδειγμα να υπάρξει ένα αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης της εργασίας καθώς επίσης να επιβραβεύεται η αποδοτικότητα των εργαζόμενων. Η χώρα μας, επιπλέον, υστερεί στο τομέα της έρευνας όπου και πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μας έχει φέρει μπροστά σε καινούργια δεδομένα στα οποία θα πρέπει να βρούμε απαντήσεις. 

Οραματίζομαι στο εγγύς μέλλον όλοι αυτοί οι φίλοι, οι συγγενείς μας να επιστρέψουν στη χώρα γιατί η γενιά μας είναι αυτή που θα δημιουργήσει την Ελλάδα του αύριο. Τους χρειαζόμαστε όλους σε αυτόν τον αγώνα. Ελπίζω ότι με τις σωστές πολιτικές το “brain drain” μπορεί να γίνει “brain gain”. 

 

Χ.Αλ: Είναι και παράλογο και λογικό όλο αυτό που γίνεται πιστεύω Χριστίνα. Ο λαός έχει κουραστεί την μια να ακούει τα πράγματα έτσι και την άλλη να τα ακούει αλλιώς. Οι θέσεις της κυβέρνησης για την πανδημία αλλάζουν διαρκώς. Για παράδειγμα  δεν είναι λογικό να αφήνουν μια τάξη με 25 παιδιά- κλειστός χώρος- και να απαγορεύουν δημόσια συνάθροιση άνω των 9 -ανοιχτός χώρος -.Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως όλα αυτά ο κόσμος τα ζυγίζει και καταφεύγει στους συνωμοσιολόγους και στα fake news. 

Advertisement

Προσωπικά Κατακρίνω όλους όσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο και επιτίθενται στην επιστήμη. Είναι μια εποχή που δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαμάχη και διχόνοια ανάμεσα στον λαό. Είναι δυσάρεστο να βλέπουμε διαρκώς στα Social media να τσακώνονται με υβριστικά σχόλια επειδή οι απόψεις διίστανται!

 Θα ήθελα τα ΜΜΕ  να χαράξουν μια αυτόνομη πορεία, να έχουν ορθή και ποιοτική ενημέρωση προς τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους . Νομίζω είναι αναγκαίο και βασικό να γίνει πράξη ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση Και ο κάθε πολίτης να σταθεί μακριά από κάθε συνωμοσιολογική θεωρία και fake news. Χρειάζεται να ακούγεται η αλήθεια πλέον. Να ξέρουμε που βαδίζουμε όλοι μας. Όταν αποκρύπτεται και θάβεται, μόνο αντιδράσεις προκαλεί. Και νομίζω ότι ούτε χρόνος αλλά ούτε και χώρος υπάρχει για να προκαλούνται εντάσεις. 

 

Μέχρι τους επόμενους ‘Διαλόγους’, καλή αντάμωση.