Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προοδευτική Διακυβέρνηση 2.0

Published

on

Αρθρογραφεί ο Γαβρής Άγγελος

Ήταν Χριστούγεννα του 2020, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, με άρθρο του στο “Πατρινόραμα” χρησιμοποιούσε τον όρο “Προοδευτική Διακυβέρνηση” ανάβοντας “φωτιές” σε ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την δημιουργία ενός πόλου εξουσίας που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρωμένα σε μια παράταξη.

Τον Οκτώβριο του 2023 και με ορίζοντα την 1η Γενάρη του 2024, ο Χάρης Δούκας απέδειξε στην πράξη τι μπορεί να σημαίνει η εφαρμογή του όρου “Προοδευτική Διακυβέρνηση” όπου “διακυβέρνηση” εσείς βάλτε προς το παρόν, “αυτοδιοίκηση” ενώ μάλιστα, ως “πρωτάρης” Δήμαρχος, διεκδίκησε και την Προεδρία της ΚΕΔΕ, παρόλο που οι συσχετισμοί δεν ήταν ευνοϊκοί, συγκεντρώνοντας ένα γενναίο 30% στην πρώτη του προσπάθεια. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Δήμαρχος Αθηναίων πέτυχε να εκπαραθυρώσει τον Κώστα Μπακογιάννη και να δείξει σε όλη την κοινωνία πως υπάρχει “δεδικασμένο” στον χώρο της κεντροαριστεράς, που με προγραμματικές συγκλήσεις, ιδεολογικό ξεκάθαρο στίγμα και διεύρυνση μέσω συνεργασιών, μπορεί, έστω πρώιμα, να ονομαστεί “Προοδευτική Διακυβέρνηση”.

Το μανιφέστο του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Α Αθηνών, Παύλου Γερουλάνου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτικό και περιεκτικό: 4 σημεία για την στοχοπροσίλωση της παράταξης στην κυβέρνηση της χώρας: 1) Χρειάζεται ξεκάθαρο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας 2) Αλλαγή του μοντέλου επικοινωνίας των θέσεων της παράταξης 3) Αλλαγή της οργάνωσης της παράταξης 4) Αναβάθμιση της ηγεσίας.

Ενώ φυσικά, το πολιτικό ιδεολογικό μανιφέστο του πρώην Γραμματέα και νυν Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη , μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο πάνω στο οποίο να βασιστεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο: “Η ελληνική κοινωνία έχει, λοιπόν, ανάγκη από μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη που φιλοδοξεί τις ιδέες της να τις κάνει πράξη. Που φιλοδοξεί τα προτάγματα της να βρουν εφαρμογή. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ κόμμα αντίδρασης, αγανάκτησης ή στείρου αρνητισμού. Γεννήθηκε για να αποτελέσει τον Ριζοσπαστικό Φορέα Αλλαγής που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού” τόνισε μεταξύ άλλων, στο μακροσκελές και ουσιώδες κείμενο του για την ” εθνική και κοινωνική ενότητα” υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα της παράταξης σε κάθε τομέα πολιτικής και κοινωνικής κινητοποίησης με όρους εθνικής αξιοπρέπειας.

Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί , η κοινωνία θέλει

Η δημιουργία της Δημοκρατικής παράταξης, έχει παρουσιαστεί από κυβερνητικούς κύκλους και κύκλους των νυν ηγεσιών ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και ΣΥΡΙΖΑ ως μια απόπειρα “κομματικής συγκόλλησης” αποδεικνύοντας στην βάση του, το πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής να πείσει την κοινωνία να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες, με το πρόσφατο φιάσκο 39% συμμετοχής στις Ευρωεκλογές να είναι μια απίστευτη και θορυβώθης “σφαλιάρα” στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταυτιστεί σε ευθεία γραμμή με τις βολές που έρχονται στο μαζικό και λαϊκό κίνημα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης, με τα πρωτοσέλιδα των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ρίξτε μια ματιά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και θα δείτε πως “υιοθετούν” το ασόβαρο επιχείρημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ περί “πλεκτάνης” ή “προδοσίας” μπροστά στον ΦΟΒΟ της δημιουργίας μιας παράταξης με χαρακτηριστικά κοινωνικά και ώθηση από την βάση, η οποία θα μπορούσε εύκολα όχι να αποτελέσει το “αντίπαλον δέος” για τον Μητσοτάκη και το πολιτικό του εγχείρημα για την μεγάλη νεφιλελεύθερη παράταξη, αλλά τον πολιτικό άξονα που θα “διέλυε” τις προοπτικές νίκης της Δεξιάς και θα έμπαινε ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

“Χρειάζεται ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”

Παραφράζοντας Οδυσσέα Ελύτη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή με την δύναμη της κοινωνίας, στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας, η οποία θέτει την νυν ηγεσία προ των ευθυνών της για την πολιτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές, αποκαλύπτωντας με την βοήθεια της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την αντίδραση προσώπων όπως ο Παύλος Γερουλάνος, την απόπειρα για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με την Αττική καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι “εσωτερικοί αντίπαλοι” όπως κρίνει η “Προεδρική φρουρά” της Τρικούπη (Γιαννακοπούλου, Χριστοδουλάκης, Γερουλάνος και Δούκας)και δείχνοντας σε όλους, πως αυτό το άλμα, το πιο γρήγορο από τη φθορά, δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει μια ηγετική ομάδα κλειστή, υπό των απειλών για διαγραφές στελεχών, που θεωρεί την παράταξη υποδεέστερη από το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη: Ακούσαμε πρόσφατα τον διορισμένο Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να δηλώνει δημόσια το “Όποιος βάλλει κατά του Ανδρουλάκη βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ” επιδεικνύοντας μια αδικαιολόγητη αλαζονεία, άγνοια πολιτικής ιστορίας και επιβεβαιώνοντας πως η “πραιτοριανή φρουρά” του Ανδρουλάκη λειτουργεί με όρους “άλλων εποχών”. Δηλαδή με λίγα λόγια, για την κλειστή “ηγετική ομάδα” του ΠΑΣΟΚ “όσοι δεν είναι #mazi μας, είναι εναντίον μας”.

Μην χαθεί ξανά η πολιτική συγκυρία

Η κυβερνητική εξουσία ήδη βρίσκεται σε ανεπανόρθωτη διαδικασία ταχείας αποδόμησης. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος η κυβερνητική στασιμότητα να μετατραπεί σε εθνική κρίση.

Advertisement

Στην Ελλάδα η Κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος οπισθοχώρησαν. Όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον τον ορατό κίνδυνο να υποστούν στρατηγική ήττα.”

“Το ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα λίγα. Ξέρουμε πως όλοι όσοι μας εμπιστεύονται έχουν από εμάς αυξημένες προσδοκίες. Η ελπίδα μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι τοπίο στην ομίχλη, ούτε αφήγημα επιβίωσης. Είναι ευθύνη για το συλλογικό μας μέλλον και στόχος εφικτός.

Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

Όσο κάποιοι μετράνε με μεζούρα τα ποσοστά και καλλιεργούν ψευδαισθήσεις μεγαλείου, “3 φορές αύξησε τα ποσοστά η παράταξη” (Ανδρουλάκης) – Το σωστό είναι πως η παράταξη αύξησε 6 φορές τα ποσοστά της την τελευταία 10ετία ή “Κάποτε αναρωτιόντουσταν αν υπήρχαμε, τώρα ρωτάνε πότε θα κυβερνήσουμε” (Ανδρουλάκης) – Το σωστό είναι πως στην μάχη για την επιβίωση της παράταξης επικράτησε το αφήγημα της ενότητας που εκφράστηκε από την Προεδρία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά κόντρα σε όλο το σύστημα, και απειλούν μάλιστα με διαγραφές όσους τολμούν να ασκούν κριτική και να ζητούν προσφυγή στην βάση με δημοκρατικές διαδικασίες, υπάρχουν κάποιοι άλλοι, που είναι πολλοί περισσότεροι, που επιζητούν ΑΛΛΑΓΗ. Μια ΑΛΛΑΓΗ που σαν το κύμα, όταν ξεκινήσει, δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς.

Advertisement