Προοδευτική διακυβέρνηση: Όραμα και διέξοδος για την κοινωνία

Γράφει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και Τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάνει εντελώς το βηματισμό της  αλλά και την επαφή της με την κοινωνία. Κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, δεν αντιλαμβάνεται τις προτάσεις  της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, το οποίο έχει απαξιώσει πλήρως, ενώ μέσα στο καθημερινό βέρντιγκο της οδηγείται σε αποφάσεις που αναπαράγουν τα αδιέξοδα, βυθίζουν την οικονομία, προκαλούν αστάθεια και κατάθλιψη στη κοινωνία.

 

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία εγείρει αντιδράσεις, καθώς αφενός αναδεικνύει την κατασταλτική νοοτροπία της κυβέρνησης και αφετέρου γιατί όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα φύλαξης των πανεπιστημίων αλλά δημιουργεί και νέα, ίσως διαφορετικού τύπου προβλήματα. Η κα Κεραμέως και ο κος Χρυσοχοΐδης  έχουν  απέναντί τους  το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους φοιτητές, την προοδευτική αντιπολίτευση, τις συγκλήτους, τους ίδιους τους αστυνομικούς, ακόμα και στελέχη της παράταξής τους. Στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας ή σε ανώτατες ακαδημαϊκές θέσεις, όπως οι κκ. Σουφλιάς, Σπηλιωτόπουλος και Φορτσάκης.

 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα τρίτο lockdown πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το δεύτερο. Μια ακόμη ευρωπαϊκή «πρωτιά», μια ακόμη πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία για την κυβέρνηση, που ανοιγοκλείνει σαν φυσαρμόνικα τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Όσο για την εστίαση, βλέπουμε την απόλυτη αδιαφορία και εγκατάλειψη. το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι ότι έχει τον κατάλληλο άνθρωπο για να μαζέψει τα κλειδιά όσων επιχειρηματιών δεν τα βγάλουν πέρα. Η ερώτηση «και τι διαφορετικό θα έκανε μια άλλη κυβέρνηση στη θέση της;» είναι πλαστή, μια «άλλη» κυβέρνηση θα είχε «άλλο» σχεδιασμό, άλλες προσλαμβάνουσες, άλλη δράση υπέρ των αδυνάτων.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε γλέντι σε σπίτι βουλευτή της ΝΔ στην Ικαρία, αγνοώντας επιδεικτικά τα μέτρα, συμπεριφερόμενος ως μονάρχης που δέχεται τις επιδαψιλεύσεις της αυλής του. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με την κυβέρνηση πελαγωμένη να προσπαθεί να φιμώσει τα ΜΜΕ για να μην δείξουν τις φωτογραφίες. Απίστευτη λογοκρισία για ευρωπαϊκή χώρα. Ντροπιαστική εικόνα για την εκτός social media ενημέρωση. 

 

Ανάλογες και οι «οδηγίες» προς τη δημόσια τηλεόραση, με προτροπές προς τους παραγωγούς να μην παίζουν φωτογραφίες και βίντεο από την Ικαρία, αλλά ούτε και πλάνα του κ. Λιγνάδη με άλλους. Αλήθεια, κε Πρωθυπουργέ, ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι» που ξαφνικά δεν έπρεπε να παίζουν δίπλα στον κ. Λιγνάδη; Τον οποίο επίμονα, επί πολλές εβδομάδες κάλυπτε η κα Μενδώνη; Κυνισμός, υποκρισία, ιδιοτέλεια! Το μείγμα της κυβέρνησης των «αρίστων».

 

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η συνεργασία για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης είναι αναγκαία. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουν μεγάλες ευθύνες. Τις ευθύνες της ανάταξης της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια για την διεύρυνση και μαζικοποίησή του, να αναπτύξει τον βηματισμό του, να συντονιστεί με τα συλλογικά αιτήματα της κοινωνίας και παράλληλα να προχωρήσει στην οργανωτική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πολιτικών διαδικασιών και της δημοκρατικής λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει προγραμματική εμβάθυνση, διάλογος και άνοιγμα στην κοινωνία. Σημαίνει δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογος εντός των συνδικάτων, στις οργανώσεις  πολιτών, στα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, σε προοδευτικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, στους πολίτες που παρακολουθούν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στον κόσμο της εργασίας και τα κινήματα, στη νεολαία και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

 

Έχει φτάσει η ώρα για να την οργάνωση μιας πολιτικής αντεπίθεσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που με την νοοτροπία, τις ιδέες και τις πολιτικές της βαθαίνει τα αδιέξοδα της κοινωνίας που υποφέρει. Έχει φτάσει η ώρα για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, μαζικού, αριστερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος, που θα εκφράζει με συμμαχίες τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας, που θα δίνει ώθηση στην κοινωνία και θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών και τα συλλογικά αιτήματα.

 

Η μάχη μας δεν είναι μόνο μάχη ιδεών μεταξύ Δεξιάς και Προοδευτικής παράταξης, είναι και μάχη- κυρίως- πολιτικού και κοινωνικού αποτελέσματος για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Είναι μια μάχη αισιοδοξίας απέναντι στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας. Είναι κατ’ ουσίαν μια μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων απέναντι σε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αυταρχισμό και υπερ- συντηρητική προπαγάνδα. Είναι μια μάχη εναντίον μιας νεοδεξιάς που έχει κάνει ιδεολογία της και στόχο της να πάρει τη ρεβάνς από τη μεταπολίτευση και το εμπεδωμένο δημοκρατικό κεκτημένο.

 

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση, με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχο το συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφία, πολιτική και κοινωνική, με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα συσπειρώνονται άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, που θέλουν ένα μέλλον με λιγότερες ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

 

Σε αυτή την πορεία χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, που έλκουν τις αναφορές τους από διαφορετικές πλην συγγενείς πολιτικά παραδόσεις, σε αυτή την προσπάθεια χωράνε οι προοδευτικές δεξαμενές σκέψεις και οι προοδευτικοί πολιτικοί φορείς που θέλουν, αντέχουν και μπορούν να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις. Σε αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς και κανείς δεν μπορεί να μην πάρει θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ