Προς άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στο Πρωτόκολλο και διενέργεια 3 self test

Στο άνοιγμα των σχολείων κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου φαίνεται να προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Κυβέρνηση επικαλούμενη ψυχολογικούςπαιδαγωγικούς και υγειονομικούς λόγους ετοιμάζεται ανοίξει τα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αναμένεται να γίνει με αλλαγή στα σχετικά πρωτόκολλα.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων. Μετά από αυτές τις συνεδριάσεις θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Πάντως, διίστανται οι επιστημονικές απόψεις για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες «υγειονομικές βόμβες» για τη μετάδοση κορωνοϊού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. 

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%.

Τα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς από τα περίπου 750.00, έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 21.500.

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» – που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και  στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Αρκετοί ειδικοί εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο.

Ακόμα, υποστηρίζουν πως επειδή το πέμπτο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ