Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ιδιωτικοποίηση ο e-ΕΦΚΑ; Τι γίνεται με τις συντάξεις;

Published

on

Σε συνέντευξή του, στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλλει ρύθμιση, που θα προβλέπει, τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής. 

ο σχέδιο Χατζηδάκη για πλήρη εκχώρηση των λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση. Μετά την τοποθέτηση project manager ως επικεφαλής της Ομάδας  Έργου του ΕΦΚΑ (ανέλαβε ο προσωπικός του συνεργάτης από την εποχή της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας Μιχάλης Κεφαλογιάννης), τώρα ο υπουργός πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.

Οι δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής για εμπλοκή των ιδιωτών (λογιστών, δικηγόρων κ.λπ.) στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με πρόσχημα την πρωτοφανή συσσώρευση τεράστιου αριθμού εκκρεμών συντάξεων (450.000) που «κατάφερε» η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον Γ. Βρούτση, επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό της πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία η οποία έχει ήδη ανατεθεί σε γνωστή εταιρεία στον χώρο του software – hardware, η οποία, πέρα από την ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ (έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ), ήδη ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων και προφανώς είναι αυτή που θα πιστοποιήσει τους δικηγόρους και τους λογιστές προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων!

Λογιστές και δικηγόροι

«Φυσικά, δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά ‘χοντρά’.  Ένα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο ‘αγκάθι’. Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής» σημείωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κ. Χαζηδάκης, προσθέτοντας: «Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής… Οι συνταξιούχοι δεν ενδιαφέρονται εάν η σύνταξή τους θα εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενδιαφέρονται να εκδοθεί γρήγορα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί για τον ίδιο «ένα μεγάλο στοίχημα”.

Εμπόδια

Η εμπλοκή των ιδιωτών (λογιστών, δικηγόρων κ.λπ.) στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, πέρα από τα σοβαρότατα συνταγματικά εμπόδια που θα συναντήσει, καθώς το αρ. 22 του συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει», και τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να παρακαμφθούν, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις και στην Ομάδα  Έργου που ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης έχει συστήσει στον ΕΦΚΑ, με την συντριπτική πλειονότητα των μελών της να κάνει λόγο για πρωτοφανή αλλά και ανέφικτη διαδικασία.

Advertisement

Συντάξεις από εταιρεία

Τα μέλη της Ομάδας φαίνεται να αγνοούν όσα δρομολογούνται στο παρασκήνιο και κυρίως το βάθος και την έκταση της ανάθεσης των λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε μεγάλη ελληνική εταιρεία στον χώρο του software – hardware, η οποία ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ της Κυριακής με δημοσίευμα στις 31.1.2021.

Στην εν λόγω εταιρεία έχει ανατεθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου και, σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, «ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων».

Το έργο έχει κύριο αντικείμενο τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών απονομής σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, την ανάπτυξη εφαρμογών για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτών και την ψηφιοποίηση στοιχείων ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων διαφόρων πρώην φορέων.

Το υλικό που ψηφιοποιείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προέρχεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, από το πρώην ΙΚΑ και αφορά κατά προτεραιότητα ασφαλισμένους οι οποίοι εκτιμάται πως επίκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η ψηφιοποίηση γίνεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την εκτέλεση ψηφιοποιήσεων μεγάλης κλίμακας με την απασχόληση περίπου εκατό καταχωρητών – ψηφιοποιητών.

Από την “ΑΥΓΗ”

Advertisement