Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Μια “ηγεμονική” πράξη του ΠΑΣΟΚ που συσπειρώνει την αντιπολίτευση

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Στην είδηση πως το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του πρωτοσέλιδου του “Βήματος” έτρεξε να βγάλει βίντεο στο οποίο προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, οι αρχικές σκέψεις ήταν “επιτέλους κινούνται” και “μήπως αυτό τελικά ωφελήσει την κυβέρνηση”; Έδωσα τον απαραίτητο χρόνο και κάνοντας έρευνα, τόσο για το κείμενο όσο και για την επικοινωνιακή στρατηγική καταλήγω πως η απόφαση αυτή, ωφελεί περισσότερο την κοινωνία, που βλέπει πως η αντιπολίτευση δεν κάνει “βλογκ” από το στρατόπεδο, ούτε πως σκέφτεται ποιόν θα “απομονώσουν” εσωτερικοί κομματικοί μηχανισμοί, και λιγότερο τα κόμματα τελικά. Αν μάλιστα, κάποιος βγαίνει κομματικά ευνοημένος από την πρόταση δυσπιστίας, ίσως να είναι το “δίπολο” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης “σέρνει” τον Μητσοτάκη στην Βουλή απολογούμενο για τα Τέμπη

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό πρόκειται να συμβεί. Και σε αυτό συμφωνεί το 90% της κοινωνίας με βάση τις πρόσφατες έρευνες. 9/10 Έλληνες θεωρούν πως στα Τέμπη έχει συντελεστεί ανευ προηγούμενου ‘συγκάληψη΄και αν στην περίπτωση των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ έχασε την κοινή γνώμη γιατί μπροστά στα πολύ σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσιζε σε λάθος timing να “μην αφήσει να πέσει κάτω” η υπόθεση της προσωπικής του παρακολούθησης, στην περίπτωση των Τεμπών, κανείς δεν θα τον κατηγορήσει για “Εμμονές” ή για “κλάψα” όπως ακούσαμε στελέχη της κυβέρνησης τότε να χαρακτηρίζουν την υπόθεση που εξέθεσε σημαντικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο εξωτερικό.

Με την πρόταση δυσπιστίας, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ξεκάθαρα πως πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση και παρά την αρχική “καχυποψία” , καθώς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα μας είχε συνηθίσει στο να έχει αργά αντανακλαστικά σε επίπεδο πολιτικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου, η απόφαση είναι σωστή για αυτόν κυρίως τον πολύ σημαντικό λόγο: “Ο Μητσοτάκης δεν θα συνεχίσει να κρύβεται και θα έρθει απολογούμενος για όλα στη Βουλή”

Επιτέλους δηλαδή, θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση που “Βαραίνει” πάνω του παρά τις όποιες προσπάθειες να αλλαχτεί η “Ατζέντα”, είτε με αυξήσεις κατώτατου μισθού, είτε με την διεθνή εικόνα της Ελληνικής οικονομίας (που δεν φαίνεται στους Έλληνες προφανώς) είτε με ζητήματα εθνικά- τύπου Μπελέρη σε ενδεχόμενη ένταξή του στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – 1.500.000 υπογραφές και η άοκνη προσπάθεια του συλλόγου συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη , είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση με μερικά πρωτοσέλιδα και με την πλεόν γνωστή σε όλα τα κόμματα δυστυχώς, απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, δείχνουν να “ξυπνούν” από τον “πολιτικό λήθαργο” και την “απελπισία” που δημιούργησε η εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων στην βάση των ψηφοφόρων και προσπερνά στην στροφή τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις ακραίες δεξιόστροφες φωνές που κερδίζουν έδαφος στην αγανακτισμένη κοινή γνώμη ρίχνοντας κάτω το “προσωπείο” της κεντρώας κοινωνικής πολιτικής σε μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που πετυχαίνει να περνά προς τα έξω ο Μητσοτάκης.

Αλλάζει το “αφήγημα” η ΝΔ: Το “θα το κάνουμε ψήφο εμπιστοσύνης το “δώρο” Ανδρουλάκη έγινε “θα μιλήσουμε με αλήθειες κοιτάζοντας στα μάτια την κοινωνία” κρεμώντας στα “μανταλάκια” τον Καραμανλή

Η ΝΔ στην αρχή, ξεκίνησε μιλώντας για “δώρο” μετά πήγε στα “fake news” και εν τέλει “παίζει” το σενάριο διπλής προσφυγής στην κάλπη για να αναβαπτιστεί η κυβέρνηση και να “τελειώνει” με την υπόθεση Τέμπη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής. Αυτό σημαίνει πως η πρόταση μομφής, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και εκθέτει την κυβέρνηση προκαλώντας εσωτερική μάλιστα φθορά με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ να “στοχεύουν” τόσο στον Πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής κ. Μαρκόπουλο όσο και στον πρώην Υπουργό Μεταφορών , Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αν και η περίπτωση της διπλής προσφυγής στις κάλπες είναι μάλλον “εισήγηση για τον κάλαθο τον αχρήστων” , η Πέμπτη, μέρα στην οποία αναμένεται ο Πρωθυπουργός να μιλήσει δημόσια και να απαντήσει για όλα, είναι μια μέρα κρίσιμη για το πόσο “σταθερή” μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που στις πλάτες της έχει 1.500.000 Έλληνες που την κατηγορούν άμεσα πολιτικά, για την μη απόδοση δικαιοσύνης και για συγκάλυψη μάλιστα, στην υπόθεση των Τεμπών. Από την άλλη οι πολιτικές γελοιότητες που προσβάλλουν σύσσωμο το δικαστικό και δικηγορικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ για “εκλογές με διεθνείς παρατηρητές” δείχνουν πόσο “ανέτοιμος” είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στις πολιτικές προκλήσεις σήμερα. Διπλό “τζακποτ” πολιτικά δηλαδή για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Με μόνη “σκια” ενδεχομένως τους “ψιθύρους” στην κοινή γνώμη για απόπειρα εργαλειοποίησης κομματικά του πόνου της κοινωνίας για τους νεκρούς στα Τέμπη – Με το ΠΑΣΟΚ να απαντά ορθά και ξάστερα, πως χρέος της αντιπολίτευσης είναι να λογοδοτεί δημόσια η κυβέρνηση για τα λάθη της και πως δεν προσδοκούν κάτι λιγότερο ή περισσότερο από αλήθειες και δικαίωση. Μια σημαντική λοιπόν κίνηση που αναμένεται να φέρει πολιτικές εξελίξεις ενόψει ευρωεκλογών.